Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Не си купувайте кола преди да прочетете това! – Част 1

Не си купувайте кола преди да прочетете това! – Част 1

кола, човек, съвети

Случвало ли Ви се е да си купите кола и да се окаже, че изборът е финансово непосилен за Вас? Или няколко дни след покупката се оказвате в автосервиза?

Случвало ли Ви се е да си купите кола и да се окаже, че изборът е финансово непосилен за Вас? Че парите, които трябва да платите за застраховка, нотариус, номер в КАТ и т.н. и т.н. са толкова много, че това почти Ви разорява? Че моделът и марката по принцип са добри, но това не е „вашата кола”? Или няколко дни след покупката се оказвате в автосервиза?

В живота на почти всеки човек настъпва момент, когато се замисля за закупуването на автомобил. На едни им е за първи път, на други им е дошло време да сменят стария, а трети смятат, че финансовото им ниво вече позволява да имат чисто нова кола.

Независимо в коя от трите ситуации сте в момента, не купувайте кола, преди да прочетете с какво е необходимо да се съобразите при избора на автомобила, какви са стъпките след закупуване и колко пари ща Ви струва цялото удоволствие.

Първото, което трябва да направите, е да решите дали колата да е на „на старо” или „нова” от шоурума на производителя. Ще Ви кажем с какво трябва да се съобразите при всеки от вариантите.

1. За какво да внимавате, когато си купувате кола „на старо”:

Предварително проучете всичко за марката, модела и техническите характеристики на автомобила. Отделете време и проверете в автомобилните сайтове за силните и слаби страни на автомобила. Вземете под внимание всичко, защото „негативните” черти не изчезват с времето.

Не купувайте преди да сте проверили колата обстойно. Задължително е да я прегледате в сервиз и то всички важни елементи – двигател, окачване, следи от удари и катастрофи, съмнителни шумове, светещи постоянно датчици на таблото, износена тапицерия и педали за автомобил „само” на 80 000 км. и много други специфики, които могат да бъдат уловени само от вещи в занаята експерти. На един лаик могат да му кажат всичко, но един експерт не само ще знае какви въпроси да зададе, но и ще чуе правилно отговорите.

Задължително направете тест-драйв, тъй като е важно да разбере как се „държи” автомобила, особено във вашите ръце, а още по-добре в ръцете на експерта. Карайки го ще чуете всички му шумове – къде стърже, къде скърца, къде трака. По възможност тествайте колата и в градски условия, и на магистрала, задължително при изключена музика/радио в колата.

Пазарете се с продавача. Това е не просто препоръчително, а задължително. Продавачът дори го очаква от Вас. А и като „отбиете” от цената, с парите ще си платите поне номерата и застраховката. Но не прекалявайте. Трябва отстъпката да е разумна, за да склони продавачът да Ви я направи.

Вижте още : Какво трябва да знаем, за да не ни откажат застраховка Каско

2. За какво да внимавате, когато си купувате нова кола:

Крайна цена на автомобила. Не гледайте само цената на автомобила, а вземете под внимание всичко, което ще трябва да платите допълнително, като застраховки – гражданска отговорност и каско, придвижване на колата до КАТ и поставяне на номера, лихва на лизинга, ако не я купувате в брой. Най-големите от тези разходи са каското и лизинга, а те се изчисляват върху цената на автомобила. Имайте предвид, че застраховките ще се плащат всяка година, а вноските по лизинга всеки месец. В същото време само с излизането от шоурума цената на колата се намалява с около 20 %. Така, че преди да вземете окончателно решение изчислете още веднъж всички разходи.

Гаранция на автомобила. Разберете всичко за гаранцията на автомобила, а не само за какъв срок, или до какъв пробег е. Много е важно да разберете какви ремонти покрива гаранцията и дали е само за частите или в гаранцията влиза и подмяната им, т.е. дали няма да се наложи да платите труда на механика. А каква ще е цената за смяната на филтри и масло, които са наложителни на всеки 15 000 километра? Тази смяна почти винаги е за Ваша сметка и никога не е евтина, тъй като се извършва в официалните серзизи на вносителите, които работят на значително високи цени.

Проверете дали и ако монтирате нещо допълнително (система за сигурност, мултимедия или друго) можете да го направите в сервиз, различен от официалния сервиз на вносителя, за да важи гаранцията. Иначе може да се озовете в ситуация, в която ще платите за монтажа, но е възможно да изгубите определени права по гаранцията.

Възстановяване на ДДС. Ако автомобилът е фирмен трябва да проучите дали модела, който сте избрали подлежи на възстановяване на ДДС. Според закона това може да стане ако автомобилът е от така наречения стандарт N1. Някои от автомобилите подлежат на преоборудване, за да се впишат, но трябва да съобразите, дали това няма да Ви излезе повече като пари, от самото ДДС. А и да не забравяме новия данък „Уикенд”….

Безспорно изборът на кола, особено втора упореба, е и до известна степен късмет. Но ако следвате тези съвети, ще успеете да си помогнете поне малко.

Във втората част на материала ще Ви кажем какво трябва да направите след закупуване на автомобила и в какви срокове, както и какви са таксите, които трябва да платите.

Виж част 2 – Не си купувайте кола преди да прочетете това!

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *