Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 5 навика на хората с добра кредитна история

5 навика на хората с добра кредитна история

навика на хората с добра кредитна история

Кредитната история е от изключително важно значение за одобрението на кредит, кредитна карта или овърдрафт

Кредитната история е термин, който отскоро доби популярност у нас. Но тя е от изключително важно значение за одобрението на кредит, кредитна карта или овърдрафт. Гледайки към по-развитите западни финансови пазари, кредитната история ще става все по-определяща и за размера на лихвата при не само при отпускане на кредит, но и при покупка на стоки на изплащане, лизингови услуги у др. И въпреки това, множеството хора не се замислят за нейната изрядност докато не стане късно.

Верни на себе си да сме ви полезни, днес ние от Izbiram.bg ще ви запознаем с навиците на хората, които винаги имат добър кредитен рейтинг.

1. Редовно проследяват извлеченията от
кредитната си карта

Банката изпраща поне веднъж годишно подробно извлечени на движението по кредитната карта – история на плащанията, дължими суми, направени вноски и т.н.. Хората с изрядна кредитна история не просто го преглеждат, а сверяват данните с месечните извлечения, за да са сигурни, че няма разминаване между реално платеното с картата, вноските които са направили и банковата справка. Ако имат дори най-малкото съмнение, или открият нередност веднага се свързват с банката – издател и оспорват данните. Това спестява влошаване на кредитната история, заради неправилни данни. Още по-удобен начин да следите движенията на средства по кредитната карта е да ползване електронно (онлайн) банкиране .

2. Поддържат месечен бюджет и водят отчет на разходите си

Хората с добра кредитна история винаги знаят бюджета си за месеца. Знаят колко пари трябва да отделят за плащане на битовите сметки, за вноски по кредити и кредитни карти, за храна. И винаги плащат всичко навреме. Изготвянето на месечен бюджет е лесно и отнема малко време. За любителите на технологиите има приложения, като например Mint, които събират на едно място информацията за всичките Ви сметки и така можете лесно да проследите колко харчите. В приложенията можете да поставят и различни финансови цели – от вноски по кредити до спестявания. Тези, които предпочитат „старите” методи могат да използват таблица в excel или тефтер.

3. Следят внимателно плащанията с
кредитната и дебитната

си карта

Следенето на наличността и плащанията с дебитната и кредитната карта е изключително важно за поддържане на добър кредитен рейтинг. Този навик спасява от импулсивно харчене, за стоки и услуги, които няма да са Ви полезни или са прекалено скъпи за Вас. Редовното следене на салдото по картите предпазва и при евентуални неправомерно начислени такси.

4. Мислят добре, преди да поискат нов
кредит

или кредитна карта

Всеки има моменти, когато спешно, „точно сега”, се нуждае от пари. И хората с добра кредитна история също. Но разликата при тях е, че те прибягват до взимане на нов кредит или нова кредитна карта, само ако добре са обмислили всички бъдещ разходи и са установили, че това е най-доброто решение в този момент. Те не взимат кредитна карта само защото от банката са им я предложили, например с промоционални условия или като на редовен клиент.

5. Защитават самоличността си

Никой не е застрахован от кражба на самоличност. Но всеки може да ограничи щетите, ако се окаже в подобна ситуация. Най-важното за предпазване от кражба на самоличност е редовна проверка на месечните извлечения за несъответствия. Ако откриете такива веднага се свържете с банката, или фирмата издател на картата, за да я блокират. Така ще се спрат по-нататъшни чужди тегления от нея. Разбира се, и Вие няма да имате достъп до парите си за известен период, но по-добре така, отколкото да трябва да плащате за чужди харчове и да рискувате влошаване на кредитната си история, заради наплатена вноска.

Поддържането на изрядна кредитна история е от изключително важно значение за вас и живота ви по-нататък. Така, че постарайте се, не е трудно.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *