Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Спрете да живеете от заплата до заплата и кажете „Здравей!” на финансовата си свобода -част 2

Спрете да живеете от заплата до заплата и кажете „Здравей!” на финансовата си свобода -част 2

хора, чек за заплата, пари

Случвало ли Ви се е да забавят заплатата Ви? А внезапно да Ви освободят от работа? Какво се случва с бюджета Ви тогава?

Случвало ли Ви се е да забавят заплатата Ви? А внезапно да Ви освободят от работа и да се окаже, че на борсата ще получавате само 60% от това, което сте взимали до момента? Какво се случва с бюджета Ви тогава?

В първата част на материала

Ви обърнахме внимание на три от стъпките, които са от съществено значение, ако искате да постигнете финансова свобода и да се отървете от тревожното чувство на живот от заплата до заплата. Днес ще поговорим за това, как можете да намалите разходите и да увеличите приходите си.

Намалете кредитите си

Всеки има някакъв дълг, а някои дори по няколко, като кредит, кредитна карта или заем към приятел, даден за неопределено време. За да можете да кажете „Здравей, финансова свобода!” трябва да изплатите всичките си заеми и кредити и то във възможно най-кратък срок. Как да го направите?

Като начало седнете и опишете всяко от задълженията, но не като месечна вноска, а като крайна сума, която трябва да върнете. След това си съставете план за изплащането им. Например, ако имате задължение по кредитната карта направете си сами погасителен план по нея, като реално запишете какво можете да отделяте, разбира се над минималното плащане по нея, така че да я изплатите. Така ще знаете кога във времето ще сте изплатили кредитите си и ще сте финансово свободни.

Един от добрите вариант за намаляване на заемите и вноските по тях е кредит за обединяване на задълженията. Почти всяка банка го предлага като възможност. Попитайте в банката, в която получавате заплатата си, за да се възползвате от най-добрата оферта, защото там вече познават историята на приходите Ви. Чрез кредит за обединяване на задълженията ще спестите от лихви и такси. Само не трябва да се поддавате на изкушението, да изтеглите по-голяма сума от тази която Ви е необходима за да покриете съществуващите си задължения, защото така отново ще сте в изходна позиция.

Вижте още: Лесни начини да спестите и изкарате малко пари

Огледайте се за възможности за намаляване на разходите

Баща ми казваше „Не питай човека каква заплата взема, а колко са му разходите в месеца.” Навремето това ми се виждаше безмислено, но сега разбирам, че е бил много прав. Какво е съотношението при Вас между приход и разход? А възможно ли е да намалите разходите? Всичко е възможно.

Ето няколко идеи. Огледайте дома си, дали няма начин да го отоплявате по-ефективно, като например уплътните прозорците по-добре и така да плащате по-малка сметка за ток или парно? Каква е сметката Ви за телефон и дали не е възможно да сключите по-изгоден план? Каква е таксата Ви за телевизия? А гледате ли всички тези много канали, за които плащате по-висока такса и дали не може да се ограничите само до тези, които гледате и така да намалите разхода? А колко плащате за интернет и дали не е възможно да намалите сумата? Разбира се, никой не обича докато гледа интересно клипче интернета да забива, или да чака 10 минути да отвори една страница, за да прочете интересен материал. Но все пак, освен ако не сте хакер или ако не въртите бизнес през океана и за целта използвате личния си компютър, не ви е жизнено необходима най-бързата скорост, на най-високата цена.

Чуваме как някои от Вас казват – всичко това са разни дребни разходи. Не е така – колкото и да са дребни сами по себе си, събрани в месеца могат да оформят прилична сума, която вместо да слагате в джоба на „лошия монополист”, можете да криете в собствената си спестовна сметка.

Огледайте се за допълнителен доход

Замисляли ли сте се да започнете почасова работа? А да разпродадете ненужните Ви вече дрехи, уреди или колекция от стари войничета, които само събират прах в гаража? Или да отидете в банката и да се опитате да договорите нова, по-ниски лихва, за което впрочем сега е много подходящ момент?

Какъвто и подход да изберете за увеличаване на месечните си приходи, той ще Ви помогне да поемете въздух и ще намали грижите по управление на месечните финанси. И не забравяйте, че това което вземете, след като например продадете колекцията си от войничета, трябва да вложите във фонда за бъдещето си, а именно в онези „бели пари за черни дни”.

Това не са лесни стъпки, но са необходими, ако искате да имате успех. Разбира се, не става без жертви, но жертвата си заслужава, ако по този начин ще спрете постоянно да се тревожите за финансовото си бъдеще. Не мислите ли?

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секцията „Нашите съвети”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *