Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Visa или Mastercard – коя карта да избера?

Visa или Mastercard – коя карта да избера?

Visa или Mastercard

Visa и Mastercard са компании, които обработват транзакциите, които извършвате, когато харчите пари по кредитната, дебитната или предплатената си карта.

Докато в близкото минало дебитните и кредитните карти се използваха главно за теглене на пари от банкомат или резервации в чужбина, в наши дни разплащането с карти бавно започва да измества носенето на пари в кеш. То е много по-лесно и бързо, не ви се налага да пълните джобовете си с ресто, просто плащате и си тръгвате. Нещо повече, в по-развитите държави, разплащането става основно с карти, което означава, че скоро ще се случи и при нас.

И така, когато отидете в обслужващата ви банка да подадете заявление за издаване на карта, пред вас ще се появи въпросът: Visa или Mastercard? Това веднага ще ви накара да се замислите: Каква е разликата?

Ние от Izbiram.bg направихме малко проучване, което ще ви даде малко повече яснота по въпроса и ще улесни избора ви. Ето какво открихме:

Какво представляват?

Visa и Mastercard са компании, които обработват транзакциите, които извършвате, когато харчите пари по кредитната, дебитната или предплатената си карта. Въпреки че техните лога се появяват на тези карти, вероятно няма да имате нужда да се занимавате с Visa или Mastercard. Нито една от компаниите не ви предоставя карта, дава пари или взема месечни плащания от вас. Visa и Mastercard предоставят услугите си на издателя на вашата карта, който е банката или друга компания, която е посочена на вашата карта и се занимава с вашата кандидатура. Това е вашият издател на карти, който се отнася с вас като клиент и определя условията на вашата карта.

Това, което Visa или Mastercard правят, когато използвате картата си е:

  • Те проверяват при издателя на картата ви дали транзакцията трябва да бъде приета или отхвърлена;
  • Те потвърждават, че компанията приема плащането Ви, ако може да бъде направено;
  • Те обработват плащането между доставчика на картата и търговеца на дребно.

Къде можете да използвате картите?

И двете са приети от повече от 20 милиона търговци в повече от 150 държави. Ако пътувате често и искате да използвате картата си в чужбина, проверете дали дестинацията, на която отивате има склонност да облагодетелства единия тип карта пред другия, въпреки че повечето места приемат Visa и Mastercard еднакво.

А пазаруването онлайн?

Както Visa, така и Mastercard предлагат защита, когато пазарувате онлайн. Mastercard защитава клиентите от измами с карти със схемата си SecureCode, а Visa използва подобна схема Verified by Visa за допълнителна сигурност. И двете ви позволяват да настроите парола, която трябва да бъде въведена заедно с данните за картата, за да завършите транзакцията, когато пазарувате онлайн.

Какви предимства имат?

Ако имате кредитна карта, повечето от нейните предимства като награди или натрупване на суми, които да използвате след това, идват от издателя на вашата карта, а не от Mastercard или Visa. Обаче и двете предлагат сделки и промоции, които са достъпни само за хора, които използват своите дебитни, кредитни или предплатени карти:

  • Mastercard предлага изключителни отстъпки и билети за своите клиенти и други награди, ако притежавате World Elite Mastercard
  • Visa предлага предимства като отстъпки за пътувания, заведения за хранене и пазаруване с техните премиум продукти.

Вижте кои са най-добрите оферти за кредитни карти в България!

Как да изберем карта?

Има голямо разнообразие от карти Visa или Mastercard, предлагани от банките. Те идват с набор от функции и предимства, така че погледнете тях, вместо това дали картата има лого на Visa или Mastercard. Ако имате нужда от дебитна карта, трябва да избирате кой текущ продукт предлага това, от което се нуждаете.

Как да се сдобием с такава карта?

След като сте избрали картата, която отговаря на вашите нужди, можете да кандидатствате в обслужващата ви банка – не чрез Visa или Mastercard.

Очаквайте съвсем скоро и продължението на това проучване, което показва какво точно предлагат родните банки за своите картодържатели.

За да сравните бързо и лесно условията, по дебитни и кредитни карта, използвайте нашия Калкулатор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *