Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Моят дом е моята крепост, a дали е така?

Моят дом е моята крепост, a дали е така?

home-insurance

Защо трябва да застраховам дома си ?

Домът е един от най-ценните активи, с които разполагаме. Независимо дали купувате нов дом или имате ипотека (

заяви безплатна консултация за ипотечен кредит ), сте чували за застраховка домашно имущество. Тази застраховка помага на собствениците на жилища да защитят тази инвестиция по различни начини. У нас практиката е първо да застраховаме автомобила си, може би защото застраховката гражданска отговорност е задължителна ( намерете най-изгодната оферта за застраховка Гражданска отговорност ), а след това евентуално да отделим средства за дома си.

Ако имате ипотека, твърде вероятно е кредиторът да изиска застраховка домашно имущество на собствениците на имота. Преди да финансира вашата ипотека или при рефинансиране, финансовата институция обикновено желае да се предоставят доказателства, че домът ви е достатъчно защитен. Това е така, защото кредитодателя иска да бъде сигурен, че финансовата му инвестиция във вашия дом е защитена, в случай че нещо се повреди или унищожи от пожар или други рискове. В зависимост от това къде се намира вашето жилище, може да се изиска и сключването на допълнителни рискове към застраховката. Застраховката домашно имущество обикновено се заплаща като отделна вноска към вноската за ипотечен кредит. В България някои от финансовите институции, които са и застрахователни компании предлагат облекчение на кредитоискателите на ипотечен кредит, като покриват вноската за застраховката на имота.

Колко ще ни струва застраховката на жилището?
Определянето на стойността на застрахователната полица зависи от някои фактори като :

 • Квадратура на имота
 • Вид строителство
 • Местоположение (районът, в който се намира жилището)

Застрахователните компании дават възможност да се избира застрахователната сума, за която да се застрахова имота, като е желателно тя да бъде на действителната стойност на имота. Имате опцията също така да застраховате имота си на реалната/пазарна стойност. В масовия случай хората избират вариантът, който ги удовлетворява според готовите от застрахователните компании тарифи с премии и застрахователни суми.
Калкулатор застраховка домашно имущество.

Тук е момента да засегнем така наречената застраховка на дома „Първи риск “- която се сключва с уговорката срещу първи риск и при настъпването на събитие се обезщетява пълният размер на вредата, доколкото тя не надвишава застрахователната сума. Сключва се за сума, по-малка от стойността на имуществото и съответно се предлага на по-ниски цени.
Какво покрива застраховката на домашно имущество?
Стандартната полица домашно имущество помага да защитите къщата си от личните ви вещи до бараката в задния ви двор. Обект на тази полица са движимото и недвижимо имущество.

Най-често срещаните покрития са :

 • Пожар – задължителен риск
 • Природни бедствия (Буря, ураган, градушка…)
 • Късо съединение и токов удар
 • Разходи за разчистване
 • Земетресение
 • Грабеж
 • Кражба чрез взлом
 • Гражданска отговорност към трети лица

Ако вашият дом и всякакви прикачени конструкции са повредени от включен риск, покритието на застраховката ви помага да платите ремонта. Застраховката се сключва за период от една година и може да се сключи изцяло онлайн, като не е необходимо да предоставяте допълнителни документи. Документ за собственост могат да ви изискат при изплащане на обезщетение.

Средно за застраховка на дома българина отделя около 70 лева годишно, като едва 7% от населението прибягват към нея, което е с десет пъти по-малко на фона на Унгария.

Наличието на застраховка за дома няма да предотврати повредата на вашия дом или вещи, но ще осигури финансова обезпеченост, ако се случи неочакваното. Izbiram.bg може да ви помогне да закупите застрахователна полицa домашно имущество, която отговаря на вашите нужди, за да можете да бъдете по-добре подготвени при евентуална буря или криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *