Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Ще има ли европейски пенсии за нас? Въпрос с повишена трудност!

Ще има ли европейски пенсии за нас? Въпрос с повишена трудност!

възрастни хора, пенсии

За втори път, от началото на своя мандат, правителството се опитва да прокара промени в Кодекса за социално осигуряване, в частта допълнителна пенсия

За втори път, от началото на своя мандат, правителството се опитва да прокара промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), и по точно в частта допълнителна пенсия.

След като от края на миналата година, гражданите могат да внасят парите за „втора” пенсия изцяло в НОИ, то в петък стана ясно, че има предложени промени в Кодекса, които зачеркват предимствата на това, да се осигуряваме в частен фонд по лична партида и да получаваме „втора” пенсия, която да е адекватна на нивото ни на осигуряване.

Предложенията за промени в КСО са няколко и касаят личните партиди, управлението на фондовете и инвестиране на средствата.

Премахване на индивидуалните партиди

До преди по-малко от половин година над 3,5 милиона души, родени след 31 декември 1959 година, задължително внасяха 5% от осигуровките за пенсия в частен пенсионен фонд, където за 16 години са натрупаха 7,7 милиарда лева. От края на 2015 година влезе промяна, според която тези 5% могат да се внасят в НОИ, а не в частен фонд (повече за промените прочетете тук) . Като изключим няколко браншови организации, засега няма голям брой желаещи, да се осигуряват изцяло в НОИ.

Основното предимство да се осигуряваш в частен фонд, е възможността да имаш лична партида и след пенсиониране да получаваш допълнителна пенсия, според размера на вноските, които си правил. Една от промените, които правителството предлага, е вашите пари за „втора” пенсия, от лична партида, да отидат в общ пул. И така дори да имате солидно количество пари по личната си партида, излишъкът след смъртта ви няма да отива при вашите наследници, а ще облагодетелства останалите пенсионери, с по-малки вноски.

Ако промяната бъде приета, индивидуалните партиди след пенсиониране няма да важат, а всички пари ще се прехвърлят в общ пул, от който ще се изплащат пенсиите на всички осигурени, което на практика обезмисля осигуряването в частен пенсионен фонд.

Един от мотивите за тази промяна, е че по този начин ще се избегнат неблагоприятните инвестиции на дружествата. Тоест, ако регулаторът е „проспал” лошите инвестиции на дадено дружество, основната санкция ще е за самите осигурени. А това не е коректно спрямо хората, които редовно плащат своите осигуровки, върху пълната си заплата, което не рядко е над минималните прагове, предвидени за дейността.

Социалният министър Ивайло Калфин коментира пред „Дарик радио”, че не е запознат със законопроекта, тъй като той касае инвестиционната дейност на дружествата. Но не вярва да има предложение за такава промяна, защото според него „това са частни вноски, които се наследяват”.

Промяна в начина, по който ще се регулират частните пенсионни фондове

Проектът за промени в КСО предвижда и прелицензиране на пенсионните дружества. Всички фондове, които искат да изплащат пенсии, а не само да събират вноски, трябва да подадат документи за разширяване на лиценза. Изисква се също така да увеличат капитала си от 5 на 7,4 милиона лева и да натрупат допълнителни резерви, които да отговарят на границите на платежоспособност, според наредба на КФН, което означава, че на този етап не е ясно какви ще са допълнителните изисквания.

Ако дружеството реши да остане с частичен лиценз, т.е. само да събира вноски, а не реално да изплаща пенсии, след пенсиониране на лицето, натрупаните средства в личната партида ще бъде преместена в дружество с пълен лиценз, или в животозастраховател.

Законопроектът предвижда и увеличаване на изискванията към Управителния съвет и акционерите. Поне една трета от членовете трябва да са независими, а изпълнителните директори трябва да доказват почтеност, като за целта КФН ще събира някакви, към момента неясно какви, документи.

Също така се предвижда между четири и пет пъти увеличаване на глобите, а отнемането на лиценза на дружеството ще става дори и при едно административно нарушение.

Всички промени, които изредихме, са само проект за изменение на КСО. Дали те ще бъдат приети и в какъв вид, само бъдещето ще покаже.

Вижте доходността на Универсалните пенсионните фондове ТУК.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *