Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Внимание родители: 5 важни неща за парите, на които трябва да научите децата си!

Внимание родители: 5 важни неща за парите, на които трябва да научите децата си!

важни неща за парите, на които трябва да научите децата си

Никога не е рано да започнете да говорите с децата си за пари. Възползвайте се, заедно с над 6 000 души, от нашите полезни съвети.

Задавали ли сте си въпроса, на каква възраст трябва да започнете да говорите с детето си за пари? Отговорът е: никога не е прекалено рано
да започнете тези разговори, особено в днешно време.

Ние от IZBIRAM.bg

Ви напомняме за 5-те най-важни неща, за които трябва да говорите с децата си:

1. Разликата между „имам нужда“ и „искам“
– научете децата си да разграничават нещата, които наистина им трябват и тези, които са просто прищявки. Когато поискат да им купите нещо, нека ви обяснят ЗАЩО трябва да го имат и нека да го категоризират. Така ще се научат да имат приоритети и да има други неща, които са по-надолу в списъка.

2. Какво е лихва? – давайте на по-големите деца парите за седмицата и ако те ги изхарчат по-рано, не се размеквайте! Кажете им, че или ще трябва да се справят до следващия понеделник без пари, или ще им отпуснете заем, който ще платят с лихва от следващата издръжка. Така ще научат и какво е овърдрафт и как да го избягват. От малки може да им направите спестовна сметка и им обяснете им как тези пари се трупат, получават лихва и един ден ще ги изтеглят и ще си купят нещото, което искат. Така ще разберат колко важно е човек да спестява.

3. Какво е кредитна карта? –
много деца си мислят, че кредитната карта е магическото картонче, с което за да платят, просто трябва да го извадят и готово. Нека от малки разберат, че това са пари, които не са ваши и които трябва да връщате. Научете повече за кредитните карти ТУК.

4. Да вземат участие в решенията на семейството –
обсъждайте с тях това къде да отидете на почивка – нека да им е ясно, защо не може да се отиде в чужбина. Когато сте в магазина им показвайте какви продукти купувате, защо избирате точно тези и какво е „намаление“.

5. Какво е акция? –
повечето деца в училищна възраст би трябвало добре да разбират какво е акция, акционер и търговия. Говорете им за вашия портфейл и какви решения вземате. Давайте им съвети, за да могат, когато станат на 18 г. , да управляват по-добре своите пари.

IZBIRAM.bg
Ви пожелава успех в изграждането на бъдещите финансисти!


Прочетете още полезни съвети ТУК. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *