Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какво е обезпечение по кредит? Какво трябва да знаеш за кредитите, които изискват обезпечение?

Какво е обезпечение по кредит? Какво трябва да знаеш за кредитите, които изискват обезпечение?

Какво е обезпечение по кредит? Какво трябва да знаеш за кредитите, които изискват обезпечение?
Когато ви предлагат заем, кредиторите искат да ограничат риска доколкото е възможно и да гарантират, че ще получат парите си обратно. Ето тук идва мястото на обезпечение по кредит.

На кратко казано, ако приятел ви помоли да му заемете пари, ще поискате да сте максимално сигурни, че ще си ги получите обратно. Искате да намерите начин да ограничите риска и да се погрижите да си върнете парите. Едва тогава ще предприемете някакво действие. Същото става и с кредиторите. Но те имат по-усъвършенстван начин да го направят – чрез обезпечение.

Ние, от Izbiram.bg искаме да помогнем максимално на своите читатели да разбират и избират финансови продукти по най-разумния начин. Ето защо в тази статия ще разкрием малко повече за онова нещо, наречено обезпечение по кредит.

Какво представлява обезпечението по кредит?

Обезпечението е нещо, собственост или актив, което може да се предостави на заемодателя, за да получите заем. В много случаи се изисква обезпечение за определени видове заеми, като ипотеки и кредити за автомобили.


По същество обезпечението служи като мярка за сигурност за заемодателя. Ако не успеете да извършите плащания, кредиторът ви обикновено може да придобие обезпечението като плащане за заема.


Това предлага на заемодателя повече сигурност. Всъщност обезпечението се описва като „обезпечаване“ на кредита. Заеми без обезпечение са известни като необезпечени кредити.


Обезпечението може да бъде печелившо както за кредиторите, така и за кредитополучателите. То дава на кредиторите повече доверие към вас и може да ви донесе по-нисък лихвен процент.

Сравнете условията по потребителски и жилищни кредити.

Кои видове кредити имат нужда от обезпечение?

Има различни видове заеми, които обикновено изискват обезпечение. По-долу е даден списък на видовете заеми, както и видовете обезпечения, които могат да бъдат използвани за обезпечаване на кредита.

Ипотека
Домът или недвижимите имоти, които купувате, често се използват като обезпечение, когато вземате ипотека. Така, в случай че не можете да изплащате ипотеката си, кредиторът придобива имота като плащане по кредита.

Заем за автомобил
Превозното средство, което купувате обикновено се използва като обезпечение, когато кандидатствате за заем за автомобил.

Обезпечени кредитни карти
Понякога, за да получите кредитна карта, е необходимо да внесете определена сума пари под формата на депозит. Този депозит се използва като обезпечение за този тип кредитни карти. С други думи, вашите пари, които се използват като депозит за получаване на обезпечена кредитна карта, могат да бъдат задържани, ако пропуснете няколко плащания.

Обезпечени потребителски кредити
Ценен елемент, който заемодателят се съгласява да използва като обезпечение, са вашия дом или спестовна сметка. Ако не успеете да извършите плащания по обезпечения си потребителски кредит, заемодателят обикновено може да предяви иск за този актив.


Както можете да видите, за всеки различен вид кредит има нещо от финансова стойност, което може да се използва за осигуряване на заема

Как обезпечението по кредита може да бъде от полза за вас?

Въпреки че може да изглежда страшно да има нещо ваше, което да бъде използвано като обезпечение за заем, то всъщност може да бъде от полза, ако правите месечните си плащания навреме и изцяло.


Когато предлагате обезпечение за заем, в някои случаи кредиторите ще ви дадат по-нисък годишен процент, отколкото биха го направили, ако кандидатствате за кредит без обезпечение (това може да не е така за ипотека или заем за автомобил).


Това е така, защото те разглеждат обезпечения заем като по-малко рискова инвестиция. Ако не плащате, все още има начин да си възвърнат разходите чрез обезпечението. По-ниският лихвен процент може да намали и общите разходи по кредита. Това от своя страна може да ви спести доста средства.

Ако искаш най-добрия финансов продукт за нуждите си ние ще анализираме финансовото ти състояние и ще ти предложим най-доброто решение, специално за теб. Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб! ИЗГОДЕН КРЕДИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *