Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Решили сте да закупите стока с банкова карта? Коя карта ще извадите – дебитна или кредитна карта?

Решили сте да закупите стока с банкова карта? Коя карта ще извадите – дебитна или кредитна карта?

Решили сте да закупите стока с банкова карта? Коя карта ще извадите - кредитна или дебитна карта?

Най-често срещаните банкови карти са кредитната и дебитната. Често обаче потребителят не е информиран в разликата между тези две карти.

В днешно време банковите карти са много важни, толкова важни, колкото са важни и документите ни за самоличност. Много често ни спасяват в поредния магазин на мола или някъде в чужбина. Най-често срещаните банкови карти са кредитната и дебитната. Често обаче потребителят не е информиран в разликата между тези две карти.

Повечето хора предпочитат дебитната карта, тъй като смятат, че контролират разходите и парите си по-добре. Въпреки това, те са моментни, когато е по-добре да се използва кредитна карта и причината често е свързана с по-добра сигурност и награди.


Прочетете повече за: Дебитната и кредитната карта – знаем ли всичко за тях

Каква е разликата между дебитни и кредитни карти?

При Дебитната карта разполагаш единствено с парите, които са налични в съответната банкова сметка и нищо повече. Ако нямате достатъчно спестявания, дебитната ви карта ще бъде отхвърлена.

От друга страна, Кредитната карта е по-скоро заем. Когато получите кредитна карта, ще получите кредитен лимит. Можете да продължите да правите покупки, докато не излезете максимум. Разбира се, всеки месец ще ви се предоставя сметка. Ако плащате само дължимия минимум, лихвените проценти могат да станат наистина високи. От друга страна, ако плащате пълната сума, която сте използвали предишния месец, няма такса за лихви и ще останете начело на вашите финанси.


Вижте нашето мнение кои са най-добрите оферти за кредитни карти в България!

Транзакция с дебитна карта срещу кредитна карта

Кредитните карти са добър разплащателен финансов инструмент, стига да ги използвате отговорно. Дебитни карти, от друга страна, само ви помагат да контролирате разходите си и в определени ситуации може да ви оставят отворени за много рискове.

Нека да разгледаме по-подробно плюсовете и минусите на дебитните и кредитните карти:

 1. По-добра сигурност.
  Както на кредитните, така и на дебитните карти е необходимо удостоверяване преди използването им.
  Въпреки това, ако по-някакъв начин се случи измама и парите ви изчезнат от вашата дебитна карта, тогава парите се губят от спестяванията ви веднага. Можете да го възстановите, ако загубата не е поради небрежност. Въпреки това, връщането може да отнеме седмици, понякога месеци и дотогава банковата ви сметка ще има недостиг на пари и може да пропуснете важни плащания на сметки.
  От друга страна, ако се случи измама с кредитната ви карта, тя е срещу кредитния ви лимит. След като оспорите транзакцията, няма да бъдете таксувани за нея.
  Като защита на клиента, всяка транзакция с кредитна или дебитна карта се упълномощава чрез SMS и имейл за да бъде по-добра сигурността.
 2. Прочетете повече за: Помощ: Банкоматът прибра картата ми! Ами сега?

 3. Трупане на награди и точки.
  Всички кредитни карти ви дават награди за използването им, така че защо да не ги натрупате и да ги използвате по-късно. Във всеки случай, вие ще направите покупка, така че получаването на бонус точки е добре дошло допълнение. Но първо трябва да се запознаете с тях. Докато използването на дебитни карти вече привлича и бонус точки, но не като кредитните карти. Те имат програми за лоялност, кеш-бекове, отстъпки с много търговци на дребно – като големи отстъпки в ресторантите.
 4. Подобрете кредитния си рейтинг
  Дебитните карти нямат никакво влияние върху кредитната ви история. Тук може да ви окаже влияние само кредитна карта. За да е добър кредитният ви рейтинг, като имате кредитна карта, трябва да плащате на време сметките си за кредита, така ще подобрите кредитния си рейтинг. Ако нямате кредитна история, би било разумно да получите кредитна карта и да започнете да я използвате. Това е така, защото кредитният рейтинг е най-важен, когато искате да вземете заем за кола, жилищен кредит или дори друга кредитна карта. В действителност, можете да преговаряте по-нисък лихвен процент по кредит на базата на висок кредитен рейтинг.
 5. Вижте още: Как да изберем най-добрите оферти за кредитни карти?

 6. Ползи при пътувате в чужбина.
  Както дебитните, така и кредитните карти ще имат такса за транзакция, когато ги използвате в чужбина. Въпреки това, кредитни карти за пътуване са с много повече предимства от вашата дебитна карта. Резервиране на хотели, полети, автомобили под наем, пътническа застраховка и т.н. На някои места извън граница се приемат само кредитни карти.
 7. Вижте още: Visa или Mastercard – коя карта да избера?

За да използваме банковите продукти по най-добрия и изгоден за нас начин, трябва да сме направили своя информиран избор. Защото е видно, че има значение каква карта използваме.

За да сравните бързо и лесно условията, по дебитни и кредитни карта, използвайте нашия Калкулатор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *