Мога ли да увелича лихвата по срочния си депозит?

жена, черна дъска, въпрос

Въпреки, че през 2015 година лихвите по срочните депозитите намаляха значително, те си остават един от най-предпочитаните начини за спестяване

Въпреки, че през 2015 година лихвите по срочните депозитите намаляха значително, те си остават един от най-предпочитаните начини за спестяване.

И ако когато говорим за кредити, хората търсят начин да намалят лихвата, то когато става въпрос за депозитите основният въпрос, който изключително много интересува потребителите на Izbiram.bg е „Мога ли да получавам по-висока доходност по срочния си депозит?”
. Отговорът е „Да, при определени условия”.
Ето кои са те:

Проверете предварително лихвите на различните банки.

Не е задължително да използвате една и съща банка за всички свои операции. Така, че преди да пристъпите към влагане на парите които имате, сравнете условията по срочните депозити на банките. Можете да го направите бързо и лесно, като използвате нашия го Калкулатор за срочни депозити и спестовни влогове .

Изберете депозит с по-дълъг срок.

Ако искате да имате по-висока доходност за парите си, винаги избирайте дълги срокове – от 6 месеца нагоре. Например – при депозитите със срок 6 месец най-високата лихва е 1, 25%, на тези със срок 12 месеца – 1,60%, а при депозитите със срок над 12 месеца годишната лихва може да стигне до 5%. Значителна разлика, нали?

Изберете депозит с увеличаваща се лихва.

Всяка банка има разнообразие от банкови депозити, като една от възможностите е лихвата да се увеличава с времето. Разбира се, за целта трябва да държите парите си там поне 12 месеца. Но имайте предвид, че при тези депозити банките имат и допълнителни изисквания, така, че проучете предварително условията.

Не теглете депозита преди падежната дата.

Това е изключително важно, защото в противен случаи банката ще ви даде минимална лихва от 0,01%. Ако мислите, че може да ви се наложи да ползвате част от парите, но в същото време искате да се възползвате от по-дълъг срок, то предварително проверете дали имате право да теглите преди падеж и до каква сума.

Ако и вие имате въпрос свързан е депозитите, можете да но го зададете във форума, или на e-mail: info@izbiram.bg.


Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.