Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Не си купувайте кола преди да прочетете това! – Част 2

Не си купувайте кола преди да прочетете това! – Част 2

кола, човек, съвети

Случвало ли Ви се е да си купите кола и да се окаже, че изборът е финансово непосилен за Вас? Или няколко дни след покупката се оказвате в автосервиза?

Попадали ли ли сте в ситуация да си закупите автомобил и да се окаже в последствие, че изборът е финансово непосилен за Вас? Осъзнавали ли сте, че парите, които трябва да платите за застраховка, нотариус, номер в КАТ и т.н. и т.н. са толкова много, че това почти Ви разорява? Моделът и марката може да са най-добрите на пазара, но това да не е „вашата кола”? Или няколко дни след покупката се оказвате в автосервиза?

В първата част на материала Ви казахме за какво трябва да внимавате, в зависимост дали купувате кола „на старо” или нова кола.

Днес ще Ви кажем, какво предстои след като изберете автомобила и броите парите на продавача.

3. Какво трябва да направите след закупуване на автомобила:

Застраховка Гражданска отговорност. Ако купувате кола „нов внос”, която не е регистрирана в страната, или нова кола, първото което трябва да направите е да сключите застраховка Гражданска отговорност. За целта трябва да представите пред застрахователя договор за покупко-продажба. Ако колата вече има номера, то трябва да има и валидна застраховка. В този случай трябва в 7 дневен срок, след регистрацията в КАТ, да посетите офис на застрахователя и да прехвърлите полицата на свое име. За да Ви улесним в избора, вижте цените на застрахователните компании, предлагащи застраховка „Гражданска отговорност“ в нашият Калкулатор за застраховка гражданска отговорност.

Намери най-евтината застраховка Гражданска отговорност ТУК! Най-евтината Гражданска отговорност!

Застраховка „Автокаско”. Да, тя не е задължителна, както Гражданската отговорност, но ако си купувате чисто нов автомобил, или кола на старо, но искате да я защитите, Ви препоръчваме силно да си направите застраховка Автокаско. За условията на компаниите и цената на застраховката, можете да научите повече в нашия Калкулатор за застраховка Каско.

Регистрация в КАТ. Дори колата да има номера пак трябва да отидете в КАТ, най-малкото за да я прехвърлите на свое име. Не забравяйте, срокът за това е 14 дни от датата на покупко-продажба. Ако колата е с регистрационен номер, който съвпада с областта, в която сте по постоянен адрес не нужно да сменяте номерата, а само Ви се издава нов талон, с вписани вашите данни. Но ако колата е с плевенска регистрация, а вашия постоянен адрес е Варна, то трябва да смените номерата с варненски. От 01.01.2021 г. продавачът може да подаде заявление в КАТ за запазване на регистрационния номер на МПС, което иска да продаде, за да регистрира друго превозно средство от същата категория. Заявлението е необходимо да се подаде преди сделката. В срок до един месец от подаване, продавачът има право да регистрира друго моторно превозно средство със запазените му табели.

Екотакса. Ако сте закупили кола от чужбина и тя влиза в страната за първи път, дължите екотакса, чийто размер зависи от възрастта на автомобила, категорията и двигателя. В КАТ има ценова листа, така, че можете да направите справка предварително.

Регистрация в общината.  Новият собственик няма задължението да декларира в общината придобиването на автомобила при смяна на собственост. Информацията за смяната на собствеността вече се получава служебно.

Вижте още : Какво трябва да знаем, за да не ни откажат застраховка Каско

4. Колко ще Ви излезе новозакупената кола?

Като изключим цената, която плащате на предишния собственик, или на търговеца на автомобили, има още няколко разхода, които ще направите и които задължително трябва да вземете под внимание:

Нотариални такси. Размерът им зависи от цената на автомобила. Ако искате предварително да разберете какви пари трябва да отделите за нотариуса, интернет е пълен с калкулатори за нотариални такси, които ще са Ви полезни.

Такса в КАТ. Размерът й зависи от това дали ще сменяте номерата или само талона на автомобила, както и са различни за отделните общини. Ако сменяте само талона например за района на София, то таксата е 30 лева, но ако сменяте и номерата тогава таксата е 67 лева. Ако искате да имате „дизайнерски” номер с 4 еднакви цифри, трябва да разделите с още 1 500 лева.  Ако желаете комбинация от шест букви и/или цифри по желание таксата е 7000 лв. В случай, че желаете комбинация от цифри: „аа-вв“; „ав-ва“; „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от „0“ до „9“, и за табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание, цената е 300 лв.

Данък към общината. Той се изчислява върху мощността (в киловати) на автомобила и зависи от Общината, където сте по постоянен адрес. За да се осведомите предварително за размера му, използвайте някои от калкулаторите в интернет.

Винетка. Не я пренебрегвайте, защото тя си е разход. Ако пътувате често и искате да сте спокойни при пътуванията си в страната, най-изгодно за Вас е да си купите годишна винетка. Тя е с цена 97 лева. Другите видове винетки са: месечна с цена 30 лева, тримесечна винетка за 54лв., седмична винетка за 15 лева и винетка уикенд от 10лв.  Колкото и да не Ви харесва цената на винетките, Ви препоръчваме да си закупите, защото глобите са от 300 лева за леки автомобили до 1800 лева за тежкотоварните.

Автомобилите са неизменна част от живота ни и предимствата им са безспорни. Но преди да си купите нова кола пресметнете всички разходи, за да не се окажете неприятно изненадани.

Лек път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *