Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Защо „бързите кредити“ се ползват с такава голяма популярност сред хиляди млади потребители?

Защо „бързите кредити“ се ползват с такава голяма популярност сред хиляди млади потребители?

Защо

В днешно време, почти всеки млад човек иска „да живее днес и сега“.

В днешно време, почти всеки млад човек иска „да живее днес и сега“. Не иска да спестява, за да си купи някаква придобивка. Защото днес, както никога досега, е лесен достъпът им до финансовите средства – чрез бързите или потребителски кредити, кредитните карти и стоките на лизинг. Никога преди не е било по-лесно осъществяването на мечтите – за покупка на автомобил, за пътуване или почивка в чужбина, за скъпи подаръци, дори за покупка на жилище.

Но лесният достъп до средства си има и своята цена, която трябва да се плаща. А не всеки умее или знае как и къде е най-изгодната за него оферта. Незнанието или бързането и „доверието на сляпо“ водят до не толкова добри решения, които впоследствие се оказват скъпи или неразумни.

Статистиката показва, че през последните две години българинът е задлъжнял двойно.

Данните показват, че най-много задлъжнели хора има в Благоевград, Стара Загора и София. Макар и по-рядко, хората задлъжняват с все по-големи суми, това споделят експерти от колекторските фирми. През 2016 година средният размер на неизплатените дългове на българите се е увеличил с 22%, в сравнение с предходната година. Цифрите са -912 лв. при 747 лв. през 2015 година. През 2014 година тази цифра е била 485 лв. Добрата новина е, че намалява броят на потребителите, които не успяват да покрият задълженията си.

При междуфирмената задлъжнялост нещата са в застой, но затова пък възложените за събиране от колекторски фирми суми, са нараснали със 66%.

Всичко това показва, че хората и фирмите вече се стараят по-отговорно да боравят с парите.

Най-често българите теглят „бърз кредит“, за да си купят мобилен телефон, компютър, таблет или телевизор.

Профилът на средно статистическия длъжник в България все още е млад човек, ненавършил 30 години, мъж, със средно образование и често сменящ работното си място. Изненадващото е, че нараства броят на длъжниците с висше образование и постоянен трудов договор. Тук също става дума за млади хора, които скоро са започнали своят трудов път на първото си работно място. Съответно – все още неориентирани и лошо преценили разликата между своите приходи и разходи.

През 2016 г. най-много са „лошите“ длъжници в Стара Загора. Най-отговорни, точни и съвестни са били платците, които живеят във Враца и Русе. Най-често длъжникът е зодия Близнаци, а най-рядко срещаната зодия сред длъжниците е Рак.

Сред фирмите най-често длъжниците са от сферата на търговията на едро, строителството и търговците на дребно. Заедно с хората, опериращи на пазара с недвижими имоти, те оформят 50% от всички фирми в затруднение, сочат данните на колекторските фирми.

Затова е най-добре българите, особено младите хора, да се информират чрез Izbiram.bg за всички детайли и условия, преди да пристъпят към кредитиране за каквото и да било. И добре да огледат съотношението си приходи-разходи, за да преценят имат ли свободни средства, с които да покриват допълнителни разходи по кредитиране.

Вижте още: Как никога да не останете разочаровани при тегленето на бърз кредит!

Надяваме се тази информация да е била полезна за вас!
Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *