Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да извлечем максимални ползи от кредитната си карта?

Как да извлечем максимални ползи от кредитната си карта?

мнения за кредитните карти

Всичко, което трябва да знаете за употребата на кредитна карта. Възползвайте се, заедно с над 9 000 души, от нашите полезни съвети.

Кредитната карта става все по-желано средство за разплащане и все повече хора я използват ежедневно. Кредитната карта, обаче, може да бъде нож с две остриета. От една страна тя ще ви осигури необходимата суми, за да си купите любимата чанта, или нови гуми за колата, тук и сега. Но от друга страна, при неправилна употреба, може да ви вкара в дългова спирала.

Тъй като ние от Izbiram.bg се стремим да сме ви полезни, ще ви дадем няколко мнения за кредитните карти, за това как да накарате те да работи за вас, а не против вас.

Ще започнем с това какво е най-изгодно да платите с вашата кредитна карта:

 • Онлайн покупки. При пазаруване в интернет най-сигурният начин за онлайн плащане е чрез кредитната карта. Това е така, тъй като всяка от банките има различни системи за сигурност при интернет пазаруване. Ако не сте информирани за тази услуга, обърнете се към Вашата банка, за по-подробна информация.
 • Пътуване в чужбина. Независимо дали пътувате в командировка или отивате на почивка, при резервация на хотел или Рент-а-кар, използвайте кредитна карта. При много голяма част от търговците това е изрично изискване. Но дори да имате възможност да платите с дебитна карта или в брой, имайте предвид, че депозита който трябва да оставите, в този случай, е значително по-голям.
 • Промоционални оферти. Често търговците пускат на промоция стока, която ви е необходима, но точно сега не можете да си я позволите. В този случай използвайте кредитната си карта. Така ще имате стоката сега и то на по-ниска цена. Само не забравяйте, че за да ви е изгодно трябва да изплатите задължението към банката в гратисния период.
 • В Търговски обекти, където има знак за отстъпки по вашата карта. Напоследък все повече банки предлагат атрактивни промоции по вече издадени кредитни карти. Те се изразяват най-вече в предоставянето на бонуси, отстъпки и трупане на точки, в определени търговски обекти. Така, че не се колебайте да използвате кредитната си карта, ако пазарувате в такъв обект.
 • Задължително изберете кредитна карта с т.нар кеш бек / Cash back – връщане на % от похарчената сума обратно. В повечето случаи процента се увеличава при по-големи изхарчени суми.

Освен да си напазарувате, изключително важно е да опазите вашата кредитна карта от крадци. Как да го направите? Ето няколко кратки съвета:

 • Най-честата грешка, която правят хората е да съхраняват ПИН кода на картата в близост до нея. Така при кражба улесняват използването й от крадеца. Винаги пазете ПИН кода отделно от картата. Най-добре е да го запомните наизуст.
 • Никога не предоставяйте на никого ПИН кода на картата си.
 • При интернет плащания преди да въведете информацията от картата си потърсете символа с катинара – отдолу или в адресната лента на браузъра ви. Той ви дава сигурност на данните. Ако не можете да се ориентирате – избирайте винаги сайтове, чийто адрес започва с https://
 • Активирайте услугата за уведомяване чрез СМС и/или e-mail при транзакция с вашата кредитна карта. Така винаги ще сте в течение на извършените тегления или плащания,а при злоупотреба ще успеете да ограничите щетите.
 • Ако въпреки предпазните средства които сте взели кредитната ви карта е открадната или загубена, не забравяйте, че всяка банка има денонощен телефон на който да се обадите и в рамките на няколко минути вашата карта ще бъде блокирана. Проверете и запаметете телефона на вашата банка.

Основното предназначение на кредитната карта е пазаруване. Има обаче няколко неща, които можете да направите преди да си напазарувате с нея онлайн:

 • Проверете репутацията на търговеца, като използвате различни форуми за онлайн пазаруване.
 • Проверете уебсайта на кампанията за обратна връзка от клиенти, споделящи похвали и оплаквания.
 • Проверете в Агенцията за защита на потребителите за евентуални оплаквания от търговеца. Дори да няма отрицателни отзиви, винаги имайте едно на ум.
 • Посъветвайте се с приятелите си за техните любими магазини. Не пропускайте да ги попитатe и за тези от които са останали недоволни.

Накрая ще Ви дадем няколко общи съвета, за начина по който да използвате кредитната си карта, така че да работи във ваша полза.

 • Не теглете пари в брой! Пазарувайте! Кредитната карта не е кредит на равни вноски. Основното й предназначение е да се заплащат сметки и покупки.
 • Плащайте навсякъде с нея, дори и дребните покупки. По този начин можете да планирате разходите си и не се налага да носите големи суми в брой. А и ползвате отстъпки и/или кеш бек, които в края на периода могат да се окажат по-големи от месечната такса за обслужване на картата.
 • Погасявайте изцяло задълженията си. Банките предлагат гратисен период, по време на който при погасяване изцяло на задължението на заплащате лихва. Приемете кредитната си карта като аванс.
 • Не забравяйте да проследявате движението по кредитната си карта, за да контролирате направените от вас разходи. За целта ще ви е най-лесно, ако го правите чрез електронно (онлайн) банкиране.

Сравнете бързо и лесно условията на банките, по кредитните карти, като използвате нашия Калкулатор за банкови карти и електронно банкиране.

Кредитната карта може да осигури на всеки необходимите му средства тук и сега. Само не забравяйте да я използвате с мисъл и мярка.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *