Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Как и къде мога да проверя в кой пенсионен фонд се осигурявам?

Как и къде мога да проверя в кой пенсионен фонд се осигурявам?

Как и къде мога да проверя в кой пенсионен фонд се осигурявам?

Тази информация е важна, ако искате да сте наясно какво се случва с вашите пари и какво да очаквате, когато се пенсионирате.

„Работи здраво, за да осигуриш старините си!“, чували сте това много пъти, нали? Всеки от нас работи, за да може когато достигне до определена възраст да живее спокойно и сигурно, благодарение на пенсията, която взима.


Но до колко запознати сте с начините, по които се определя полагащата ви се пенсия? Знаете ли кои са различните видове пенсионно осигуряване. Знаете ли към кой пенсионен фонд се осигурявате?


Тази информация е важна, ако искате да сте наясно какво се случва с вашите пари и какво да очаквате, когато се пенсионирате. И, ако си мислите, че е рано да мислите за това, помислете пак. Колкото по-рано научите тези неща, толкова по-добре ще можете да планирате бъдещето си. Ето защо ние, от Izbiram.bg, решихме да дадем отговори на тези въпроси.

Какво трябва да знам за пенсионното осигуряване?

В България, пенсионното осигуряване се основава на принципа на трите стълба:

  1. Първият е стълба на държавното, обществено осигуряване. То ви позволява да получавате пенсия, когато достигнете нужния осигурителен стаж и възраст.
  2. Вторият стълб е на допълнителното, задължително пенсионно осигуряване. При него, лицензирани пенсионноосигурителни дружества управляват професионален и универсален пенсионен фонд, в които отиват вноските за бъдещата пенсия. Професионалният фонд е задължителен, ако работите при условия на първа и втора категория труд. Вноската за него се покрива изцяло от работодателя. Универсалният фонд е задължителен, ако сте родени след 31.12.1959г. и се осигурявате в държавното, обществено осигуряване. Тук вноските се разпределят както за сметка на работодателя, така и за ваша сметка.
  3. Третият стълб – Третият стълб е допълнителен и можете да се възползвате от него, ако искате да си осигурите допълнителни средства, когато се пенсионирате. Той е напълно доброволен и не е задължителен.

Защо е важно да знам къде отиват парите ми за пенсия?

Добре е сами да изберете своя пенсионен фонд, за да сте сигурни, че парите ви отиват на доверено място. Всичко това се прави, за да си осигурите сигурност, когато имате нужда от нея и да се избегнат неприятни ситуации като фалит, запор на средствата и други ситуации, които ще нарушат спокойствието ви. Ако не изберете сами своя пенсионен фонд, то ще бъдете разпределени служебно.

Как става служебното разпределяне?

Когато започнете работа, имате 3 месеца, в които можете да изберете своя пенсионнен фонд. След като изтекат тези три месеца, а вие не сте направили своя избор, вноските са служебно разпределени в зависимост от доходността и броя на осигурените лица в различните пенсионни фондове.

Как да разбера към кой пенсионен фонд съм разпределен?

Ако сте разпределени служебно към някой пенсионен фонд, то той е длъжен да ви информира с писмо за това, за да сте наясно къде отиват парите ви за пенсия. Често, обаче, поради подадена остаряла, невалидна или грешна информация, не получавате такива писма.

Ако до сега не сте се интересували за това кой е вашият пенсионен фонд, но искате да промените това, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете къде сте разпределени. Това може да стане по един от следните три начина:

  1. Да подадете молба към НАП;
  2. Да проверите онлайн на страницата на НАП. За целта, обаче, ще ви бъде нужен идентификационен номер (ПИК). Него можете да получите отново в НАП;
  3. Да посетите служба „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“ на НАП и от там да получите информация срещу лична карта.

Така, след като разберете към кой пенсионен фонд сте разпределени, ще можете да прецените дали искате да останете там или искате да се прехвърлите другате.


Прочетете още интересни новини ТУК.

Ако имате нужда от пари на заем за да покриете непредвидени разходи? Или имате два или повече кредита и искате да ги обедините? Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб ТУК!

2 коментара за “Как и къде мога да проверя в кой пенсионен фонд се осигурявам?”

  1. Анонимен

    Много добре е направено и така ме улесняват без да се налага да ходя където трябва за да проверя в кой фонд съм осигурявана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *