Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Застраховка „Гражданска отговорност“ през 2017г.-какво знаем за нея?

Застраховка „Гражданска отговорност“ през 2017г.-какво знаем за нея?

Гражданска отговорност

Застраховка „Гражданска Отговорност“ е задължителна за всички собственици и ползватели на моторно-превозни средства.

Всички днес сме свикнали да приемаме автомобила като нещо съвсем нормално и дори не можем да си представим живота без автомобилите. Въпреки това те, автомобилите, са по-скоро ново изобретение – първите автомобили, които имат двигател с вътрешно горене, започват да се движат в Германия в края на 19-ти век.

Повечето от нас обаче едва ли знаят, че за разлика от автомобилите, застраховането е възникнало много по-рано, цели 2000 г. преди Новата ера.

Съвсем скоро след появяването на автомобилите, хората разбрали, че в ръцете на невнимателните и неопитните водачи, това ново откритие е много опасно.

Затова и не закъсняла появата на новия вид застраховка, свързана с автомобила. През далечната за нас 1897 г., жителят на Охайо Гилбърт Лумис, си купил полица за хиляда долара, чиято цел била да го защитава в случай, че нанесе с колата си някакви щети на други хора. Този вид застраховки стават задължителни за пръв път през 1927 г.- в САЩ – в щата Масачузетс.

Знаете ли, че вече влезе в сила служебното дерегистриране на коли, които нямат сключена застраховка „Гражданска отговорност“, съгласно последните промени в Застрахователния кодекс?

Глобата за несключена задължителна застраховка вече е 250 лева.

Можем ли да намерим Застраховка „Гражданска Отговорност“ на по-ниски цени за 2017 г.?

Имате възможност да договорите отстъпки при сключване и на други застраховки в същата компания. Например – „Гражданска отговорност“ и „Каско“ в една и съща компания по правило ще ви излезе по-евтино, отколкото при различни застрахователи.

Компаниите предлагат и разсрочено плащане, което може да е с леко оскъпяване или изобщо да няма такова.

Какво покрива задължителната „Гражданска отговорност“?

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ покрива отговорността на собственици, държатели и ползватели на МПС, за причинените имуществени и неимуществени вреди на други лица, в това число пешеходци, велосипедисти и други участници в движението по пътищата, във връзка с притежаването и/или използването на МПС.

Лимитите на отговорност по застраховката са еднакви за всички застрахователни компании:

  • за неимуществени вреди, с телесно увреждане или смърт 2 000 000 лв. при едно пострадало лице и 10 000 000 лв. при две или повече пострадали лица.
  • за имуществени вреди – 2 000 000 лв. за всяко събитие.

„Гражданската отговорност“ не покрива нашите щети.

За да се покрият нашите щети по нашия автомобил и за да получим обезщетение при природни бедствия, в частност градушка, е нужно да имаме сключена застраховка „Автокаско“. Този вид застраховка е доброволна и осигурява покритие срещу различни рискове като например пожар, природни бедствия, кражба на автомобила или оборудване в него, техническа повреда, вследствие сблъскване с друг автомобил или с други подвижни и неподвижни предмети на пътя, щети, причинени на паркинг и др.

Как се изчислява цената?

Цената се определя основно от модела и мощността на автомобила. Повечето компании вземат предвид и това дали автомобилът, докато е регистриран на името на клиента, е причинил пътни инциденти, дали са плащани обезщетения по тях и колко тежки са били.

Все още няма единна задължителна система за обмен на данни между застрахователите – това означава, че ако една компания е платила обезщетение за катастрофа по ваша вина, тя със сигурност ще оскъпи цената за следващата година.

Но ако идете в друга компания, тя може и да не я повиши, макар да има данните за произшествието.

Цените на „Гражданска отговорност“ за леки коли с обем на двигателя от 1200 до 1800 куб. см варират между 180 лв. и 270 лв. в зависимост от града, където са регистрирани, и опита на шофьора зад волана.

Най-високи са цените за София, а причините за това са ясни – натовареният трафик, който е причина и за повече произшествия на пътя.

Най-евтините полици, които могат да си купят опитните шофьори в градове извън София, които няма да излизат зад граница и имат коли с двигатели до 1300 куб. см, са около 146 лв.

От тази година изрядните шофьори ще заплащат по-ниска цена на застраховката „Гражданската отговорност“ в сравнение с нарушителите.

Защо е нужно да имаме застраховка „Гражданска отговорност“?

Застраховка „Гражданска Отговорност“ е задължителна за всички собственици и ползватели на моторно-превозни средства.

Обезщетения не се изплащат на собственика на автомобила и за материалните щети, нанесени му при инцидент, ако вината е негова.

Застраховката „Гражданска отговорност“ се сключва за срок от най-малко 12 месеца.

Често хората се объркват, като мислят, че застраховката е на името на собственика на колата. Това не е така, застраховката се прави за конкретния автомобил.

Застраховката „Гражданска отговорност“ е задължителна в почти всички държави по света.

Около 80-85%, в някои периоди и повече от регистрираните в България автомобили, имат сключена такава застраховка.

Застраховката не е допълнителен данък, както много хора погрешно смятат. Благодарение на нея, пострадали при катастрофи могат да са сигурни, че ще получат пари за материалните щети и за лечението си. С тази застраховка се плаща и на близките на хора, загинали при катастрофи, чиито наследници иначе не биха могли да получат подкрепа.

Контролът за сключените застраховки „Гражданска отговорност“ се осъществява от МВР с помощта на Гаранционния фонд.

Когато даден автомобил няма валидна „Гражданска отговорност“, а се окаже виновен за произшествие, парите за пострадалите се изплащат от Гаранционния фонд. След това фондът търси по съдебен ред парите си от собственика на колата. В подобни случаи спестяването на 200-250 лв. годишно от сключването на застраховка „Гражданска отговорност“, костват на собственика съдебни искове, които могат да стигнат и стотици хиляди левове.

При валидна застраховка „Гражданска отговорност“, застрахователната компания изплаща обезщетенията и само в някои случаи има право да търси парите от собственика на автомобила, виновен за инцидента. Това са случаите на шофиране без шофьорска книжка, в нетрезво състояние и след употреба на наркотични вещества.

Към „Гражданска отговорност“ може да добавите и сертификат „Зелена карта“. Той е препоръчителен, ако пътувате в чужбина, задължително ако сте извън ЕС. По разпоредбите на кодекса и препоръките на Комисията за финансов надзор, сертификатът трябва да се издава безплатно.

При пътуване само в държави от ЕС не е нужно да го носите, но е възможно на места проверяващите да ви създадат проблеми. Затова е по-добре си имате такава.

Системата „Зелена карта“ обхваща държави от ЕС, балканските държави (без Косово), Беларус, Русия, Молдова, Украйна, Мароко, Тунис, Израел, Иран.

Ние от Izbiram.bg съветваме да избирате застраховка от компания, която е стабилна и няма практика да бави и отказва неоснователно плащанията.

Само с 3 лесни стъпки можете да сравните условията на различните застрахователните компании и да заявите своята застраховка „Гражданска отговорност“ и застраховка „Каско“

Ако имате въпрос свързан със застраховките Каско и Гражданска отговорност, можете да ни го зададете във форума на сайта , или на e-mail: info@izbiram.bg.

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *