Не си купувайте кола преди да прочетете това! – Част 2

кола, човек, съвети

Случвало ли Ви се е да си купите кола и да се окаже, че изборът е финансово непосилен за Вас? Или няколко дни след покупката се оказвате в автосервиза?

Случвало ли Ви се е да си купите кола и да се окаже, че изборът е финансово непосилен за Вас? Че парите, които трябва да платите за застраховка, нотариус, номер в КАТ и т.н. и т.н. са толкова много, че това почти Ви разорява? Че моделът и марката по принцип са добри, но това не е „вашата кола”? Или няколко дни след покупката се оказвате в автосервиза?

В първата част на материала Ви казахме за какво трябва да внимавате, в зависимост дали купувате кола „на старо” или нова кола.

Днес ще Ви кажем, какво предстои след като изберете автомобила и броите парите на продавача.

3. Какво трябва да направите след закупуване:

Застраховка Гражданска отговорност. Ако купувате кола „нов внос”, която не е регистрирана в страната, или нова кола, първото което трябва да направите е да сключите застраховка Гражданска отговорност. За целта трябва да представите пред застрахователя договор за покупко-продажба. Ако колата вече има номера, то трябва да има и валидна застраховка. В този случай трябва в 7 дневен срок, след регистрацията в КАТ, да посетите офис на застрахователя и да прехвърлите полицата на свое име. За да Ви улесним в избора, вижте цените на застрахователните компании, предлагащи застраховка „Гражданска отговорност“ в нашият Калкулатор за застраховка гражданска отговорност.

Намери най-евтината застраховка Гражданска отговорност ТУК!Най-евтината Гражданска отговорност!


Застраховка „Автокаско”. Да, тя не е задължителна, както Гражданската отговорност, но ако си купувате чисто нов автомобил, или кола на старо, но искате да я защитите, Ви препоръчваме силно да си направите застраховка Автокаско. За условията на компаниите и цената на застраховката, можете да научите повече в нашия Калкулатор за застраховка Каско.

Регистрация в КАТ. Дори колата да има номера пак трябва да отидете в КАТ, най-малкото за да я прехвърлите на свое име. Не забравяйте, срокът за това е 14 дни от датата на покупко-продажба и ако закъснеете дори ден подлежите на глоба. Ако колата е с регистрационен номер, който съвпада с областта, в която сте по постоянен адрес не сменяте номерата, а само Ви се издава нов талон, с вписани вашите данни. Но ако колата е с плевенска регистрация, а вашия постоянен адрес е Варна, то трябва да смените номерата с варненски.

Екотакса. Ако сте закупили кола от чужбина и тя влиза в страната за първи път, дължите екотакса, чийто размер зависи от възрастта на автомобила. В КАТ има ценова листа, така, че можете да направите справка предварително.

Регистрация в общината. От 01.01.2015г. вече не е необходимо специално да ходите в Общината, за да регистрирате автомобила. Това се извършва по служебен път. Това не се отнася за автомобили закупени от съсобственици. Т.е. ако колата е собственост на Вас и половинката Ви, то трябва в срок от 2 месеца да подадете Декларация в общината, по постоянен адрес. За целта е нужно да носите големия талон на автомобила и документ за платения при придобиването данък.

Вижте още : Какво трябва да знаем, за да не ни откажат застраховка Каско

4. Колко ще Ви излезе новозакупената кола?

Като изключим цената, която плащате на предишния собственик, или на търговеца на автомобили, има още няколко разхода, които ще направите и които задължително трябва да вземете под внимание:

Нотариални такси. Размерът им зависи от цената на автомобила. Ако искате предварително да разберете какви пари трябва да отделите за нотариуса, интернет е пълен с калкулатори за нотариални такси, които ще са Ви полезни.

Такса в КАТ. Размерът й зависи от това дали ще сменяте номерата или само талона на автомобила. Ако сменяте само талона, то таксата е 30 лева, но ако сменяте и номерата тогава таксата е 67 лева. Ако искате да имате „дизайнерски” номер с 4 еднакви цифри, трябва да разделите с още 1 000 лева. Значително по-евтино е ако имате специални предпочитания към комбинация от цифри, но те не са еднакви – например рождената Ви дата. Тогава ще доплатите само 50 лева.

Данък към общината. Той се изчислява върху мощността (в киловати) на автомобила и зависи от Общината, където сте по постоянен адрес. За да се осведомите предварително за размера му, използвайте някои от калкулаторите в интернет.

Винетка. Не я пренебрегвайте, защото тя си е разход. Ако пътувате често и искате да сте спокойни при пътуванията си в страната, най-изгодно за Вас е да си купите годишна винетка. Тя е с цена 97 лева. Другите видове винетки са: месечна с цена 30 лева и седмична за 15 лева. Колкото и да не Ви харесва цената на новите винетки, Ви препоръчваме да си закупите, защото глобите са до 1 000 лева.

Автомобилите са неизменна част от живота ни и предимствата им са безспорни. Но преди да си купите нова кола пресметнете всички разходи, за да не се окажете неприятно изненадани.

Ако търсите финансово предложение за закупуване на автомобил, с което да не утежнявате месечния си бюджет вижте какво може да ви предложим тук: Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб!

Лек път!

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.