Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Спрете да живеете от заплата до заплата и кажете „Здравей!” на финансовата си свобода -част 1

Спрете да живеете от заплата до заплата и кажете „Здравей!” на финансовата си свобода -част 1

хора, чек за заплата, пари

Случвало ли Ви се е да забавят заплатата Ви? А внезапно да Ви освободят от работа? Какво се случва с бюджета Ви тогава?

Случвало ли Ви се е да забавят заплатата Ви? А внезапно да Ви освободят от работа и да се окаже, че на борсата ще получавате само 60% от това, което сте взимали до момента? Какво се случва с бюджета Ви тогава?

Всеки месец получавате заплата и всеки месец тя „изчезва” преди да се усетите. Всеки месец имате желание да заделите част от нея за „черни дни’, но сметките продължават да се трупат, цените на стоките и услугите да се увеличават, а заплатата Ви продължава да е същата. Не само, че не можете да си купите това, което според Вас заслужавате, но и потъвате в задължения.

Можете ли да излезете от този омагьосан кръг? Разбира се. И за целта не трябва да заприличвате на чичо Скрудж и да треперите за всяка стотинка. Но ако искате да спрете да живеете от една до друга заплата, да не се тресете от страх при всеки слух за съкращения и да кажете „Здравей!” на финансовата си свобода, трябва да промените част от навиците си. Кои, и как да го направите, ще Ви кажем в следващите редове.

Променете нагласата си!

Това е първото, което трябва да направите, за да постигнете резултат. Променете мисленето си и направете спестяването свой приоритет. Иначе ще продължавате да сте в същото положение – ще харчите всичко, ще живеете от заплата до заплата, доволни от себе си, ако не Ви се наложи да търсите заем,за да изкарате месеца.

А какво правите, когато Ви възникне спешен извънреден разход? Ако например в най-дъждовното време ботушите Ви се разлепят и нямате друг чифт? Спирате да ходите навън? Или търсите заем?

Няма ли да е добре да има едно място, от което можете да вземете тези пари, без да се налага да се „молите” или да плащате висока лихва? Ако отговорът на въпроса е „да” , това означава, че вече сте готови да се промените и да започнете да заделяте, както е казал Народа „бели пари за черни дни”.

Проследявайте разходите си и ги степенувайте!

Знаете ли къде отиват всичките Ви пари през месеца, но буквално за какво сте похарчили всяка една стотинка? Не? А искате ли да знаете? Тогава си направете бюджет и проследявайте ежемесечно разходите си.

Няколко пъти в различни материали вече споменаваме колко е важно това да знаете къде харчите изкараните с труд и пот пари. Вече сме казвали, че за да си направите бюджет трябва да проследявате и записвате всеки разход, дори най-дребния, като сникерса, който сте си купили от автомата на входа на офиса. Но сега няма да продължаваме да дъвчем тази част от темата, а ще Ви подскажем как да отделите съществените и неизбежни разходи от тези ваши „искам”, които сте направили свой приоритет.

Като начало напишете всички разходи, които сте направили през изминалия месец, например: наем, вноска по застраховка, почерпка с приятели, кино и пуканки, нова книга и т.н. Сега разделете разходите на необходими и задължителни. В графа задължителни сложете всичко, което харчите, защото смятате, че без него не можете (наем, битови сметки, кино, нова чанта и др.), а в графа необходими сложите останалите неща, които приемате като малки „глезотийки” през месеца.

Сега започнете да прехвърляте от графа задължителни в графа необходими, като внимателно премисляте всеки разход. Дали наистина е задължително да ходите на ресторант всяка седмица, или да си купувате най-скъпото меню винаги когато ходите на кино? След като отговорите честно и прехвърлите част от разходите от графа задължителни в графа необходими, ще видите как задължителните се стопяват и се оказва, че разходите Ви в месеца не са толкова непосилни и толкова много, колкото си мислите. Просто имате навици, които ако промените ще успеете да намерите пари, за да спестявате и така винаги ще имате „бели пари за черни дни” .

Вижте още: 10 парични грешки, които Ви товарят допълнително.

Поставете си реалистични финансови цели

Много важна част от пътя към постигането на финансова свобода е да имате ясна и реалистична цел. Тя може да бъде нова кола, по-голямо жилище или повече пари след пенсиониране. Няма значение каква е, единственото което има значение е целта да е реалистична и постижима.

Защо това е толкова важно? Сега ще Ви покажем. Представете си, че искате да си купите къща на село. Но искате да я купите още тази година, защото мечтаете да почивате със семейството си там още това лято. Прочитате този материал и решавате, че започвате да пестите за да постигнете целта си. Но заплатата Ви е 1 000 лева и можете да „скривате”само по 70-80 лева месечно. Ще можете ли да спестите достатъчно за да купите селската къща тази година? Естествено, че „Не”. Това Ви отчайва и за това решавате да зарежете това със спестяването и да продължите да си харчите както досега.

Сега си представете същата ситуация, спестявате 80 лева всеки месец, но целта Ви е да си купите къщата, не както искахте тук и сега, а след 20 години, когато ще наближавате пенсионна възраст и ще Ви се иска спокойствие в почивните дни. Знаете ли, колко пари ще съберете, ако всеки месец в продължение на 20 години спестявате по 80 лева? 19 200 без лихвите. Не е зле, нали? Затова, поставете си реалистична финансова цел и започнете да работите по нея сега.

Знаем, че това което казахме до тук не е нито лесно, нито изпълнимо в кратки срокове. Но ако пожертвате малко днес, ще имате имате много повече утре, не мислите ли?

Във втората част на материала ще обърнем внимание на това как можете да намалите разходите и да увеличите приходите си. Очаквайте го.

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секцията „Нашите съвети”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *