Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как да управлявате месечния си бюджет с 3 лесни стъпки?

Как да управлявате месечния си бюджет с 3 лесни стъпки?

мъж, жена, тайна

Още откакто са измислени финикийските знаци, темата за това как и за какво харчим парите си е актуална.

Още откакто са измислени финикийските знаци, темата за това как и за какво харчим парите си е актуална. Това е и причината, един от най-често задаваните въпроси да е „Как лесно да управляваме месечният си бюджет така, че да не търпим лишения?”

Затова днес ще ви подскажем 3 лесни начин да го направите.

1. Придържайте се към правилото 50/30/20.

Често се самозалъгваме, че ако печелим повече ще живеем по-добре, ще спестяваме, ще бъдем по-спокойни. Скоро един познат сподели, че негова колежка е получила увеличение на заплатата с 400 лева /никак не е зле, нали?/, но след увеличението разполага с по-малко пари. Причината за това, че тя е похарчила цялото увеличение за 3 години напред, след като е рефинансирала заема си за по-голям с по-висока вноска, а парите е пръснала за неща без които спокойно би живяла.

Един от начините да не се окажете в същата ситуация, е да опитате с правилото 50/30/20. Какво представлява то?

• 50 % от месечните си приходи отделяйте за постоянните си разходи /битови и режийни/ – ток, вода, телефон, ипотека/наем и др. Може би сега, докато го четете, ви се вижда невъзможно, но ако отделите малко време да премислите разходите си ще намерите начин да го направите, ако не този месец, то поне до края на годината.

• 30% от приходите си отделяйте за плащане на променливите разходи, като кредитни карти, застраховки, разходи по автомобила и др. От тези 30 % намерете начин да отделяте поне 6% за спестявания и инвестиции.

• 20% от разходите си влагайте в себе си – храна, дрехи, почивки. Никога не забравяйте да платите на себе си, да намерите начин да се отпуснете и да се поглезите – с нова дрешка, обувки, или спа процедура, колкото и малко пари да успявате да заделите за това. По този начин няма да живеете с неприятното усещане, че вечно сте „прецакани” и никога нямате за фонда „и аз съм човек”.

2. Отчет на приходите и разходите.

Във всяка една от развитите държави, в училище децата още от най-ранна възраст учат как се прави семеен бюджет. Това е заложено и в новата учебна програма у нас. За много възрастни управлението на семеен бюджет също е ново и все още нямат изградени навици в тази посока. Най-често извинение е – „Какъв е смисъла да планирам всичко, като така или иначе парите недостигат?” Истината е само една – ако не започнете да планирате приходите и разходите си винаги ще сте на червено, независимо колко пари получавате!

Повече за планирането на бюджета можете да научите тук.

3. Спрете да се надявате на лотарията.

Няма българин, който да не мечтае за джакпота на някоя от многобройните лотарии, които се разиграват у нас и обещават все по-големи и по-големи печалби. И понеже в рекламите им всеки път се появяват бедни и нещастни хора, които всеки ден си купуват билетче и заради постоянството си успяват да станат богати и щастливи, вие продължавате да купувате и купувате. Едно билетче е с цена най-малко 2 лева, което никак не е евтино.

Сега си представете, какво ще се случи, ако вместо да си купувате билетче, заедно със сутрешното кафе и да се надявате на печалба, започнете да спестявате тези два лева. Средно на месец това прави 60 лева, а годишно 720 лева. Пари, с които едно 4 членно семейство може да отиде на 5 дневна почивка.

Сега пак си помислете дали искате да „изтъркате” тези пари, или искате да отидете на почивка?


Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *