Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да използваме правилно дебитната си карта?

Как да използваме правилно дебитната си карта?

мъж, жена, тайна

Знаете ли как да използвате правилно дебитната карта? Възползвайте се, заедно с още над 8 000 души, от нашите полезни съвети.

Дебитната карта вече не е новост за никой. Но това не означава, че потребителите знаят как да я използват така, че тя да работи за тях, а не против тях.

Именно за това, ние от Izbiram.bg
ще ви кажем няколко основни правила при използването на дебитна карта, за да се възползвате максимално от удобството, което тя може да ви осигури.

Запомнете ПИН –кода на дебитната карта наизуст

За разлика от хартиените пари, които можете да загубите, или да ви бъдат откраднати, то кражбата или загубата на дебитната карта
няма да е фатална, защото губите само пластиката, а парите продължават да са в разплащателната ви сметка. Има, обаче, едно условие – никой не трябва да знае ПИН кода на картата. Една от най-честите грешки, които хората правят, е да държат на едно място дебитната карта и нейния ПИН код. НИКОГА НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Най-добре е да запомните кода наизуст, а ако това ви затруднява – намерете друго място на което да го държите, а не в портфейла, където се намира самата пластика.

Освен това никога не казвайте ПИН кода на други хора, дори да са ви близки. Изпълнението на това условие също ще предпази парите ви.

Теглете само от банкомат на банката-издател

Използването на дебитната карта, както всяко нещо, има цена. Таксите, които плащате са две – за теглене и за обслужване на картата. И ако таксата за обслужване се плаща еднократно в месеца, то тази за теглене е на всяка транзакция и зависи от това дали теглите от банкомат на банката-издател или от чужда банка. Тегленето от банкомат на банката-издател на дебитната карта е около 30 стотинки на транзакция, докато същата операция от друга банка е около 1 лев. Което означава, че удобството да не вървите още 200 или 500 метра, може да ви струва няколко десетки лева месечно.

Разбира се, има моменти, когато не е възможно да теглите от банкомат на вашата банка. За това се осведомете предварително, каква е таксата за теглене от усторойство на друга банка. Можете лесно да го направите тук .

Плащайте с карта при по-големи покупки

Като изключим малките всекидневни разходи, най-добре е да плащате по-големите покупки, независимо дали става въпрос за храна, дрехи, обувки или техника, с дебитна карта. От една страна това ще ви спести време да търсите банкомат от който да вземете кеш, а от друга няма да се притеснявате, че може да ви оберат или да загубите парите, вървейки към магазина. А и плащането с дебитна карта, в края на месеца или няколко дни преди заплата, ще ви остави повече пари в портмонето за дребните всекидневни разходи.

Ако имате въпроси, свързани с дебитните карти, можете да ни ги зададете във форума на сайта
, или на e-mail: info@izbiram.bg.

Може да използвате нашия Калкулатор за банкови карти , за да сравните условията по дебитните карти, както и да се осведомите какви са таксите по картата, която използвате в момента.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *