Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 3 истини и 1 мит за електронното (интернет) банкиране

3 истини и 1 мит за електронното (интернет) банкиране

електронното (интернет) банкиране

Научете тайните на електронното банкиране. Разберете какви са предимствата да управлявате парите си през смартфона или компютъра.

Днес всички са в интернет и искат всичко да става бързо и лесно. Ето защо, независимо с какво се занимава дадена фирма, тя трябва да се съобрази с желанията на потребителите, за да може не просто да оцелее, а да върви напред.

Стремежът на банките да привлекат повече клиенти, както и да задържат вече съществуващите, създаде услугата електронно(онлайн) банкиране. Все повече хора го използват, за да извършват различни видове разплащания или просто да проследяват движението по сметката си.

За да сме ви полезни, ако ви предстои да вземете решение дали да използвате електронно банкиране, ще ви кажем кои са трите главни предимства на услугата, както и коя е основната заблуда за нея.

Трите главни предимства на електронното (интернет) банкиране са:

1. Спестява време и пари

Да, никой не може да оспори този факт. Можете да платите сметките си, да направите превод, да си откриете депозит или да погасите вноска по кредит или кредитна карта, без да се налага да ходите до банковия офис, да търсите място за паркиране, да висите на дълга опашка, да попълвате досадни бележки и формуляри.

Освен време ще спестите и пари, защото таксата за превод, направен чрез онлайн банкиране, е значително по-ниска от тази на каса. А и в стремежа си да популяризират услугата банките се надпреварват да предлагат и разнообразни промоционални услуги.

2. Удобно и достъпно

Можете да използвате електронното (интернет) банкиране отвсякъде, независимо дали сте у дома, или на почивка в страната или чужбина. Необходим ви е само сигурен компютър, лаптоп, таблет или смартфон.

Едно от нещата, което прави електронното (интернет) банкиране бързо и лесно е функцията за запазване на шаблони с данните за превода. Така следващия път, когато плащате например сметки си за ток, ще смените само сумата и датата на превода.

Сравнете рейтинга за предлаганите услуги на различните банки, като натиснете ТУК!

3. Използване на услуга 24/7

Електронното (онлайн) банкиране е достъпно във време, когато на вас ви е удобно да боравите с него. Не е необходимо да се ”измъквате” от работа или да изхабите цялата си обедна почивка, за да платите вноската по кредита или битовите сметки.

Услугата е достъпна за вас 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината от всяка точка на страната и чужбина.

Освен това електронното (интернет) банкиране осигурява работен цикъл и превод на пари в реално време. Което ще рече, че по което и време да наредите парите, то промяната ще се отрази в сметката ви веднага.

За да научите каква е лекотата на ползване на услугата в различните банки, можете да разгледате
нашата рейтингова система, като натиснете ТУК!

И един мит за електронното (интернет) банкиране: Вашите пари не са в безопасност!

Един от най-големите митове за интернет, като цяло, е че не е безопасен за парите ви. Това не е така, или поне не напълно. Безспорно интернет пространството може да бъде опасно за вашите пари, ако не спазвате няколко прости правила:

• Никога не влизайте в банкирането си през линкове от изпратени до вас e-mail-и. Дори и да ви изглежда, че вашата банка ви е изпратила мейл, НИКОГА не следвайте линка от този мейл, който ви приканват да натиснете. Вместо това отворете браузъра ви и изпишете внимателно адреса на вашата банка.
• Не използвайте опциите на браузъра за запаметяване на потребителско име и парола;

• Не ползвайте никога банкирането от чужди компютри, особено от обществено достъпни такива.

• Постарайте се да поддържате вашия компютър защитен – хубавата антивирусна и firewall защита са задължителни.

• Проверявайте сигурността и автентичността на интернет сайта, като преди да въведете потребителско име и парола, е хубаво да проверите за наличието на https://… в началото на уеб адреса, както и за икона, изобразяваща заключен катинар в адрес бара на браузъра;

• Използвайте сигурни пароли – за такива се считат тези, които се състоят от осем и повече символа, представляващи комбинация от букви, цифри и знаци;

• Винаги използвайте бутона „Изход“ при приключване на работа с електронното (интернет) банкиране;

• Сменяйте на всеки няколко месеца вашата парола за достъп до интернет банкирането и не я разкривайте на никого;

• Абонирайте се за услугите „SMS / E-mail известяване” задължително, за да виждате в реално време преводите от вашите сметки.

Вижте рейтингите за сигурност на различните банки, като натиснете ТУК!

Ако обмисляте абонирането си за услугата електронно (интернет) банкиране, сравнете условията на банките чрез нашия Калкулатор – ТУК!

Ако имате въпроси свързани с електронното (интернет) банкиране, можете да ни ги зададете във форума на сайта , или на имейл : info@izbiram.bg


Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *