Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 8 Финансови инструменти в помощ на хората и бизнеса за справяне с икономическите последствия от COVID-19!

8 Финансови инструменти в помощ на хората и бизнеса за справяне с икономическите последствия от COVID-19!

8 Финансови инструменти в помощ на хората и бизнеса за справяне с икономическите последствия от COVID-19!

Правителството представи 8 Финансови инструменти в полза на малкия и среден бизнес, самонаетите лица, хора в неплатен отпуск и тези, които са загубили работата си.

Правителството представи 8 Финансови инструменти в помощ на хората и бизнеса за справяне с икономическите последствия от COVID-19. Близо 4.5 млрд. лв. общ ресурс ще бъде мобилизиран в полза на малкия и среден бизнес, самонаетите лица, хора в неплатен отпуск и тези, които са загубили работата си. Става въпрос основно за гарантирани от държавата заеми със сравнително ниски лихви, които ще могат да се теглят от физически и юридически лица.До дни ще бъдат изготвени видеоклипове за тези финансови инструменти с ясни разяснени кой и как може да се възползва от тях.

Ето кои са финансови инструменти с публичен ресурс за справяне с икономическите последствия от COVID 19:

  1. Безлихвени кредити за физически лица от ББР. – Те са с цел подпомагане на засегнатите хора, които са наети на трудов договор, но пуснати в неплатен отпуск, както и за самоосигуряващи се лица, прекъснали дейност или с поне 20% спад в доходите. Кредитите са без такси, комисиони и неустойки, както и без обезпечения. Издължаването по тях става до 5 години, като гратисният период е между 6 и 24 месеца. Крайният срок за кандидатстване е до 31 декември 2020 г. Кредитът в размер до 4 500 лв. (за три месеца издръжка) може да бъде изтеглен само от една търговска банка. Научете повече ТУК.
  2. Кредити за микро предприятия от Фонда на фондовете. – Те се предоставят от Фонда на фондовете и представляват микро кредити до 50 хил. лв. за микро предприятия, за самонаети лица и предприемачи от уязвими групи (хора с увреждания, млади до 29 г., безработни повече от 6 месеца). Кредитите са с възможност за гратисен период и срок за връщане от 10 години. Общият бюджет на инструмента е 24 млн. лв.
  3. Необезпечени кредити за МСП от ББР. – Общият обем на програмата е 2 млрд. лв., а максималният размер на кредита е 300 хил. лв. за фирма. Гратисният период на главницата и лихвата е до 36 месеца. Всички сектори са допустими за кандидатстване, чийто краен срок е 23 декември. Целта е осигуряване на ликвидност за преодоляване на негативните последици от Covid-19. Кредитите са без обезпечение. Управлението над този инструмент е поставен в ръцете на ББР.
  4. Кредити за МСП с лихвена субсидия от Фонда на фондовете. – Този вид кредити отново са предоставени от Фонда на фондовете за малките и средни предприятия, запазващи заетостта си по време на кризата. Общият обем на инструмента е до 850 млн. лв., а максималният размер на гаранцията/кредита е до 3.6 млн. лв.
  5. Капиталови инвестиции от Фонда на фондовете. – Капиталовите инвестиции ще бъдат предоставени с четири инвестиционни фонда чрез Фонда на фондовете. Подкрепата е за МСП с потенциал да подпомогнат възстановяването на икономиката след кризата особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Програмата е с фокус върху стартиращи стартъпи и иновативни предприятия. Общият обем на финансовия инструмент е 150 млн. лв., а максималният размер на капиталовите инвестиции на МСП е средно от 800 хил. лв.
  6. Джереми (ЕИФ). – Кредитите се предоставят чрез Европейския инвестиционен фонд. Общият размер на програмата е 880 млн. лв., като максималният размер на гаранцията/кредита за МСП и средно големите предприятия е до 3.6 млн. лв. оборотно финансиране. Фирмите имат възможност за рефинансиране на задължения, възникнали не повече от преди 60 дни.
  7. Средства за градско развитие (ФМФИБ). – Бюджета на този продукта за градско развитие е 353 млн. лева. Предназначени за общини, ПЧП и предприятия, засегнати от кризата, вкл. пряко засегнати сектори – туризъм и транспорт. Те ще бъдат отпускани чрез дългосрочни инвестиционни и оборотни кредити за проекти за градско развитие в размер до 40 млн. лв.
  8. Джесика (ФМФИБ) – този инструмент е също в подкрепа за градско развитие със стойност 65 млн. лева. Предназначен също за общини, ПЧП и предприятия, засегнати от кризата, вкл. пряко засегнати сектори – туризъм и транспорт. Те ще бъдат отпускани чрез дългосрочни инвестиционни и оборотни кредити за проекти за градско развитие в размер до 40 млн. лв.
Намерете най-изгодния за Вас кредит

Министерството на финансите публикува презентация, от която може да се види какви точно са предложенията на правителството за кредитиране на домакинствата и фирмите. Вижте я тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *