мъж, жена, тайна
Много хора прибягват до кредит, за да се сдобият с желаното жилище, телевизор, кола или нови мебели тук и сега. И в това няма нищо лошо, стига кредитът да не се окаже прекалено тежко бреме.

Днес, в рубриката ни с полезни съвети, ще ви подскажем как да вземете кредит, който ще ви е изгоден не само в момента на усвояване, но и във времето на връщане.

Премислете добре целта на кредита

Може би искате да карате нова кола, или да имате дом, като от списание, или да гледате най-модерния и високотехнологичен голям телевизор? Но дали наистина имате нужда от тези неща, точно в този момент, и най-важното можете ли да си ги позволите? Наистина ли е важно за вас да си подсигурите желаното в момента и то без да премислите, как ще ви се отрази това на портфейла ви в бъдеще?

Изтеглете кредит, само и единствено в случай, че наистина имате необходимост от това, което искате, точно в този момент.

Сравнете офертите на банките/фирмите за бързи кредити

Живеем във времена, когато информация е общодостъпна и е престъпление, срещу самите нас, да не проучим внимателно офертите и условията, преди да пристъпим към теглене на кредит. За ваше улеснение, ние от Izbiram.bg разработихме Калкулатори за банкови и бързи кредити, в които можете да сравните лихвите и да видите допълнителните такси и услуги по кредита.

След като се спрете на конкретен кредитор, не пестете усилията си, а посетете клон на банката или фирмата за бърз кредит,и разпитайте за всичко важно, като такси, документи, срокове.

Не кандидатствайте за кредит над възможностите си

В никакъв случай не се подлъгвайте от факта, че след като кредитът ви е одобрен, значи вие можете да си го позволите. Това не винаги е така. Да, банките изискват всички сметки и вноски по кредита да са около 60% от месечния ви доход, но дали издръжката на домакинството ви наистина е 40% от него? Дали случайно, начинът ви на живот не изисква по-голяма сума?

Направете за себе си разчет на всички разходи на домакинството – битови сметки, вноски по кредити и лизинги, транспорт, храна, дрехи, обувки, джобни, „авариен” фонд и чак тогава вземете решение, каква вноска ще ви е по силите. Трябва да знаете, че дори парите, които получавате на месец да са ви достатъчни, с новия кредит ще трябва да се откажете от нещо, или най-малкото да намалите разходите по някои от перата.

Изберете подходяща дата за вноска

Много е важно да съобразите датата на вноската е датата на заплата си и да си дадете още 4-5 дни толеранс. Това е важно в случай, че заплатата ви се забави или възникне друго непредвидено обстоятелство. Така ще сте сигурни, че ще платите навреме.

Ако теглите кредита от банка, в която ви превеждат заплатата или условие за отпускане е преводът й, то тогава попитайте за директен дебит. Така ще сте сигурни, че в момента в който парите постъпят по сметката ви, вие ще сте направили и вноската по кредита.

Ако имате въпроси, свързани с кредитите, можете да ни ги зададете във форума на сайта , или на e-mail: info@izbiram.bg.


Прочетете още полезни съвети ТУК. .

Сподели този пост

Коментари (2)

  • Стоянка Константинова Андреева 's picture

    Имам лоша кредитна история искам да изчистя кредитното си досие и да докажа пак, че ще бъда лоялен платец Благодаря Ви

    Ное 29, 2018
  • Vladimir's picture

    Трябва да изчистите всички ваши задължения, след което да минат поне 12 месеца, след което може да вземете малък кредит, за да докажете, че по него вече ще бъдете коректен платец.

    Дек 03, 2018

Остави коментар

Image CAPTCHA
Използвайте символи на латиница, от значение са големите и малките букви.

Наръчник с безценни съвети за личните финанси