Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 6 въпроса, които ще ви помогнат да изберете най-подходящия депозит за вас

6 въпроса, които ще ви помогнат да изберете най-подходящия депозит за вас

хора, монети

Отговорете на шесте въпроса и ще откриети перфекният депозит за вас. Всеки ден на 5 000 души четат нашите полезни съвети

Въпреки ниските лихви българите предпочитат банките като място, в което да съхраняват своите „бели пари за черни дни”. Но когато се стигне до там, че да се направи избор между многобройните банки и още по-многобройните видове депозити, хората се озовават „изгубени в превода”. Започват да се лутат във въпроси, чийто отговор намират, в най-добрия случай, трудно. И като резултат всички се питат – коя е най-добрата банка за спестяванията ми?
А всъщност самата банка, като име, няма голямо значение – освен ако не държите на определено такова, например поради добра международна репутация. Важното е условията на кой депозит са най-добри за вашите нужди. Банката е само мястото, където парите Ви ще седят и подремват.

С цел да Ви помогнем, ние Izbiram.bg ще Ви подскажем няколко въпроса, отговорите на които ще Ви помогнат да изберете най-добрия депозит за Вас.

1. За какъв срок искате да депозирате спестяванията си?

На първо място трябва да вземете решение за какъв период искате да съхраните парите си. Дали имате пари, които по принцип искате да сложите в банката, или ще ви трябват за някакъв определени разход в определен бъдещ период. Например – имате пари, с които искате да си купите нова кола. Но точно сега нямате време да обикаляте и да търсите. Плановете ви са да го направите след 2 месеца, когато ще излезете в отпуск. В такъв случай ви е необходим депозит със срок 2 месеца.
Ако обаче искате да съхраните сума която имате, например от продажба на имот и нямате намерение да теглите от нея за текущи нужди, изберете депозит със срок минимум 12 месеца, тъй като лихвата е по-голяма. Някои банки предлагат срокове от 24 и 36 месеца, дори и рядко но се срещат и безсрочни депозити.

Внимание! Важно е да съобразите срока в началото, защото в противен случай, ако се наложи да изтеглите парите си преди крайния падеж на депозита, банката ще Ви наложи санкция (ще получите минимална лихва, вместо договорената).

2. Искате ли да можете да довнасяте суми през срока на депозита?

Това е много важно, ако прибегнете до дългосрочен депозит. По-голямата част от банките предлагат възможност да довнасяте суми по депозита, преди падежа му.

Внимание! Ако очаквате и други парични постъпления в близко бъдеще, изберете депозит, при който имате право да добавяте суми, без това да нарушава договора ви.

3. Кога искате да получите лихвата?

Всеки банков депозит носи лихва. Има два начин за нейното получаване – в края на срока на депозита или в началото, при откриването му. Когато лихвата се получава при откриване, този вид депозити са известни като депозит с авансова лихва. Например: Вие имате 20 000 лева и искате да ги депозирате в банката за 12 месеца. Но в същото време сте си харесали нов телефон. Вместо да внасяте по-малка сума, за да си купите телефона, може да си откриете депозит с авансова лихва. Банката ще ви я изплати при откриването му и така ще имате нов телефон, но ще имате в банката и цялата спестена от вас сума.

Внимание! Ако решите да направите депозит с авансово изплащане на лихвата и го нарушите, за да изтеглите парите си по-рано, ще се наложи да върнете на банката авансово изплатената лихва. Така, че ако парите от лихвата не ви трябват спешно направете си стандартен депозит с получаване на лихвата в края на периода.

4. Каква е сумата, с която разполагате в момента?

При някои видове депозити има минимална сума за откриване. При други няма минимална сума за откриване на депозита, но има минимална сума за олихвяване. Разбира се, при по-голямата част от банковите депозити тази сума е малка – от порядъка на 100-200 лева. Но има няколко банки, където сумата е значително по-голяма – 2 000 или 5 000 валутни единици.

Внимание! Проверете предварително минималната сума за откриване и олихвяване на депозита, за да можете да я съобразите с парите, с които разполагате. Попитайте ни.

5. В каква валута искате да откриете депозита?

Важно е да решите дали искате да депозирате парите в лева или в друга валута. Различните банки предлагат различни възможности – евро, щатски долари, швейцарски франкове или пък британски лири.

Имайте предвид, че банките винаги предлагат най-изгодни лихвени условия за левови депозити. Следват ги тези в евро. Най-ниски си лихвите, ако въобще банката предлага тази възможност, в британски лири и швейцарски франкове.

Внимание! При депозитите във валута различна от лева или евро има значителен риск от рязка промяна на валутния курс и то не във ваша полза. Обмислете внимателно решението си за валутата в която ще спестявате.

6. Каква лихва ще получите?

За да бъде депозитът максимално ефективен за вас, трябва да съобразите и лихвата, която реално ще получите. Имайте предвид, че колкото по-дълъг е срока на депозита, толкова по- голяма е тя.

Внимание! От 2013 г. лихвата по срочните депозити и спестовни влогове се облага с данък. Към момента той е 8%. Данъкът се удържа от банката, преди плащането на съответната дължима лихва на вносителя, след което го превежда към НАП. Например: Имате 12 месечен депозит в размер на 10 000 лева. По него банката ви начислява годишна лихва в размер на 1%. Т.е. трябва да получите лихва 100 лева. Банката удържа 8% данък върху лихвата и така вие получавате 92 лева лихва или общо 10 092 лева. 8-те лева данък банката ги превежда към НАП.

И накрая най-важното – депозирайте парите си така, че да работят за вас!

След като сте намерили отговор на всеки от поставените по-горе въпроси, можете да направите бързо сравнение на банковите депозити, като попълните Нашия калкулатор и разгледате вариантите в резултатния екран.


Ако този материал беше полезен за Вас, можете да видите още нашата рубрика с Полезни съвети .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *