Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 7 предзнаменования за сериозни финансови проблеми

7 предзнаменования за сериозни финансови проблеми

домино, човек, пари

Чакате ли заплатата си, за да платите разходите в месеца? Карате ли се с половинката за пари?

Чакате ли заплатата си, за да платите разходите в месеца? Карате ли се с половинката за пари? При последното искане за кредит от банката казаха ли Ви, че имате нужда от поръчител въпреки, че не беше упоменато в офертата? Имате ли поне една „изостанала” сметка?

Ако отговорът на дори един от тези въпроси е „ДА” , това означава, че Ви предстоят трудни времена с хроничен недостиг на пари. И го знаем, не защото сме врачки или имаме стъклено кълбо, с което виждаме бъдещето, а защото всички признаци са налице.

Знаете ли онзи виц, в който след като починал един мъж срещнал Свети Петър и го попитал ”Защо не ме предупреди?”, а той отговорил „Как да не съм – коленете те въртят, главата все те боли….”

Така е и с финансовите проблеми – винаги има ясни признаци, че ни предстоят. Големият въпрос е дали ние ще ги разгадаем и дали ще вземем мерки. За да Ви помогнем ние от Izbiram.bg ще Ви обърнем внимание на няколко знака, които като червен светофар трябва да Ви накарат да спрете, да се огледате и да промените финансовите си навици.

1. Разчитате на „Свети 3-ти” за да покриете разходите си.

Независимо дали получавате заплата на 30-то, 5-то или 10-то число, ако това е ДЕНЯТ за покриване на ВСИЧКИ разходи, то Ви предстоят сериозни финансови затруднения. Защо? Защото е само въпрос на време, кога ще Ви възникне голям разход в друг ден от месеца, а Вие няма да имате пари да го покриете. Ще се наложи да вземете заем, а това ще наруши бюджета Ви за поне няколко месеца напред.

2. Забавяте плащането на сметките.

На всеки може да му се случи да го изненадат с голяма сметка, която не е възможно да плати наведнъж и да предприеме мерки да разсрочи. Но ако през годината повече от веднъж сте забавили плащането на някоя от текущите битови сметки, а тя дори не е била по-висока от обичайното, то това е ясен сигнал за тревога.

3. Не изчиствате баланса на кредитната си карта всеки месец.

Хората, които не успяват всеки месец да изчистват баланса по кредитната си карта, нарушават всички закони за доброто управление на личните финанси. А внасянето само на минималните суми ще Ви докара, и то много бързо, сериозни финансови проблеми.

4. Банката Ви изисква поръчител/съдлъжник.

В последните няколко години банките промениха голяма част от изискванията си към клиентите. И една от най-големите промени, с цел да се улесни процедурата при потребителските кредити, е получаването на работната заплата, пенсия или хонорар в банката, да бъде достатъчна гаранция за връщане на кредита. Ако обаче кандидатствате за кредит по който се изисква само превод на работна заплата и от банката Ви се обадят, че е нужен поръчител или съдлъжник, трябва веднага да Ви светне червена лампа, че финансовото Ви положение е сериозно и най-вероятно не след дълго ще имате недостиг на пари. Наистина ли се нуждаете от нов кредит?

Вижте още: 5 финансови решения, за които ще се разкайвате след 10 години

5. Банката Ви отказва заем за обединяване на задълженията.

Ако сте решили да обедините всичките си задължения по кредити, лизинги и кредитни карти в едно, за да спестите от лихви и такси, но банката Ви откаже искането, тогава положението е много, много лошо. Това означава, че тя не вярва, че дори при по-малката вноска ще успеете да върнете заема. Ред е на сериозен разчет на приходите и разходите.

6. Не разполагате с „авариен” фонд.

Непредвидените разходи идват изневиделица и са изключително неприятни, независимо дали разполагате със средства или не. А ако освен всичко друго нямате и пари да ги посрещнете става още по-лошо. Какво правите тогава? Търсите заем – от приятел, от банка, от фирма за бързи кредити. Независимо от варианта който изберете, ще трябва да върнете заема в някакъв срок, което означава, че освен всички други разходи в следващия месец или дори месеци разходите Ви автоматично ще се повишат, без да имате увеличение на приходите.

7. Месечните сметки са повод за семейни скандали.

Старите хора казват, че където не пуши комин, там няма дим. Т.е. където има семейство неизменно има и препирни. Да, всички семейства се карат, някои по-шумно, други по-тихо, но когато основната тема за скандалите са парите, това означава, че семейството харчи повече, отколкото изкарва. И ако в последно време при идването на всяка сметка има скандал, независимо дали за ситуацията сте виновни Вие или половинката, това е знак, че трябва сериозно да се замислите за семейните приходите и разходите. Хубавата новина е, че преди да настъпят сериозните финансови проблеми имате шанс да се спасите, като си направите семеен бюджет.

Разбира се, това са само знаци и можете, за по-лесно и по-удобно, да ги пренебрегнете. Но ако решите да го направите, помнете, че последствията, рано или късно, ще се върнат при Вас като бумеранг.

Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *