Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 3 знака, че сте потънали в дългове и 3 начина да се справите с проблема

3 знака, че сте потънали в дългове и 3 начина да се справите с проблема

човек, пари, дългове

Случвало ли Ви се е след като платите всички битови сметки и вноски по кредити, заплатата Ви просто да изчезне като в „черна дупка”?

Случвало ли Ви се е след като платите всички битови сметки и вноски по кредити, заплатата Ви просто да изчезне като в „черна дупка”? Това означава, че задълженията Ви са много и с времето ще става все по-трудно да ги обслужвате. Може би досега не сте се замисляли сериозно върху темата, защото е болезнена за Вас или защото сте прекалено забързани в делниците си. Но знайте, че ако не обърнете сериозно внимание на проблема, той ще се задълбочава.

Ето три ясни знака, че сте потънали в дългове:

1. Банката отказва да преиздаде кредитната Ви карта

Дори и да не Ви се вярва, един от най-бързите начини да задлъжнеете е като не използвате правилно кредитната си карта, а харчите ли харчите, и внасяте само минималното по нея. Така много лесно можете да изпаднете в следната ситуация: имате кредитна карта от няколко години и срокът на пластиката изтича. Отивате в банката и подавате искане за преиздаване. Експертът, при когото подавате искането, Ви уведомява, че тъй като сте дългогодишен клиент могат да увеличат кредитният Ви лимит с 500 лева. Вие естествено се съгласявате, защото обичате да харчите, и попълвате необходимите документи.

На следващия ден същия този експерт Ви се обажда и Ви уведомява, че не само няма да Ви увеличат лимита, но и няма да Ви преиздадат кредитната карта, тъй като внасяте само минималната сума и то понякога със забава.

В този момент трябва да Ви светне червената лампичка, тъй като банките търсят начин да увеличат кредитният лимит на клиентите си, а не да откажат дори преиздаване на картата.

2. Отказват Ви стоков кредит

Купуването на стока на изплащане, особено когато тя е на промоция и без оскъпяване, е един от най-лесните начини да имате нещо тук и сега, въпреки, че не разполагате с нужната сума.
На пазара има разнообразие от предложения за покупки на изплащане. Критериите за оценка на кредитоспособността са по-занижени отколкото при кандидатстване за друг вид кредит, а отказите са нищожен процент на фона на всички кандидатствали.

Така, че ако сте в магазина, за да си купите нов телевизор или смартфон със стоков кредит и О!, изненада – искането Ви е отказано, то това не е просто знак че сте свръх-задлъжнели, а сигнал, че спешно трябва да вземете мерки за справяне с проблема.

3. Задълженията по кредити, лизинги, кредитни карта и битова сметки надвишават 60% от прихода Ви

Всеки има поне едно кредитно задължение, а някои хора по няколко. Всеки плаща битови сметки, но има хора и семейства, които дават почти всичките пари, които изкарват, за да покриват тези разходи. Вие от тях ли сте?

За да разберете седнете и пресметнете, каква част от месечния бюджет отива за да изплатите всички сметки и каква част остава за Вас. И ако разходите за покриване на задълженията по кредити, лизинги, кредитни карти и битови сметки са по-големи от 60% от приходите за месеца, то Вие сте свръх-задлъжнели и спешно трябва да вземете мерки, за да решите проблема.

Вижте още: 5 навика на хората с добра кредитна история

Лошата новина е, че не можете да решите проблема със свръхзадлъжнялостта си с магическа пръчка или с едно щракване на пръстите. Добрата новина е, че решение има.

Ето три начина за справяне с проблема:

1. Направете финансов план за изплащане на задълженията

Това е първото, което трябва да направите и то спешно, ако сте изпаднали в една от трите ситуации описани по-горе, независимо коя. Как да го направите?

Направете списък на задълженията си, като обща сума за изплащане, за да разберете какъв е общият им размер. За целта направете справка във всяка една институция, към която дължите пари. След това седнете и изгответе план за изплащането им, като много е важно планът да е във времеви рамки. Например 3, 5 или пък 7 години. Колкото и в момента да Ви се вижда дълго като период и безмислено като действие, тъй като ефектът няма да дойде веднага, с това ще постигнете два неща: 1. ще имате ясен план и стъпки за действие и 2. съзнанието Ви ще се успокои и животът без кредити няма вече да Ви се вижда „мисия невъзможна”.

2. Намерете източник на допълнителен доход

Чувам някои от Вас да казват: „Да, и как да стане?”. Никой не е казал, че ще е бързо или ще е лесно, а камо ли че ще стане без да жертвате нещо: свободно време, любима колекция или част от гардероба си. Но има няколко начина, по които можете да го направите, а именно: 1. като си намерите нова, по-добре платена работа; 2. като намерите допълнителен източник на доход, като например започнете допълнителна почасова работа или пък продайте умението си да свирите на цигулка, да снимате, да пишете или друго което Ви се отдава, 3; направите „гаражна разпродажба”. Да у нас не се правят точно такива разпродажби, но можете да разчистите дома си и да продадете по интернет всичко, което не Ви е необходимо вече, като дрехи, обувки, колекции, домакински електроуреди и др. Знаете ли, че ако не сте използвали една вещ повече от 12 месеца, вероятността да Ви потрябва и да я използвате отново е равна на нула?

Но не забравяйте, че всичко, което изкарате допълнително трябва да влагате в погасяване на задълженията, а не просто да продължавате да харчите.

3. Намалете задълженията си

На първо място потърсете начин да намалите вноските по кредити, лизинги и кредитни карти. Добър вариант е да използвате кредит за обединяване на задълженията. Но този вариант важи само, ако спадате към хора от точка 3 – т.е. задълженията по кредити, лизинги, кредитни карти и битови сметки е не повече от 60% от прихода Ви и сами сте осъзнали този факт.

Предимството да обедините задълженията си, е че ще спестите от лихви и такси, но трябва да знаете, че то няма да има смисъл, ако размерът на новия кредит е по-голям от размера на сегашните Ви задължения. Защо? Защото основната цел е да плащате по-малка вноска от сегашната, а хоризонтът на изплащане на кредитите да е по-малък от вече съществуващия. Ако се поддадете на изкушението и изтеглите по-голяма сума от необходимата да покрие сегашните Ви задължения, ще сте в същото изходно положение.

Не подценявайте въпроса с битовите сметки. Той може да се окаже по-сериозен и от този със задълженията към финансовите институции. Затова, направете разчет на таксите и сумите по битовите си разходи – телефон, ток, вода, отопление, телевизия интернет – и потърсете начин да намалите всяка една от тях. Предоговорете плановете си за телефон, интернет и телевизия, уплътнете добре врати и прозорци, за да намалите сметките за отопление и т.н.

Както всеки един проблем и този със свръхзадлъжняването е сериозен, но не е неразрешим!

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *