Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 3 неща, които задължително трябва да знаете за пенсионното осигуряване!

3 неща, които задължително трябва да знаете за пенсионното осигуряване!

пенсии, пари, съвети

Макар на много голяма част от хората у нас темата за пенсионирането да им се вижда далечна и абстрактна, истината е, че всички ще се пенсионираме.

Макар на много голяма част от хората у нас темата за пенсионирането да им се вижда далечна и абстрактна, истината е, че всички ще се пенсионираме. Колко и добре да живеете, колкото и добре да се грижите за тялото си, докато се усетите ще сте навъртели и години, и стаж за пенсия. Тогава темата за това, колко пари ще е пенсията ви и как ще успеете да живее с тях излиза на дневен ред.

Това е причината ние от Izbiram.bg да започнем темата за пенсионното осигуряване, като днес ще поговорим за 3-те неща, които задължително трябва да знаете.

1. Що е то допълнително пенсионно осигуряване?

Пенсионната система у нас се състои от три стълба – Държавно обществено осигуряване (ДОО), Допълнително-задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) и Доброволно пенсионно осигуряване (ДПО). Допреди около година втори и трети стълб бяха изцяло частни. Това вече не е така, след като се приеха промени в Кодекса за социално осигуряване и се даде възможност на тези, които желаят да прехвърлят допълнителното – задължително пенсионно осигуряване в НОИ ( повече прочетете тук).
Допълнителното задължително пенсионно осигуряване се отнася за лицата родени след 31.12.1959 г и им дава право на втора допълнителна пенсия при пенсиониране за възраст и стаж, както и възможност за получаване на пенсия за по-ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. То се осъществява, чрез участие в Универсален или Професионален пенсионен фонд, които се учредяват и управляват от лицензирани пенсионноосигурителни дружества и НОИ.

2. Каква е разликата между трите пенсионни фонда?

Трите вида фонда, които формират втори и трети стълб на нашата пенсионна система са Универсален, Професионален и Доброволен. Ще кажем по няколко думи за всеки от тях:

Универсален пенсионен фонд.

Универсалния пенсионен фонд е задължителен за всички работещи трета категория труд. Вноската се разпределя между работодателя и осигуреното лице. Независимо дали осигуреното лице е избрало частен фонд или НОИ, то всеки месец внася в него част от вноската, за фонд „Пенсия”. Чрез Универсалния фонд всяко осигурено лице получава допълнителна пожизнена пенсия за старост, получавана отделно и независимо от пенсията от Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Професионален пенсионен фонд.

Той е задължителен за работещите при условията на първа и втора категория труд.Тази вноска е изцяло за сметка на работодателя. Осигуряването в професионален пенсионен фонд дава право на срочна професионална пенсия за ранно пенсиониране, получавана до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Доброволен пенсионен фонд.

В него, по собствена инициатива и за собствена сметка, можете да трупате пари за след пенсиониране. За разлика от другите два фонда, сами определяте размера на вноската и периода на който ще внасяте. Този вид осигуряване може да бъде сключено индивидуално от всеки, или групово от социално отговорни работодатели. За тях Закона за корпоративното подоходно облагане предвижда специални преференции, с цел насърчаване на този вид осигуряване.

3. Какви са правата ви в Универсалния пенсионен фонд?

Всички знаем, че освен задължения ние имаме и права. И след като казахме, че всеки роден след 31.12.1959г. е задължен да внася част от осигуровките си за втора пенсия, ще обърнем внимание и на това, какви са правата ни при допълнителното-задължително пенсионно осигуряване.

На първо място ще започнем с избора на фонд. Всяко осигурено лице трябва до 3 месеца след първото започване на работа да избере пенсионно дружество, в което да внася парите си за втора пенсия. Ако не го направи с индивидуално заявление, то бива разпределено на служебен принцип. Но дори сами да сте избрали фонд, то в някакъв момент под влияние на различни фактори може да искате да го смените. За това е важно да знаете, че можете да го правите един път годишно ( т.е. в рамките на 12 месеца), като трябва да заявите желанието си освен пред новото Дружество и пред нотариус. Нотариална заверка е задължителна и стойността й е за ваша сметка.

Веднъж годишно пенсионното дружество е задължено да ви изпраща справка за натрупаните средства по личната ви партида. Освен това можете по всяко време, напълно безплатно за вас, да получите справка от Дружеството за средствата си.

Темата за пенсиите е много важна за всеки и ако нашите родители, които са живели в други години не са имали знание и възможност да предприемат мерки, за да избегнат лошата ситуация в която са в момента, то днешните времена на информационен бум и променен пенсионен модел ни дават възможност да я избегнем, чрез своето активно отношение.

Калкулатор за пенсионно осигуряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *