Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Най-обсъжданите финансови новини на 2015 година – Част 2

Най-обсъжданите финансови новини на 2015 година – Част 2

екран, вестник, книга

Най-актуалното от света на застраховането и пенсионното осигуряване през 2015 година

След като миналата седмица обобщихме за Вас най-четените финансови новини свързани с банките и бързите кредити, днес е ред на най-актуалното от света на застраховането и пенсионното осигуряване.

Приятно четене!

Нов Кодекс за застраховане

Една от най-четените и дебатирани теми, особено през есента, беше промяната в Кодекса за застраховане и по-специално в частта за най-масовата застраховка – „Гражданска отговорност”. И след поредица от дебати, разговори, размяна на реплики – коректни и не толкова, промените станаха факт. Кое е най-важното за нас – потребителите? Застраховката „Гражданска отговорност” ще може да се сключва и оналайн – почти, без да се изисква електронен подпис. Казваме почти, защото остава стикерът, който ще ни бъде изпращан от застрахователя по куриер, а най-вероятно цената за услугата, ако застраховката се плаща разсрочено, ще бъде за сметка на клиента. Според Делян Добрев се очаква онлайн сключването да доведе по значително поевтиняване на застраховката, тъй като ще отпадне комисона за посредника. Но дали ще е така, само бъдещето ще покаже. Сертификатът „Зелена карта” ще се издава заедно с полицата, без допълнителна такса за него. Подробности ТУК .

Булстрад купува „ОББ – Ей Ай Джи”

Това обяви в средата на май ръководството на компанията в България. Сделката струва на „Булстрад ВИГ” 3, 2 милиона евро, срещу които получиха 5 милиона акции на малката застрахователна компания. Това е поредната сделка на българския застрахователен пазар, след като „Еврохолд“ вече придоби няколко по-малки компании за общо и животозастраховане.

Нов таван на пенсиите от 1-ви юли

От 1-ви юли таванът на максималната пенсия беше увеличен от 840 на 910 лева. По закон максималната пенсия е 35% от максималния осигурителен доход. И въпреки, че той бе увеличен от 1 януари от 2400 лв. на 2600 лв., таванът на пенсиите се вдигна от 1-ви юли. Причината е, че тогава се осъвременяват всички пенсии по „швейцарското правило“. Въпреки повишението, около 30 хиляди души, с висок осигурителен доход, остават ощетени от тавана на пенсиите, който се очаква да остане замразен до 2018 година.

Повишен интерес към застраховките живот

Още в средата на годината стана ясно, че дружествата които се занимават с животозастраховане ще отчетат една добра година. С 19% са се увеличили полиците „Живот и рента“ за една година. а за петмесечието на 2015г. всички дружества на пазара са продали общо полици “Живот” за малко над 173 млн. лв. От тях застраховката “Живот и рента” генерира над 115.8 млн. лв. Премиите по застраховка “Живот, свързана с инвестиционен фонд” възлизат на близо 17 млн. лв., тези по застраховка “Злополука” – на 13.2 млн. лв., а по застраховка “Заболяване” – 12.4 млн. лв. Подробности можете да прочетете ТУК .

Промени в кодекса на труда

След около 30 години на пазене и свръх регулиране, най-сетне свещената крава на българското законодателство – Кодекса на труда – претърпя поправки. Те касаят най-вече отпуските. Промените са три: отпадат годишните графици за отпуск и старата отпуска трябва да се използва до средата на годината, като работодателят е длъжен да осигури условия за взимането й. Третата промяна касае майчинството за четвърто дете. С нея се регламентира правото на платен годишен отпуск две години. Подробности за промените можете да прочетете ТУК .

Избирам.бг на гости в националното радио

Една от нашите основни цели, като водещ сайт за финансови услуги, е освен да Ви информираме за промените на кредитния, застрахователен и осигурителен пазар, да Ви даваме и полезни съвети, свързани с Вашето пътуване, почивка и бюджет. Верни на тази си цел написахме за Вас материал със съвети при пътуване в чужбина . Материал, който попадна в полезрението на журналистите от Радио София и предаването „Ритъмът на столицата”. И така на 22 септември, един от пиковите дни за пътуване през годината, гласът на Избирам.бг прозвуча в ефира на БНР. Цялото интервю можете да чуете ТУК .

Българите все повече търсят алтернатива за спестяванията си

Според прочуване на УникредитБуллбанк, оповестено през октомври българите все повече търсят алтернатива на банковите депозити . Това се дължи най-вече на постоянния спад на лихвите по спестовните банкови продукти. Според прочуването около 74% от хората, които инвестират средства във взаимни фондове, са над 45-годишна възраст. В същото време все повече млади хора заделят малки суми за пенсия в допълнителен пенсионен фонд – 72% от клиентите са на възраст до 45 години. Профилът на по-голямата част от тях са семейни с ипотечен кредит. Средната месечна вноска, която хората правят по партидите си в допълнителен пенсионен фонд, е 78 лв. Спестовните застраховки „Живот“ са предпочитани както от по-младите (31-45 г.), така и от клиенти на средна възраст (46-60 г.).

Италиански пенсионер рекламира България

Италианецът Клаудио Шифи създава фондация, чрез която рекламира България, като страна за добър живот след пенсия. Причината е, че според него с италианска пенсия, която е около 1 500 евро, в Италия се живее трудно, но у нас тя е предостатъчна за едни нормален живот( да не забравяме, че средната заплата у нас е 800 лева, а пенсия- 311 лева). Самият той идва да живее в България, заедно с българската си съпруга, след като излиза в пенсия. Тогава се заражда идеята да рекламира страната ни сред сънародниците си. За тази цел Клаудио е разработил сайт под мотото „Живейте щастливо и безгрижно с пенсия от 1000 евро”. Повече за сайта и информацията в него можете да прочетете ТУК .

Нова цена на винетките

След като пролетта Министър Лиляна Павлова обяви, че в този мандат правителството няма да повишава цената на винетките, след изборите през октомври същото това правителството рязко смени позицията си и през ноември обяви, че от новата година цената на винетката ще скочи. Първоначално се спрягаха цифри от рода на 130-150 лева, които според експертите на правителството са реалната цена на винетките. Но в края на сметка се реши – годишната винетка става 97 лева. Освен цената се променят дизайна и защитите. Всяка винетка ще имат допълнителна защита по отношение на серийния номер, както и случайно генериран код. Ако винетният стикер не отговаря на този код, значи става дума за фалшификация. Още за новите винетки вижте ТУК .

Промени в Закона за пенсионното осигуряване

Основната, най-обсъждана и предизвикала най-много дебати промяна, е възможността да прехвърляме натрупаните средства от личните си партиди от Универсалния пенсионен фонд(УПФ) в Сребърния фонд(НОИ) . И дори това да е въпрос на личен избор налице вече са прехвърляния по браншови организации. Разбира се, възможно е и обратното движение, от Сребърния фонд в УПФ, но това може да стане не по-късно от 5 години преди пенсиониране. Подробности за промените, техните положителните и отрицателни страни, за нас хората които след години ще очакваме пенсия, можете да прочетете ТУК
.

Как ще се пенсионираме от догодина

От 2016 година пенсионната възраст на жените и мъжете в третата, най-масовата категория труд. ще се увеличава с по 4 месеца, докато достигане 63 годишна възраст за жените през 2021г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Консултативният съвет предлага три варианта за промени, като целта е една – необходимият осигурителен стаж за пенсиониране да достигане 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. Вижте подробна информация и актуалната таблица за пенсиониране ТУК
.

Ако този материал беше интересн за Вас, можете да прочетете новини в нашата секция „Любопитно”
.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *