Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Ето какво трябва да знаете, ако сте решили да инвестирате в недвижимо имущество с цел пасивен доход!

Ето какво трябва да знаете, ако сте решили да инвестирате в недвижимо имущество с цел пасивен доход!

инвестирате в недвижимо имущество

Ето няколко съвета, които да имате в предвид, ако сте решили да инвестирате в недвижим имот с цел отдаване под наем

Искате да инвестирате в недвижимо имущество, за да си осигурите допълнителен доход? В днешно време това е един от най-известните и най-лесните начини за инвестиция. За разлика от другите видове инвестиции, тази в недвижимо имущество е много ясна и лесна:

  • Можете да купите имот, който просто да продадете, когато цената за квадратен метър се увеличи и да спечелите от разликата;
  • Можете да купите имот, който да ремонтирате и продадете на по-висока цена;
  • Можете да купите имот, който да давате под наем на хотелски начала;
  • Можете да купите имот, който да давате под наем за по-дълъг период от време.

Инвестицията в недвижим имот, най-често апартамент, е един от най-лесните начини да получите, пасивен доход… на теория. На практика лесното идва едва когато вече отдадете имота под наем и започнете да получавате ежемесечен приход.

Какво се случва преди това?

В Izbiram.bg, нашата основна цел е да ви предоставяме съвети и идеи с които подобрявате финансовата си грамотност и текущото си финансово състояние, за да можете да живеете спокойно и без проблеми от финансово естество. Ето защо събрахме няколко съвета, които да имате в предвид, ако сте решили да инвестирате в недвижим имот с цел отдаване под наем:

1. Локацията е от ключово значение

Когато решите да купувате апартамент, който да давате под наем с цел пасивен доход, трябва много добре да изберете локацията, на която ще се намира жилището. Това е и едно от основните неща, които ще определят сумата, която можете да получавате като наем за апартамента. Отговорете на следните въпроси, когато определяте локацията:

  • Има ли на близо метро, градски транспорт;
  • Дали мястото се намира в развиващ се квартал;
  • Има ли паркове и училища в близост;
  • Какви са цените на имотите в района.

Не избирайте най-евтин или най-скъп район. Вместо това се насочете към такъв, който е с добра комуникация, близо до метро и градски транспорт.

2. Проучете цените на наеманите имоти в района и сметнете печалбата, която ще имате

За да можете да отдадете бързо имота си под наем и да започнете да печелите от него, проучете добре цените на подобни имоти в района. Обмислете наема спрямо цената, която ще трябва да платите и цената спрямо дохода, който ще получите от наем на жилището.

Например: ако закупите имот за 50 000 евро, който да отдавате под наем за 350 евро на месец, без нуждата от кредит, този имот ще започне да ви носи печалба след 4 години.

Ако закупите имота с помощта на ипотечен кредит, той ще започне да ви носи печалба едва след като изплатите кредита.

3. Готов или в строеж

Друг въпрос, който трябва да обмислите, ако искате да инвестирате в недвижим имот, е дали той да бъде във вече построена сграда или да бъде в строеж. За да решите това, трябва да прецените колко бързо искате да започнете да получавате пасивния си доход. Ето плюсовете и минусите на двата варианта:

  • Готов – за да закупите готов имот, трябва да имате налична цялата сума за него. Това може да се случи изцяло с ваши средства, с помощта на ипотечен кредит или комбинирано: с ваши средства и ипотечен кредит. Така ще започнете да получавате доход много скоро, а при наличието на ипотечен кредит ще можете да покривате вноската с парите от наема.
  • В строеж – ако имотът, който сте харесали е все още в строеж, това означава, че можете да го платите на части. Така, ако имате достатъчно средства, може да се сдобиете с имот без да се налага да теглите ипотечен кредит. Минус тук е, че ще се наложи да чакате докато имотът бъде напълно построен. Едва тогава ще започнете да печелите от инвестицията си.

Ако изпитвате затруднения, можете да заявите своята индивидуална консултация с наш експерт. Той ще ви даде ценни съвети и насоки, които да ви помогнат да вземете най-правилното решение.


Ако сте решили, че имате нужда от ипотечен кредит, възползвайте се от безплатната услуга „Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб!”, за да разберете коя финансова институция отговаря най-добре на вашите изисквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *