Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 5 финансови решения, за които ще се разкайвате след 10 години

5 финансови решения, за които ще се разкайвате след 10 години

човек, въпроси, емотикони

Ако днес можехте да се върнете 10 години назад, щяхте ли да вземете същите решения за работата, парите, кредитите и колата си?

Ако днес можехте да се върнете 10 години назад, щяхте ли да вземете същите решения за работата, парите, кредитите и колата си?

Много често забързани в ежедневните задачи, потънали в мисли за днешния ден забравяме, че ще дойде утре. И, че всички решения, които взимаме днес, ще се стоварят с пълна сила върху нас утре.

Затова ние от Izbiram.bg
ще Ви обърнем внимание на това, за кои от финансовите решения, които взимате днес, неизбежно ще се разкайвате утре.

1. Очаквате да дойде най-подходящият момент, за да започнете да правите бюджет

Докога ще отлагате направата на бюджет? Докога ще излизате пред себе си с извинението, че като започнете да взимате допълнително пари ,че като си намерите по-добре платена работа, ще седнете и ще започнете да водите отчет на приходите и разходите си? Каквито и извинения да си намирате – спрете! Точно сега е времето, не след 6 месеца или след 6 години, да седнете и да го направите.

Едно от предимствата на това да имате бюджет е факта, че следващият път, когато имате пари в джоба и сте изкушени да дадете за нова чанта, или фунийка сладолед три пъти повече пари, от нормалното за Вас, ще си помислите „ Аз знам, че това е много скъпо. Да, сега имам пари у мен и мога да си го купя, но наистина ли искам? Дали няма да е по-разумно да похарча тези пари за нещо по-смислено или да си купя 3 неща, които са ми необходими, вместо едно?”

Случвало ли Ви се е да си купите нещо скъпо и после да съжалявате, че сте похарчили всички тези пари за него?

Ако започнете да си правите бюджет, никога повече няма да харчите импулсивно повече от необходимото, нито ще съжалявате, че сте направили дадена покупка.

Вижте още: Финансовата 2016, или как да държим парите си под контрол

2. Игнорирате застраховането и пенсионното осигуряване

Ако нещо непредвидено се случи с Вас, семейството Ви ще може ли да се справи финансово? А имате ли достатъчно пари да се лекувате, ако грипът Ви, така невинен на пръв поглед, прерасне в нещо по-сериозно? Ако отговорите на тези въпроси не са категорично „ДА”
то е наложително да си направите застраховка „Живот”.

Често хората свързват животозастраховането само със спестовна застраховка, което ги ограничава. Но истината е, че пазарът предлага разнообразие от застраховки, които покриват злополука, заболяване, както й медицински застраховки, които Всеки може да си позволи. Просто трябва да отделите малко от времето си, за да поговорите със специалист по темата. Обадете ни се или ни пишете, за да си насрочите среща с наш експерт.

А какво става с пенсионния Ви фонд? Кога последно направихте проверка на парите си? А като гледате ситуацията в държавата, парите които отделяте в държавен и/или частен фонд дали ще са Ви достатъчно, за да имате достоен живот след пенсиониране?

Знаете ли, че можете да имате допълнителна пенсия към държавната пенсия, ако започнете да отделяте пари и в Доброволен пенсионен фонд? И че колкото повече години Ви остават до пенсия, толкова по-голяма сума ще съберете, срещу по-малка месечна вноска?
А знаете ли, че Доброволният пенсионен фонд ще Ви помогне да намалите данъците си?
Помислете сериозно върху това, разгледайте калкулатора ни за пенсионно осигуряване и се свържете с наш експерт

за да Ви помогне в избора.

3. Не изчиствате баланса на кредитната си карта всеки месец

Вярвате или не, най-лесния начин да затънете в дългове е като използвате неправилно кредитната си карта. Много често подведени от лесната й достъпност се „изкушаваме” да направим покупка, която не ни е по джоба. А изкушението идва най-вече от там, че банката ни дава право да внесем само малка част от сумата, която сме похарчили. И така Вие харчите ли харчите, плащате малка част от похарченото, и в един момент се отзовавате в ситуация, в която имате само натрупани задължения по картата, а изплащането им няма край.

Разбира се, ако самата кредитна карта позволява изплащане без оскъпяване на равни вноски тогава можете да се възползвате. Тук обаче говорим за масовия случай – стандартна кредитна карта.

Така, че ако имате стандартна кредитна карта, използвате я интензивно и не погасявате цялата сума, която сте похарчили през месеца – спрете да го правите
и започнете да поправяте грешката! Първо изплатете цялата дължима сума и едва след това започнете да използвате картата наново, по правилния начин.

Приемете кредитната карта, като аванс, който ще бъде удържан от заплатата Ви, а не като кредит на вноски!

Вижте още: За какво да внимаваме и как да извлечем максимална полза при употребата на кредитна карта

4. Упорито пренебрегвате фонда за спешни случаи.

Това е тема, която сме засягали не веднъж, но ще й обърнем внимание отново. Основно заради това, че фонда за спешни случаи ще Ви предпази от неизбежна финансова криза. Защото винаги възниква нещо, в най-неподходящото време, а цената му може да е няколко стотин до няколко хиляди лева.

Така, че ако все още нямате фонд за спешни случаи си направете. Внасяйте в него поне осем месеца, без да пипате парите и ще установите, че никога повече няма да се налага да търсите „спешен заем”, който винаги е доста по-скъп, когато се появят непредвидени обстоятелства.
И не само това. Неусетно поддържането на фонд за спешни случаи ще стане приоритет за Вас.

5. Харчите много пари за стоки, които се обезценяват бързо

Всеки иска да има нова кола, нов по-модерен смартфон, или вила край морето. Но дали тези неща са по джоба Ви? Дали няма да се окаже, че това всъщност е една „черна дупка” за Вашия бюджет?

Помислете внимателно преди да предприемете голяма покупка, като нова кола или смартфон. Защото това са неща, които бързо губят цената си, а да вложите парите си в нещо, което много бързо ще загуби своята стойност е една от най-големите грешки, за които ще съжалявате след години. И независимо дали сте направили покупката със свои пари, което междувпрочем означава, че сте изпразнили фонда за спешни случаи или дори фонда, с пари за след пенсиониране, или сте взели кредит за тази покупка, то тя Ви носи само допълнителни разходи.

И на финала – не забравяйте, че има и утре, а най-важното е да живеете така, че утре да не съжалявате за днес!

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секцията „Нашите съвети”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *