Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Банковите карти – за или против

Банковите карти – за или против

Банкови карти

Банковите карти са модерните и предпочитани средства за съхраняване на пари.

Живеем в интересно време – много неща около нас приемаме едва ли не за нещо съвсем елементарно и обикновено, а за нашите прародители същите тези неща биха били фантастика. Те не биха и повярвали , че е възможно да съществуват.

Живеем във векът на цифровизацията.
Всичко около нас се движи по-бързо и от светлината.
Всяка секунда светът се променя чрез развитието на технологиите.

Вече никой от нас не може да си представи живота без наличието и употребата на парите . Те са обсебили всичко. Има хора, които им слугуват, други- ги боготворят, трети- се опитват да живеят без тях. Но днес всичко се измерва с тях-дом, ток , газ, вода, храна, дрехи и обувки, електроуреди, здраве, обучение…и всичко, за което още се сетим. Всичко се плаща-кеш или по друг начин.

Начинът за разплащане е въпрос на желание и предпочитания .
Хубаво е, че имаме избор:

 • Кеш;
 • кредитна карта;
 • дебитна карта.

Днес все повече от нас предпочитаме да се разплащаме с карта – кредитна или дебитна. По-удобно е , а и няма значение къде по света се намираме.

Знаете ли, че :

В България първата кредитна карта е била издадена още през миналия век , в далечната 1950 г. от Diners Club. Тя е направена от картон и служи за разплащане само в няколко елитни ресторанта. Пет години по-късно вече е пластмасова. Така се поставя и началото на новата ера в паричните разплащания в България. Половин век по-късно положението вече е коренно различно. През 1995 г. са поставени първият банкомат и първият ПОС терминал в България, а през 1997 г. е осъществена и първата транзакция с MasterCard карта. Само една година по-късно стават възможни и операциите с Visa карти.

Днес банковите карти са съвременната форма на парите и вече масово се използват като най-ефективен метод на разплащане. Към момента, в България се предлагат различни кредитни карти. Най –популярни са кредитните карти на MasterCard, Visa, American Express и Diners Club.

Прочетете още: Как да използвате правилно кредитната си карта?

Предимства и недостатъци на кредитните карти

Предимства:

 • Най-голямото предимство на кредитните карти е, че разполагаме с кредитен лимит, който можем свободно да разходваме , а да го възстановим на банката след известно време. Размера на кредитния лимит се определя от Банката. Тя прави предварителна оценка на декларираните от нас данни в молбата ни за кандидатстване и представените документи, които доказват нашите доходи. Лимитите по кредитните карти, които Банките определят, варират от 500 до 10000 лева.
 • Кредитните карти ни служат като платежно средство за: покупки в търговски обекти (магазини, ресторанти, хотели, агенции и други -в България и в чужбина), теглене на пари от банкомат (в България и в чужбина), теглене на пари в банкови клонове (в България и в чужбина), покупки по интернет.
 • Предимство на кредитните карти е и възможността за различни придобивки във вид на награди и отстъпки при пазаруване с тях в определени обекти

Недостатъци:

 • Основният недостатък на кредитните карти е, че лесно можем да натрупаме лихви и такси за просрочено плащане.
 • Има и опасност от затруднение при погасяване на задължението ни към банката, защото можем да похарчим много повече, отколкото можем да си позволим.
 • Друг недостатък е, че просрочените плащания се отразяват зле на кредитната ни история. Това може да се отрази в един бъдещ момент, когато решим да кандидатстваме за кредит.
 • При кредитните карти таксите за обработка на движението по сметката и при теглене на пари в брой са значително по-високи, отколкото при дебитните карти. А това е така, защото в този случай боравим с пари на банката, а не с наши собствени.
 • Възможни са и злоупотреби, също както и при дебитните карти – извличане на информация от картата при използване на АТМ устройства .

Заявете национална или международна кредитна карта онлайн с изгодни за вас условия.

Предимства и недостатъци на дебитните карти
Предимства:

 • Избирането на дебитна пред кредитна карта може да ни помогне да ограничим разходите си. Дебитните карти са подходящи за ежедневно извършване на малки покупки. Почти навсякъде вече е възможно и плащане с карта, вместо с пари в брой. Това е най-голямото предимство.
 • При разплащанията с дебитни карти не се начисляват лихви за просрочване на задълженията, както е при кредитните карти. Банката, която е издала картата, всеки месец удържа определена такса за обработване на разплащателната сметка.
 • Удобство е и разплащанията за онлайн покупки и услуги.
 • Дебитната карта с ПИН код може да ни осигури по-голяма сигурност, отколкото карта, която изисква подпис.
 • В България дебитните карти вече са широко разпространени.

Недостатъци:

 • Като основен недостатък на дебитните карти можем да посочим фактът, че при тях работим с налични пари по картовата ни сметка. Така за определена транзакция не можем да надхвърлим наличната сума по сметката. Недостатъкът тук е, че не винаги можем да разчитаме на наличните си средства за посрещане на нуждите си.
 • Друг недостатък е дневният лимит за теглене от дебитна карта в размер на 400 лв. Това неудобство може да бъде избегнато при теглене от клон на банката срещу представяне на лична карта, но това пък е възможно само в работно време.
 • Защитата на информацията от дебитните карти все още е голямо предизвикателство за банките. Банките не могат да стопанисват и наблюдават всичките си АТМ устойства постоянно, което позволява да бъдат поставяни камери, сканиращи устройства и други подобни механизми, които застрашават сигурността на информацията и съответно на средствата ни.
 • Покупките посредством карти с ПИН код не се включват в програми за допълнителни награди, както е при кредитните карти.

Прочетете още: Как да използваме правилно дебитната си карта?

Дебитните и кредитните карти са практичен и модерен начин за разплащане в днешни дни. Много важно е да бъдем запознати предварително с предлаганите продукти от банките, предимствата и недостатъците им и най-вече със своите нужди, за да изберем най- подходящият продукт за себе си, без да изпладаме в свръхзадлъжнялост с ненужна кредитна карта или да изпитваме затруднение, заради лимитите по дебитната ни карта.

Независимо от вида на картите, всички банки ни приканват за по-голяма бдителност при използването на АТМ устройстата и по-стриктно пазене на ПИН кода.

За да сравните бързо и лесно условията на банките, по дебитни и кредитни карта, използвайте нашия Калкулатор.

Ако имате въпроси свързани с кредитните и/или дебитни карти, можете да ни ги зададете във форума на сайта, Izbiram.bg

Прочетете още полезни съвети
ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *