Продължете към съдържанието
Начало » Новини » С брокер или без. Eто какво е разумно да изберете за своя нов дом!

С брокер или без. Eто какво е разумно да изберете за своя нов дом!

с брокер или без брокер
С брокер или без: ето как е по-добре да изберете за своя нов дом!
Да притежават собствен дом е мечта на мнозина. А когато вече сте готови да изпълните тази мечта, голямото търсене започва. Като начало е добре да решите дали искате жилище, което в момента се строи, или такова, което е вече построено. Въпросът с финансирането също трябва да бъде решен: разполагате със сумата, или ще кандидатствате за кредит? След това започвате да гледате обявите в интернет. Ако решите да отидете на 1-2 огледа, ще разберете, че нещата не винаги са такива, каквито ги представят снимките.

Колкото повече търсите, толкова повече въпроси изникват. Но един се откроява:

Дали да не потърсите помощ от брокер?

Ние, в Izbiram.bg искаме не просто да повишим финансовата култура на нашите читатели, но и да подобрим качеството им на живот. През последните няколко години, нашият фокус е върху това да анализираме и сравняваме различни области от живота, които биха могли да го направят по-спокоен и организиран. А днес се спираме на недвижимите имоти и по-специално: да използвате или не услугите на брокер на недвижими имоти, когато търсите новото си жилище.
За да Ви отговорим на този въпрос, отсяхме 4-те най-сложни стъпки, срещу които трябва да се изправите при търсенето и купуването на жилище. За всяка от тях сравнихме как би протекла със и без брокер, за да можете сами да прецените за себе си кой вариант отговаря най-добре на нуждите Ви. Ето какво ще се случи, когато купувате жилище със и без брокер:

Търсенето на имота

С брокер: Той има актуална информация за състоянията на имотите, кварталите и пазара към настоящия момент. Може да Ви представи домове, които отговарят изцяло на изискванията Ви, а за Вас ще остане просто да изберете кои от предложените жилища искате да видите. С две думи, брокерът ще свърши цялата мръсна работа по търсенето на имот.
Без брокер: Ще трябва сами да търсите обявите, да се обаждате и да насрочвате огледи, но важната информация като моментното състояние на пазара и други ключови неща ще остане скрита.

Кой квартал да изберете?

С брокер: Повечето местни брокери на недвижими имоти, които имат поне няколко години опит, трябва да знаят доста за кварталите, които разглеждате. Те ще могат да ви разкажат всичко за училищата наблизо, зоните за паркиране и дори къде да намерите любимия си сладолед.
Без брокер: Освен ако не сте живели в съответния квартал, в който търсите жилище, ще ви бъде трудно да отгатнете дали в него има добри училища, как стоят нещата с паркирането, кои са най-близките супермаркети и дали е тихо вечер. Ако наистина искате да си купите жилище там, където живеете, значи може да се справите с тази точка и без брокер.

Офертите

С брокер: Благодарение на огромния си опит и познаването на пазарните условия, брокерът ще ви осигури конкурентна оферта на най-добра цена. Той също така може да Ви помогне да забележите малките проблеми, които биха могли да се появят в бъдеще и кои може да пропуснете.
Без брокер: Дори и да сте опитен покер играч и да имате черен колан в преговорите, все пак е важно да направите проучване. Съберете колкото се може повече местни цени, за да видите дали това, което следва да платите, е справедливо. Ако решите, че цената на жилището, което сте решили да купите е прекалено висока, то просто се откажете от офертата и потърсете такава, която ви устройва повече.

Малките букви, които могат да доведат до големи изненади

С брокер: Брокерът има опит с всички документи, през които трябва да преминете и наистина знае какво означават. Имате Въпроси? Притеснения? Объркани сте? Той може да Ви разясни всички клаузи, непредвидени обстоятелства и малки букви, както и да намери скрити такси и условия, на които може би не сте обърнали внимание.
Без брокер: Ако решите да купувате имот без брокер, то най-доброто, което можете да направите, когато дойде време за самата покупка, е да наемете адвокат. Купуването на жилище е доста голяма работа (буквално), така че да имате някой на Ваша страна, за да сте сигурни, че всичко е законно, винаги е добра идея.

Разбира се, не трябва да се пренебрегва и факта, че повечето нямат нужните средства. за да финансират мечтания дом, като в такъв случай е добре да се ползва банково финансиране. В това няма нищо обезпокоително, когато имате правилния кредитен консултант. Той е Вашият кредитен калкулатор, който ще сравни всички банкови оферти и ще намери вместо Вас – най-изгодното предложение за ипотечен кредит.

И така, това са най-важните неща, които е добре да имате предвид, когато се чудите дали да търсите новото си жилище с помощта на брокер или сами. Независимо кой от двата варианта изберете, убедете се, че той отговаря напълно на нуждите Ви, за да преминете през целия процес по възможно най-лекия начин.

Не пропускайте да се запознаете и с останалите ни важни съвети при вземането на ипотечен кредит , които подбрахме за Вас. Съвети при вземането на ипотечен кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *