Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Десетте най-добри съвета при теглене на ипотечен заем

Десетте най-добри съвета при теглене на ипотечен заем

Десетте най-добри съвета при теглене на ипотечен заем

Ето някои съвети, които ще Ви помогнат да намерите най-добрия ипотечен заем

Закупуването на жилище може да бъде забавно и вълнуващо преживяване. Но намирането на точния дом е само една малка стъпка в целия процес. Изборът на подходящ заем е също толкова важен, че дори и малко повече. Ето някои съвети, които ще Ви помогнат да намерите най-добрия ипотечен заем.

Съвет №1: Започнете да спестявате за авансово плащане

В зависимост от заемодателя и вида на кредита, който сте си избрали, Вашето задължително авансово плащане може да варира от 2,25% до 20% от покупната цена на дома. Създаването на месечен бюджет още преди да сте се решили да теглите кредит ще Ви помогне да си спестите достатъчно пари за авансово плащане.

След като прецените по колко пари можете да отделяте месечно на този етап, помислете за автоматично депозиране на пари от заплатата или банковата Ви сметка, за да направите по-лесно и удобно спестяването си. Ако пък сте напълно решени да теглите ипотечен кредит в близко бъдеще, ще е добре да започнете да пестите още от днес.

Ако евентуално не можете да си позволите да изплатите голяма сума авансово плащане, тогава трябва да потърсите заем, който е подходящ за купувачи на жилища, които могат да отделят само малка първоначална сума.

Съвет №2: Проверете кредитния си рейтинг

Да имате добър кредитен рейтинг Ви поставя в изгодна за Вас позиция, в която ще сте в състояние да привлечете най-добрата сделка за ипотечен заем. Би било добра идея да получите копие от кредитния си отчет преди да започнете процеса за покупка на жилище. По този начин ще проверите как изглежда кредитният Ви профил и след това ще можете да предприемете стъпки, за да подобрите кредитния си рейтинг, ако е необходимо.

Съвет №3: Подгответе и подредете финансовите си документи

Когато кандидатствате за ипотека, ще трябва да предоставите на кредитора си редица финансови документи. Наличието на тези вече събрани документи ще спомогне за ускоряване на обработката на молбата Ви за кредит. Още от самото начало трябва да сте готови да предоставите последните си няколко заплати, данъчните си декларации от последните две години и текущи банкови и брокерски извлечения, каквито ще Ви бъдат поискани от съответния кредитор.

Съвет №4: Използвайте калкулатор за ипотека

Ипотечните калкулатори са чудесни инструменти, които помагат на потребителите да разберат какъв дом могат да си позволят. Те са напълно елементарни за използване и могат да Ви определят най-добрата стойност за месечно плащане, която да е по джоба Ви.

Използвайте нашия Калкулатор за жилищни кредити , за да сравните условията на банките.

Съвет №5: Научете се да сравнявате оферти

Не всички ипотеки са еднакви. Дори и кредитите да имат еднакъв лихвен процент, може да има разлики в точките и таксите, които да правят едно предложение по-скъпо от друго. Важно е да разберете всички компоненти, които определят цената на Вашата ипотека, за да можете да сравните точно направените оферти.

Съвет №6: Започнете да следите лихвените проценти

Лихвеният процент е един от най-големите фактори при определяне на цената на ипотеката. Лихвите за ипотеки се променят почти всеки ден и е полезно да сте горе-долу ориентирани как вървят.

Съвет №7: Направете всичко възможно да бъдете предварително одобрени

Много агенции за недвижими имоти искат да бъдете предварително одобрени за кредит, преди да започнат да работят с Вас. Процесът на предварително одобрение за ипотека е доста прост – обикновено изисква малко финансова информация от типа на доход и размер на спестяванията и инвестициите, които имате.

След като сте предварително одобрен, вече ще имате по-добра представа за стойността, която ще можете да заемете, което ще Ви помогне да определите ценовия диапазон на домовете, които можете да си позволите.

Съвет №8: Проверете различните си опции за заем
Може би родителите Ви са имали 30-годишен заем с фиксиран лихвен процент. Вероятно най-добрият Ви приятел или друг близък човек е изтеглил заем с регулируема ставка. Това не означава, че някое от тези предложения е правилният избор за Вас.

Някои хора биха предпочели предсказуемостта на кредита с фиксиран лихвен процент, докато други биха намерили за по-удобни ниските първоначални плащания на заема с регулируема ставка. Всеки купувач на жилища има своя собствена уникална финансова ситуация и е важно да се разбере кой вид кредит най-добре отговаря на нуждите му.

Съвет №9: Бъдете бързи в отговорите

След като сте кандидатствали за жилищен кредит, важно е да отговаряте бързо на всякакви въпроси от страна за заемодателя за допълнителна информация, както и да предоставяте документите си възможно най-бързо.

Ако Ви отнема твърде дълго да реагирате, това може да доведе до закъснение при приключването на сделката, което пък може да създаде проблем с дома, който искате да купите. Не се поставяйте в положение, в което може да загубите мечтания си дом само заради несериозността си.

Съвет №10: Доверете се на кредитен посредник да откриете най-изгодното предложение за ипотечен кредит

Кредитният посредник познава детайлите и условията по кредитите. За разлика от служителите в банките обаче, независимият кредитен посредник няма за цел да ви накара да кандидатствате в определена банка. Той ще ви помогне да откриете най-доброто според нуждите си, независимо от финансовата институция. Ще си спестите време и средства

Основната работа на кредитния консултант е да ви замени при проучването на различните банки и финансови институции. Така, вместо да прекарвате много време в търсене на идеалния кредит, кредитния консултант ще свърши това вместо вас. Той ще намали значително избора ви и ще ви улесни максимално при взимането на правилното решение.


Ипотечният пазар е невероятно конкурентен и многообразен и може да е трудно да разберете какво точно се предлага. Има много банки и широка гама от продукти и цени. Затова ние от Izbiram.bg ви съветваме да разговаряте с независим кредитен посредник, преди да вземете решението си.


За да ви помогнем да намерите най-добрите ипотечни кредитори, които най-добре отговарят на вашите нужди с най-ниските ставки (лихви). Ние от Izbiram.bg заедно с Комфорт Кредит (лицензиран кредитен посредник), ще ви съдействаме напълно БЕЗПЛАТНО да откриете най-изгодното предложение за кредит, съобразено с желанията ви.

Получете повече информация и оферта за видовете кредити, като попълните кратката форма и кредитният консултант ще се свърже с вас.

Наясно сме колко е важно за всеки един човек да има собствено жилище – място, на което да се чувства спокоен и което да завещае на децата си. За съжаление, живеем във времена, в които не е никак лесно да се извадят пари колкото за един апартамент от джоба и да се плати на ръка. Тук се появяват ипотечните кредити. Тъй като напълно осмисляме колко е трудно да кандидатстваш за такъв заем, можем да си представим какво е чувството, когато не даден човек не бъде одобрен. Именно затова специално за Вас изброихме съветите по-горе, чието следване стъпка по стъпка със сигурност ще Ви осигури най-добрия ипотечен кредит с най-ниските лихвени проценти. Точно това, което заслужавате! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *