Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 5 класации, които ще освежат съботата ви!

5 класации, които ще освежат съботата ви!

слънце, плаж, почивка

Къде се пие най-много бира, кои са най-добрите градове за живеене, кои са най-богатите жени и още няколко любопитни класации.

В последно време стана много актуално да класираме всичко и всички по различни показатели. Кои са най-добрите банки, кои са най-вредните храни, кои са най-добрите места за живеене и т.н. и т.н.

Затова ние от Izbiram.bg обобщихме за вас няколко любопитни класации, за отмора в съботния ден.

1. В кои градове на страната се пие най-много бира?

От Съюза на пивоварите в България съобщиха, че средно годишно един човек у нас пие 73,5 литра бира. По този показател вече сме изпреварили Великобритания и бързо се доближаваме до Белгия и Холандия.

В последните 5 години у нас са произведени 25 милиона хектолитра бира, а 94% от изпитата у нас бира е родно производство.

Но все пак – къде у нас хората пият най-много бира?

На челните места са: Русе, чието население пие средно 13 пъти месечно бира, Монтана с 12 пъти месечно, а Плевен и Бургас си разделя третото място с по 10 пъти месечно.

2. Кои са градовете с най-високо качество на живот?

Консултантската компания Mercer изготви класация на градовете с най-висок стандарт за 2016 година.

Класацията се оглавява от австрийската столица Виена, която е победител за седма поредна година. Останалите в ТОП 5 са Цюрих (Швейцария), Акуланд (Нова Зеландия), Мюнхен (Германия) и Ванкувър (Канада).

В първите 50 места попадат още Париж, Лондон, Амстердам, Берлин и Стoкхолм. Заради високите цени на имотите Ню Йорк се нарежда едва на 44-то място.

Родната ни столица запазва своето 115-то място в класацията, като по – напред от нея са всички столици от бившия социалистически лагер.

3. Кои са петте най-богати жени в технологичния сектор?

Само пет от общо сто от най-богатите хора, според класацията на Forbs, са жени. Общото богатство на петте дами е 18,1 милиарда долара. Което означава, че всяка от тях има средно по 3, 6 милиарда долара, което доста по-ниско от средното равнище от 8,6 милиарда на човек, в класацията като цяло.

Най-богата сред дамите е Джоу Кунфей с нетно състояние от 6, 4 милиарда долара. Тя живее и работи в Хонконг и притежава мажоритарен дял в Lens Technology – един от най-големите производители на екрани за мобилни телефони и таблети.

На второ място е Денис Коутс, която притежава сайта за онлайн хазарт Bet365, с богатство от 3.8 милиарда долара.

На трето място е Лам Уай Ин, с богатство от 3 милиарда долара. Богатството й идва основно от доставка на сензорни екрани за смартфоните на Apple. В компанията и са заети над 100 000 души в континентален Китай.

Следваща в класацията е 73 годишната Джуди Фолкнър, собственик на компанията за здравен софтуер Epic Systems.

На последно място е единствената жена, която е натрупала богатството си само благодарение на успешното ръководство на технологична компания. Оглавявала е компании, като Hasbro, Walt Disney, eBay и Hewlett Packard Enterprise.

4. Кои са най-големите данъкоплатци у нас?

Компаниите от финансовия сектор – банки и застрахователи са сред най-големите данъкоплатци у нас. Двете най-големи банки у нас – Уникредит Булбанк и ДСК Банк са платили с 20% и съответно с 30% повече данъци спрямо миналата година, което прави по 38, 375 и 36, 4 милиона лева.

На трето място е Джи Пи Презастраховане, които са платили с около 3 милиона по-малко от миналата година, съответно 27, 8 милиона лева данък.

Пети в класацията са Аурубис България, отчели печалба от близо 219 милиона, а в бюджета са постъпили 21 милиона лева данък.

5. Кои са петте най-дълги плажни ивици у нас?

Българската плажна ивица е дълга 200 километра и предлага разнообразие от плажове. Най-дългият плаж в света е бразилския Praia Do Cassino, който със своите 250 километра е по-дълъг от цялата плажна ивица на нашето Черноморие.

Но нека се върнем у нас. Класацията води плажът на Шкорпиловци, който е дълъг 12 километра, следван от този в Приморско, с дължина 10 километра и Крапец – 6 километра. Останалите в ТОП 5 са: Албена – 5 километра и Дюни – 4,5 километра.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *