Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 5 предимства и 2 недостатъка на банковите карти

5 предимства и 2 недостатъка на банковите карти

банкови карти

Разберете кои са предимствата и недостатъците на банковите карти, за да предпазите парите си, а не само да се възползвате от удобството им.

Банковите карти, независимо дали са дебитни или кредитни

, стават все по предпочитано средство за пазаруване и плащане. Почти няма човек, който да не използва банкова карта за да получава доходите си, за да плаща сметки си или да пазарува в магазина или интернет.

Както всяко нещо, направено за удобство на клиентите, и банковите карти имат своите Научете, кои са предиствата и недостатъчците на банковите карти, за да да се възползвате не само от удобството им, но и да сте сигурни за парите си.. Днес ще ви кажем кои са те, за да можете не само да се възползвате от удобството им, но и да сте сигурни за парите си.

Пет предимства на дебитните и кредитни карта

1. Банковите карти ще ви предпазят от крадци.

Едно от най-честите битови престъпления са кражбите в големите търговски вериги и градския транспорт. Опитните джебчии се възползват от по-големия брой хора и вашата разсеяност, за да пребъркат джобовете ви за парите, които сте оставили там, за да са ви под ръка. А сумите могат да окажат от няколко монети, до няколкостотин лева. А да се разделите с голяма сума пари, само защото не сте били по-бдителни, е изключително неприятно. За това, когато пазарувате в големи търговски вериги използвайте за плащане банкова карта, а не пари в брой. Така дори да ви „пребъркат” няма да има какво да вземат. Разбира се, трябва да държите и самата банкова карта на сигурно място.

2.Картата ви предлага допълнителни придобивки.

В стремежа си да привлекат повече клиенти, банките се надпреварват да дават допълнителни бонуси по дебитните и кредитни карти. Те могат да бъдат под формата на връщане на пари в брой (cash back), отстъпки при пазаруване в определени търговски обекти, безплатна застраховка и много други.

Прочетете още: Как да извлечем максимални ползи от кредитната си карта?

3. Достъп до пари навсякъде и по всяко време.

Банковите карти ви предлагат достъп до парите ви по всяко време и от всяка точка на България и света. Чрез тях можете да пазарувате, да плащате в хотели и ресторанти. Единственото, което трябва да съобразите в този случай е да си вземете международна карта. Проверете кои карти са национални и кои международни ТУК!

4. Можете да пазарувате в любимите си сайтове

Ако обичате да пазарувате в интернет дрехи, обувки, уреди и почивки знаете, че най-лесният начин за разплащане е чрез банкова карта. Можете да го направите и с дебитна и с кредитна карта, стига да няма категорично изискване на търговеца, за вида карта, с която да платите стоката или услугата.

Но плащането с кредитна картa позволява по-голяма защита, тъй като всяка банка има система за сигурност при интернет пазаруване. Ако не сте информирани за тази услуга, обърнете се към вашата банка, за по-подробна информация.

5. Банковите карти се борят със „сивата” икономика.

Може би не си давате сметка, но използвайки банковата си карта допринасяте за това икономиката да излезе на светло, всеки да плати данъка си към държавата и по този начин вие давате своя принос за борба със „сивата” икономика. Плащанията чрез карта са винаги „на светло”, тъй като минават през банката и търговецът трябва да отчете реалния оборот.

Два недостатъка на дебитните и кредитни карти

1. Не планирате добре разходите си

Много често увлечени от някоя промоция си позволяваме да си купим дреха, чанта или кухненски уред, които точно сега не са ни необходими. И понеже имаме пари в кредитната си карта, решаваме, че не е фатално. Но това може да се окаже наистина лошo за вас, от една страна защото ще наруши бюджета ви за следващия месец, а от друга ако нямате възможност да внесете цялата похарчена сума през гратисният период, банката ще ви начисли лихва и така покупката ще се окаже неизгодна и скъпа.

2. Банката начислява такси

Винаги, когато използваме кредитната или дебитната си карта, банката начислява някаква такса. Но с малко воля и характер, това може да не ни струва много. Как?

– теглете пари само и единствено от дебитната си карта и то от банкомат на банката издател;

– винаги използвайте кредитната си карта в обекти, в които има услугата кеш бек, или отстъпка при употребата й.

Ако спазвате тези правила, ще можете да направите така, че банковите ви карти да работят за вас, а не против вас.

За да сравните бързо и лесно условията на банките, по дебитни и кредитни карта, използвайте нашия Калкулатор.

Ако имате въпроси свързани с кредитните и/или дебитни карти, можете да ни ги зададете във форума на сайта,
или на e-mail : info@izbiram.bg

Прочетете още полезни съвети
ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *