Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 5 съвета за перфектни Великденските празници – без стрес, без умора и без напрежение!

5 съвета за перфектни Великденските празници – без стрес, без умора и без напрежение!

великденски яйца

Направете мечтаните празници реалност! Възползвайте се, заедно с още над 6 000 човека, от нашите лесни, практични и полезни съвети.

Всички мечтаем за перфектни празници. За празници, в които можем да се наслаждаваме на моменти със семейството си, да се отпуснем и да се забавляваме. Празници без стрес, без напрежение, без часове висене в задръствания, в кухнята или на дългата опашка в хипермаркета. Но дали това е възможно? Не само е възможно, но е и лесно, ако планирате добре всички дейности и разходи.

Верни на себе, ние от Izbiram.bg ще ви дадем няколко идеи, които ще ви помогнат да имате перфектни Великденските празници.

1. Направете си план за действие.

И да ви се струва, че умерения хаос и безпорядък ще направят празника по-лек, накрая сами ще се уверите, че е точно обратното. Затова, за да не се напрягате излишно, направете си план за Великденските празници. Решете предварително как искате да ги изкарате – да пътувате със семейството или приятелите си на кратка почивка, да гостувате на родителите си, или да посрещнете гости в дома си. Каквото и да решите, предварителния план ще ви спести стреса от подготовката в последния момент и ще внесе ред и спокойствие в празничните дни.

2. Включете децата и половинката си в подготовката.

Много голяма част от домакините смятат, че трябва да се нагърбят с всичко сами, за да стане празникът перфектен. Това, разбира се, не е вярно. Вашата половинка, както и децата могат да са ви прекрасни помощници. Например, ако планирате кратка почивка можете да възложите на съпруга си да направи проучване и да резервира места. Също така той може да подготви колата за път предварително, или пък да отиде да купи билети, ако ще пътувате с автобус или влак. Децата с удоволствие ще използват времето до Великден за да направят, с помощта на цветните си моливчета и блокчета, празнична украса. А защо не и идейни малки подаръчета, с които да зарадвате близки и приятели? Ако всички се включат в подготовката, вие ще успеете да намерите време и за себе си.

3. Направете си бюджет.

Знаете ли колко пари ще ви струват Великденските празници? Не? Нормално – почти никой не си прави предварителен бюджет, а трябва. Правенето на бюджет става бързо и само с три лесни стъпки: 1. направете списък с всичко необходимо за празника, като храна, дрехи, подаръчета и лакомства, пътуване, 2. определете приблизителните суми, които ще са ви необходими за всяко от нещата. Не забравяйте да заделите още около 15% над тази сума в резерв и 3. започнете да пазарувате от сега. Това ще ви помогне да не се напрягате точно преди празниците, чудейки се как ще свършите всичко, а и ще ви спестите часове висене на дългите опашки в хипермаркетите.

Ако си направите бюджет ще знаете предварително дали парите, които имате, ще ви стигнат или ще се наложи да търсите заем. Ако е така, ще можете да планирате неговия размер и да намерите най-добрата оферта.

4. Спазвайте традициите.

Спазването на традициите е много важна част от перфектните празници. Можете ли да си представите Великден без шарени яйца с които да се „чукате” в неделя, без козунак или дори без агнешко месо?
В четвъртък сутрин, преди изгрев слънце, жените в семейството боядисват Великденските яйца, като първото задължително е в червен цвят. С него на самия празник се натриват бузките на децата, да са здрави през цялата година. Това яйце остава на иконата и с него се гадае, каква ще е годината за семейството. Разпети петък е ден за размисъл, за душевно пречистване, за доброта. В този ден не се чисти, не се пере, не се работи. Събота е последният ден за приготовления. Домакините, които не са успели да боядисат яйцата в четвъртък могат да го направят рано в събота. Месят се Великденски козунаци и погача с червено яйце в средата.

В полунощ срещу неделя е Христовото възкресение. Вярващите християни ходят на църква и се поздравяват с „Христос Воскресе”, а отговорът е „Воистина Воскресе”. Пожелават си здраве и щастие, а запалената в църквата свещ се отнася мълчаливо до дома. Неделя е първия ден от Великденските празници . От сутринта хората се „чукат” с шарени яйца. Трапезата трябва да е украсена с цветя и зеленина. На нея се слагат задължително празнична погача, шарени яйца, агнешко месо и козунаци. Неделната обедна трапеза е за семейството, но трите празнични дни се използват и за да се посетят близки и роднини.

5. Посетете близки и роднини.

Знаете ли, че според традицията трите дни на Великденските празници са времето, в което трябва да гостуваме на кръстниците, шафера и родителите на съпругата. Като дарове се носят пита, баница, пиле, козунак и шарени яйца.

Първи по ред за кръстниците, на които се гостува още в неделния ден. Питата и баницата се слагат една върху друга и се завиват в пъстра кърпа. Освен даровете се дават и шарените яйца, които са най-малко 11 на брой. Вторият ден на Великден – понеделник- е посветен на шафера. На него се дават и най-малко 9 шарени яйца. В последният – трети ден на празника – се гостува у родителите на съпругата. За тях шарените яйца са най-малко 7 броя. И при трите гостувания домакините трябва да дадат храна за вкъщи на гостуващите, за да е здрава и плодородна годината.

Дори да не можете да спазите традицията, използвайте времето да се видите с приятели и роднини и да се позабавлявате заедно.

Съветите, които ви дадохме са много прости и лесни, особено ако планирате всички дейности и разходи добре . Но не забравяйте, че най-важното е да се забавлявате, да бъдете добри, да не спирате да се усмихвате и да дарявате обич.

Весели и светли Великденски празници!

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *