Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Каква е истината – ще плащаме ли на банката, за да съхранява парите ни?

Каква е истината – ще плащаме ли на банката, за да съхранява парите ни?

хора, банка

В началото на тази година Българската народна банка обяви нулев основен лихвен процент. А дали следващата стъпка ще са отрицателните лихви?

В началото на тази година Българската народна банка обяви нулев основен лихвен процент. Въпреки това депозитите продължават да бъдат най-предпочитаното средство за спестяване. Вероятно заради останалото от миналото мислене, или заради недобрата информираност на българина за другите видове спестовни инструменти, или заради страха на хората да не изгубят и малкото си спестени пари.

Независимо каква е причината, парите в депозити продължават да растат, като към края на февруари те са 44,7 милиарда лева. Само за един месец е отчетен ръст от 201 милиона, което е със 100 милиона повече, сравнено с месец януари 2016 и с 331 милиона повече спрямо февруари 2015 година.

Обратно на това, че сумата на депозитите в банките е рекордно висока, изплатените лихви са на рекордно ниско ниво и продължават да намаляват. Само за справка ще кажем, че за февруари банките са платили лихви в размер на 32,9 милиона лева, за януари те са били са 36 милиона лева, а за декември 2015 година – 40,7 милиона лева.

Защо се стигна до тук? Цялостната политика на ЕС е да „изкара” парите на хората от банките и по този начин да стимулира икономиката, като стимулира банките да кредитират, опитва се да стимулира хората да инвестират в други инструменти, или просто да ги похарчат! А дали се получава? За момента цифрите говорят, че у нас това не се случва и, че въпреки ръста на алтернативните методи за спестяване, като например застраховка „Живот” (можете да прочетете подробностите тук), българинът си остава традиционалист.

А каква е реалната ситуация с лихвите? Справка на Izbiram.bg сочи, че при депозитите със срок до 12 месеца, средното ниво на лихвите е 1,2% в лева, 0,95% в евро и 0,60% в щатски долари.

По-различна, а и по-оптимистична, е ситуацията при дългосрочните депозити. Ако оставите на съхранение в банката парите си за срок от 2 или 3 години, то лихвата ви може да стигне 2,21% в лева, 2,07 % в евро и 1,67 % в щатски долари.

Това означава, че на този етап няма да ни се наложи да плащаме на банката, за да ни „направи услугата” да съхранява и борави с парите ни. А за нататък – само бъдещето ще покаже!

Ако имате спестени пари и искате да сравните лихвите на различните банки, използвайте нашия Калкулатор.
.

Прочетете още интересни и полезни новини ТУК. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *