Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 5 малко известни факта за имущественото застраховане, които е важно да знаете!

5 малко известни факта за имущественото застраховане, които е важно да знаете!

къща, семейство, съвети

Застраховката имущество е втората по популярност застраховка у нас, но много малка част от хората знаят правилните неща за нея!

Застраховката имущество е втората по популярност застраховка, след автомобилната. В последните години все повече хора я приемат като инвестиция, а не като поредния разход. Но дали знаят за нея верните неща?

Ние от Izbiram.bg
открихме 5 факта за имущественото застраховане, които са малко известни на потребителите, но са изключително важни за тях.

Ето кои са те:

1. Можете да имате повече от една застраховка имущество.

Много малка част от хората знаят, че могат да имат повече от една полица по имуществено застраховане . Това е така, защото има възможност да застраховате в отделни полици движимото и недвижимо имущество. Какво имаме предвид? Ако имате застраховка на жилището си, която покрива само недвижимото имущество, но след няколко месеца решавате, че искате да застраховате и вещите си, няма проблем – можете да сключите втора полица, дори можете да го направите в друга застрахователна компания. Тя ще покрива само движимото имущество и така ще сте напълно защитени, в случай на събитие.

2. Застраховка срещу „Първи риск”?

В последно време, и за улеснение на клиентите, и за намаляване на цената по застраховка имущество (не, че, като цяло тя е висока!), застрахователите предлагат т.нар. пакетни полици. Те включват точно определени рискове, с предварително определени застрахователни суми и с малки, най-често платени еднократно, премии. Но знаете ли, че всъщност това са застраховки срещу, както ги наричат застрахователите „Първи риск”?

Каква е разликата с другата застраховка? При застраховката срещу „Първи риск” застрахователната сума е обща за всички покрити рискове и по нея се изплащат обезщетения само до тази сума, независимо от реалния размер на щетата. Това означава, че ако имате апартамент, който струва 100 000 лева, но застрахователната сума е 30 000 лева, то застрахователите ще ви изплатят щети само до 30 000 лева.

Имайте предвид този факт следващия път, когато решите да си спестите от цената на имуществената застраховка.

3. Не можете да получите обезщетение по застраховката, ако не сте собственик на имота.

Не малка част от хората, особено в големите градове, живеят в жилища, които не са техни, защото са наематели, защото роднини са им предостъпили имота, или защото не им се дават пари при нотариуса, за да сменят реалния собственик. Но това се оказва проблем, ако искат да направят застраховка на имота, който обитават.

Да, няма проблем да сключат полицата, но при възникване на щета, обезщетението ще бъде платено на собственика вписан в нотариалния акт!

За това – ако сте наемател или просто живеете у роднини, говорете с тях, преди да сключите застраховката. А ако сте собственик, но не сте променили нотариалния акт – сега е добър момент да го направите.

4. Задължително е да уведомите застрахователя в срок при настъпване на щета, за да получите обезщетение.

Според проучванията един от най-големите проблеми при изплащане на обезщетение по имуществената застраховка е неспазване на срока за уведомяване
на застрахователя, при настъпило събитие.

За това – не забравяйте да попитате застрахователя, в какъв срок трябва да го уведомите, ако възникне някакво събитие, което е покрито по застрахователната ви полица, за да не ви откажат обезщетение!

5. Можете да дозастраховате новозакупеното имущество.

Понякога защото ни се налага, а понякога, защото искаме да се поглезим си купуваме нови, модерни „играчки” за дома. Това не е проблем, но хората много рядко си дават сметка, че могат да ги включат в застраховката си, дори от началото й да се изминали няколко месеца, и така да предпазят новите си вещи в случай на наводнение, токов удар или кражба.

Как може да стане това? Трябва само да посетите застрахователния офис, в който сте сключили полицата, или да се обадите на застрахователния си агент, за да попълните искане за дозастраховане и да платите необходимата премия. Готово – новите ви вещи са защитени!

Сравнете цените и се възползвайте от летните предложения на застрахователните компании, за застраховка на дома. Направете го лесно и бързо тук.


Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *