Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новите технологии и ние. Електронното банкиране – предимства и недостатъци. Част 1

Новите технологии и ние. Електронното банкиране – предимства и недостатъци. Част 1

Електронно банкиране

Разберете кои са предимствата и недостатъците на електронно (онлайн) банкиране, за да предпазите парите си.

Днес много от нас не могат да си представят живота без ток, автомобили, телефони, електроуреди. А някои от нас, при липсата на интернет дори за час, просто не знаят какво да правят , чувстват се едва ли не с вързани ръце. Особено в случаите, когато работата им е свързана и зависима от наличието на интернет. Дори книги вече четем в мрежата. Благодарение на интернет, вече купуваме или продаваме стоки, без значение от коя точка на света; теглим кредити, правим преводи от вкъщи. Всичко е на един клик разстояние от нас.

Едно от чудесата на новите технологии е електронното банкиране.

Прочетете повече за електронното банкиране ТУК.

Електронното банкиране, известно още като онлайн банкиране и интернет банкиране е само едно от многото следствия от главоломното развитие в последните години на технологиите. Идеята за интернет банкиране за първи път се осъществява в Англия през 1993 г. Това средство за достъп до услугите на определена банка, тогава се използва само за преводи по битови сметки и за преводи към други банки.

Днес всеки, който ползва тази услуга-в реално време, денонощно, може да си направи справка за състоянието по своята сметка, за движението на сметката в определен период от време, може да извършва банкови преводи и покупко-продажба на валута дистанционно, в удобно време и място. По всяко време на денонощието може и да търгува със стоки и услуги.

Предимство на електронното банкиране е преди всичко удобството. При днешният забързан ритъм на живот, не е необходимо да посещаваме офиса на избраната от нас банка. Чрез интернет банкирането можем да спестим ценно време от висене по опашки за плащане на сметки за комунални услуги; банката е на наше разположение без почивен ден – 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието; локацията ни е без значение-можем да получим нужната ни справка или да извършим необходимото плащане от другия край на света.

Не е без значение и ефикасността: можем да управляваме всичките си сметки от едно, единствено място.

А и таксите за банковите транзакции са по-ниски –тоест спестяваме и пари, освен време.

Виж още: 4 основателни причини да използвате електронно (онлайн) банкиране!

Недостатък на електронното банкиране е сигурността.

НАШИТЕ СЪВЕТИ ЗА ЗАЩИТА НА ВАШИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

Банките прилагат различни защитни механизми, за да защитят личните данни на своите клиенти и да осигурят сигурността на техните онлайн плащания при използване на услугата „Интернет банкиране“.

Въпреки това, сигурността на всяка електронна поща и компютърна система могат да бъдат атакувани от различни вируси и зловреден софтуер, с цел кражба на лична информация като: пароли, кодове за достъп до Интернет банкиране, номера на дебитни/кредитни карти, номера на лични документи и др.

Препоръчваме ви следните мерки, с помощта на които можете да се предпазите от евентуална онлайн измама:

 • Никога не разкривайте вашите лични данни по телефона, чрез SMS или имейл;
 • Инсталирайте антивирусна програма на компютъра и на мобилното си устройство, извършвайте редовно сканиране с нея и следете за обновяването на нейните дефиниции;
 • Използвайте „силни“ пароли;
 • Четете внимателно получените от вас имейли и спазвайте следните препоръки:
 • Ако в имейла има приложена връзка към интернет страница, винаги правете проверка къде ще ви „отведе“ тя, преди да кликнете на нея. Поставете курсора върху URL връзката и проверете дали адресът е същият като този, който се появява във визуализирания прозорец –ако те са различни, не отваряйте тази връзка;
 • Обърнете внимание на текста. В повечето фалшиви имейли, текстът е пълен с правописни и синтактични грешки. Тези грешки създават впечатлението, че текста е писан от някой, който не знае български език. Веднага изтрийте подобен имейл!
 • Разпознавайте защитената страница на Интернет банкирането на вашата банка;
 • Преди да въведете потребителското си име и парола,
  потърсете доказателство, че уеб страницата, която сте избрали, ползва криптиран канал за обмен на данни;
 • При проявени съмнения от ваша страна, относно нетипично или непознато съобщение или обстоятелство, при ползване на услугата Интернет банкиране, веднага се обадете в центъра за обслужване на клиенти.

В следващата част на статията ще Ви запознаем с ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА на вашите лични данни и НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИ ОПИТИ ЗА ИЗМАМА

Очаквайте продължение!

Всички подробности за услугата електронно (онлайн) банкиране, като системи за сигурност, предлагани услуги и лекота на ползване можете да видите в нашия Калкулатор.

Ако имате въпроси, свързани с електронното (онлайн) банкиране, можете да ни ги зададете във форума на сайта


Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *