Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да научим децата си да „не пилеят пари на вятъра“?

Как да научим децата си да „не пилеят пари на вятъра“?

деца пари

„Откъде идват парите?“ е не по-малко сложен въпрос, отколкото „Откъде идват бебетата?“

„Откъде идват парите?“ е не по-малко сложен въпрос, отколкото „Откъде идват бебетата?“

И ние, родителите трябва да мислим предварително как ще обясним на децата си защо парите трябва да бъдат похарчени разумно и да не задоволяваме всяка тяхна прищявка. Защото тези деца днес, не след дълго ще трябва да сключат заем за висше образование, за недвижими имоти и същевременно да изплатят дългове по кредитни карти.

В тази статия ще ви разкажем как можем да научим децата си на финансова грамотност – през всичките им възрасти.

Деца до 7-годишна възраст

Много малките деца, които все още се учат да ходят и да говорят, не могат да разберат какво са парите и защо те са необходими. Но пък може да им се обясни, че не всички техни желания могат или ще бъдат изпълнени веднага.

Някои родители поставят кутии с бонбони у дома, от които децата могат да си вземат само определено количество от тях и то само в определени дни.

Когато децата станат малко по-големи, те могат да бъдат задължени да плащат за това. Дори ако детето не знае как да пресмята, то подсъзнателно ще разбере, че за всяко нещо в този свят е необходимо да платим.

Това ще спомогне за развитието в бъдеще не само на финансовите му познания, но и на простите аритметични умения. Особено полезна може да бъде играта на „магазин“, където децата ще се запознаят с понятието „търговия“ и ще се научат да броят пари.

Прочетете още: Внимание родители: 5 важни неща за парите, на които трябва да научите децата си!

Деца от 7 до 11 години

В тази възраст децата трябва да започнат да се научават как да се справят с парите и да обяснят защо е по-добре да спестят пари, отколкото да ги изхарчат незабавно. Дори в такава ранна детска възраст нашите деца трябва да започнат да имат джобни пари и да им се обяснява, че ако спестят от джобните си пари за няколко седмици, могат да си купят нещо по-ценно и интересно от сладолед или Kinder Surprise. Като мотивация можете да обещаете на децата, че ще удвоите размера на спестяванията им до определена дата, като в същото време започнете да им обяснявате как работят спестовните сметки в банките.

До 11-годишна възраст на децата трябва да им се обясни, че в света има различни валути, а пътуването до друга страна най-често означава обмяна на валута. Преди да тръгнете, можете да започнете да планирате бюджета за пътуването с децата и в същото време да ги заведете до банката, за да знаят как се обменя валута и какви валути съществуват в света.

Деца на възраст от 11 до 16 години

По време на юношеството, децата трябва да бъдат поканени да участват във формирането на месечния бюджет на семейството: на детето трябва да бъде обяснено къде отиват заплатите на родителите, какви сметки трябва да бъдат платени по къщата, за да не се изключи светлината или водата и как тези сметки могат да бъдат намалени. На детето може да се възложи контрола по използването на електричеството в къщата. А ако до края на месеца количеството енергия не е надхвърлило определен праг, детето може да получи заслужен бонус или подарък.

Деца на 16 и повече години

Когато децата достигнат 16-годишна възраст, обсъждането на проблемите с тях трябва да стане по-практично. В юношеството трябва да се дават джобни пари с оглед на социалния живот на детето, а то само трябва да планира своя месечен бюджет. Разходите, които детето трябва да вземе предвид самостоятелно, могат да включват закупуване на дрехи, забавления и дори плащането на сметки за телефона. Този подход ще помогне на детето да изгради приоритети във финансовите въпроси: има ли пари да ходи с приятели на пица или утре трябва да плати телефонната си сметка?

Освен това на тази възраст в училищата децата започват да обясняват как работят банковите сметки, как могат да бъдат открити и какво трябва да се направи, за да се избегне превръщането им в длъжник. Родителите трябва да укрепват новите знания на практика, като помагат на детето да се справя компетентно със собствената си банкова сметка.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *