Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 7 любопитни финансови новини от летните месеци

7 любопитни финансови новини от летните месеци

лице, очила, книга

Няколко интересни финансови новини от летните месеци

В последните няколко месеца лятото и летните почивки заемаха централно място в живота ни и финансовите и икономически новини, за голяма част от нас, останаха малко встрани. Дори и тези, които ни носят по-скоро любопитна информация, отколкото работна полза.
Затова ние от Izbiram.bg събрахме за Вас няколко интересни финансови новини от летните месеци:

1. Колко харчим месечно по кредитната си карта зависи от вида й:
Според проучване на Morgan Stanley най-много пари месечно по кредитните си карти харчат притежателите на American Express – средно 1 687 долара. Следват ги тези на Visa с похарчени средно по 843 долара, а собствениците на MasterCard харчат скромни 639 долара месечно.

2. Най-много фалшиви двайсетачки:
На всеки от нас поне веднъж през живота са му минавали фалшиви пари през ръцете, дори и той да не е разбрал. Оказва се, че най-предпочитани от фалшификаторите са двайсетачките.
Според Националния център за анализ към БНБ от началото на годината са задържани 345 банкноти, от които цели 217 броя – 62.90% – са с номинал 20 лева. Най-малко фалшиви банкноти са по 2, 5 и 100 лева – само 11 броя.
Само за 3 месеца – от април до юни са задържани и 209 броя монети менте. От тях най-много са със стойност 50 ст. – 142 броя.

3. Повече пари в обрaщение:
Към края на юни в обрaщение се били 375.5 милиона банкноти, на обща стойност 10 990.1 млн. лв. Това е с 4.74% , или 17 мил. повече банкноти, сравнено с края на март 2015г.
За една година общият брой на банкнотите в обрaщение е нараснал с 3. 09%, което прави с 11.3 мил. банкноти повече, с обща стойност 676.1 млн. лв.

4. Българите купуват повече валута:
Според БНБ българите са купили за първите осем месеца на годината 16.767 мил. евро. Година по-рано купените евра са били на стойност 15.37 мил. евро.
Рекордна сума евро е закупена през ноември 2014 год. – 7.933 мил., само за месец.

5. Левовите кредити доминират над евровите:
Близо 52% от потребителските и 82.3% от жилищните кредити, изтеглени от началото на годината, са в родна валута. За сравнение преди година потребителските бяха 45.39%, а жилищните 77.64%.
За сметка на левовите, евровите заеми намаляват. И ако през миналата година потребителските са били 53.38%, а жилищните 21.32 %, то за тази година изтеглените потребителски кредити в евро са 43. 7%, а жилищните – 16.53%.

6. БНБ пуска нова монета:
По случай 130 години от Съединението на България БНБ пуска сребърна възпоменателна монета. Изработена е по проект на Иван Чолаков и Симеон Кръстев и е с тираж 3 000 броя. Цената на монетата е 66 лева.

7. Българите с бизнес в чужбина вече няма да могат да укриват приходите си:
Българите, които имат бизнес или търгуват с финансови активи на територията на Европа и САЩ вече няма да могат да укриват част от официалния си приход зад граница. Това е така, тъй като на 5 декември 2014г. в София беше подписано споразумение за обмен на информация със САЩ и още 52 държави, подписали Многостранно споразумение за автоматичен обмен на финансова информация.
За първи път НАП ще получи такава информация през 2016 година, като тя ще се отнася за притежаваните от българите средства в Европа към края на 2015г. Информацията, която ще дойде от САЩ ще бъде за 2014 и 2015г.
Аналогично България трябва да подава данни до всички страни подписали Споразумението. За целта банки, застрахователни дружества, взаимни и инвестиционни фондове ще подават финансова информация в НАП до 30 юни.
Информацията се отнася до: банкови активи, застраховки живот, инвестиционни и взаимни фондове, продажба на финансови активи.

Ако тази информация беше интересна за Вас, можете да прочетете още :
Любопитни факти за парите , Едни от най-странните данъци в света , За централните банкери за заплатите им .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *