Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да имаме пари за образованието на децата си, без да теглим заем?

Как да имаме пари за образованието на децата си, без да теглим заем?

мъж, жена, тайна

Най-лесният начин да подсигурим образованието на децата си, без да ни се налага да теглим заем. Възползвайте се от нашите полезни съвети.

В последните няколко години, по подобие на „западните” общества, и у нас висшето образование стана платено. Разбира се банките реагираха на ситуацията и пуснаха на пазара „Студентски заеми”. Средният размер на такива кредити, според справката на БНБ, е 6 500 лева.

Но много голяма част от хората ни задават въпроса „Как да подсигуря 6 500 лева за образованието на детето си, без да ми се налага да взимам заем?”

Отговорът е много прост и не е нещо ново, а един позабравен в последните години метод – детски спестовен влог. В миналото всички баби и дядовци откриваха такива влогове, за да подарят на внуците си една прилична сума пари, с която те да стартират живата си. После дойде голямата инфлация и „изяде” спестяванията. Но не трябва да забравяме, че в момента сме в условията на валутен борд, който има за цел именно да ни предпази от хиперинфлация. Така че ние от Izbiram.bg ви съветваме, вместо да продължавате да оправдавате бездействието си с минали събития, да започнете да отделяте всеки месец средства за образованието на децата си.

Нека направим една малка сметка. Ако отделяте всеки месец по 50 лева
от заплатата си (това са 10 кутии цигари, например!), за бъдещето на детето си, ще са ви необходими 11 години, за да съберете сумата, и то без да смятаме лихвата, която ще се натрупа. Т.е. дори децата ви да не са новородени или още в детската градина, а вече ученици, имате достатъчно време да заделите средства, за да не ви се налага да търсите заем по-късно.

За улеснение на всички, които искат да започнат да спестяват, ще кажем няколко особености на детските спестовни влогове.

На първо място е сумата за откриване на сметката. В зависимост от банката тя варира от 10 до 100 лева. Най-изгодно е да спестявате в лева, защото са най-високи лихвите. Болшинството от тези сметки са без такса за откриване, закриване и внасяне на суми. Няколко банки дават възможност да прехвърляте пари директно от друга ваша сметка по детския влог. Не на последно място е и възможността да получите паричен бонус, при използване например на кредитна карта към банката.

Внимание!
Детският спестовен влог/депозит може да се тегли единствено от детето, след навършване на 18 години!

Помислете днес за утрешния ден на децата си!

За да сравните условията на банките по срочни депозити и спестовни сметки, използвайте нашия Калкулатор. .

Ако имате въпрос свързан с депозитите и/или спестовните сметки , можете да ни го зададете във форума на сайта
, или на e-mail: info@izbiram.bg.

Прочетете още полезни съвети ТУК. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *