Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Високите пенсии – илюзия ли са?

Високите пенсии – илюзия ли са?

пенсионно осигуряване

Какво е положението в пенсионната система в момента и какви са ползите от допълнително пенсионно осигуряване.

Нека разгледаме състоянието на българската пенсионна система и ползите от допълнително пенсионно осигуряване.

За да работи правилно системата за държавно пенсионно осигуряване, необходимата осигурителна вноска трябва да е приблизително 32% от дохода на всеки работещ човек. Това сподели член на УС на известна в България осигурителна компания по време на провелия се форум „Печели находчиво: нови хоризонти за личните спестявания“. Експертът каза още, че в момента проблемът е, че ние виждаме какви са пенсиите на нашите баби и дядовци или родители, но си мислим, че когато дойде време за нашето пенсиониране, нещата ще стоят по различен начин. Той подчерта, че е време да осъзнаем, че нещата стоят по друг начин и че зависят единствено от самите нас.

Какво е положението в пенсионната система в момента

За 2017 г. бюджетът на НОИ е 10,4 млрд. лв. От тях 7,8 млрд. лв. Ще отидат във фонд „Пенсии“.
Тези средства как се осигуряват днес? Постъпилите приходи за фонд „Пенсии“ са 3,7 млрд. лв., събрани от от осигурителни вноски и 4,1 млрд. лв., получени от трансфери от бюджета. А осигурителна система трябва да се финансира само и единствено от осигурителни вноски. А в днешно време цели 53% от тази система се финансира не от осигурителни вноски, а от държавния бюджет. Тези пари са събрани от данъци, не от осигуровки, т.е. те се вземат за нещо друго, а се дават за пенсии.

Експертът подчерта, че е необходимо да се разделим с илюзията, че някога пенсиите могат да са по-големи от днешните, защото просто няма как да стане това. И не защото лошо се управляват средствата в системата или някой не иска това, а защото демографския срив от много години насам не дава възможност за по-добра алтернатива. Днес всеки работещ заделя средно по 15% от своите доходи за фонд „Пенсии“ на НОИ. Ако преизчислим добавените от бюджета средства в размер на 4,1 млрд.лв., се получава, че осигурителната вноска трябва да е 32% от доходите ни, за да се покриват днешните пенсии на нашите родители, баби и дядовци, които са неоспоримо ниски

Толкова са били вноските за пенсии през 2000 год. През 1997-98 вноската е била 37%. Но не е реалистично днес да се увеличи тази вноска до този процент, затова и говорим, че е илюзия мисълта за по-добри пенсии днес или в бъдеще. Защото дори и да се увеличи до този процент, пенсиите няма как да станат по-високи.

Доброволно пенсионно осигуряване

Според експерта хората трябва да разберат и осъзнаят, че доброволното пенсионно осигуряване е направено за дълго спестяване, с минимални средства за дълъг период от време, а не да гледат на него като инвестиционен продукт.

Правилниците на различните пенсионноосигурителни дружества са почти еднакви. Всички те имат само един продукт – доброволно пенсионно осигуряване. Различни са само размерите на осигурителните вноски, много малка разлика има в таксите, но извън това всички те предлагат едно и също.

Експертът подчерта, че доходността на различните фондове за доброволно пенсионно осигуряване е по-добра от тази на депозитите на банките, но чувствително по-ниска от тази на чистите инвестиционни фондове.

Това е защото пенсионните дружества са по-консервативни и работят с по-дългосрочни планове. Ако направим равносметка, от 2000 година насам, откогато нашата икономика е що годе устойчива , средната доходност на пенсионните фондове е около 5%. Или с други думи 100 лв. днес след 30 години ще са станали 432 лв. при 5% годишна доходност.

Времето като фактор

Време е да осъзнаем, че никой не ни е длъжен-нито работодателят, нито държавата. Днес и в бъдеще все повече хора, които са работили в сивия сектор след демократичните промени, тоест не са се осигурявали върху реален доход, ще навлизат в пенсионна възраст. А това е вид бомба със закъснител. От друга страна не е реалистично да очакваме, че повече от 10% от хората ще се ангажират със собствен бизнес , благодарение на който ще натрупат достатъчно средства, че за тях въпросът с пенсионирането да не е важен. Другите 90% от работещите, ако не вземат мерки навреме, ще попаднат в същата ситуация като на днешните пенсионери.

Ако искате да живеете достойно и след пенсиониране, сами помислете за бъдещото си утре. Сравнете условията на всички пенсионни фондове в България тук

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секцията „Нашите съвети”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *