Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Ще избираме ли измежду 9 вида пенсии?

Ще избираме ли измежду 9 вида пенсии?

разговор, пенсии

Горанов прехвърли задължението за по-нататъшните преговори по пенсионната реформата към Социалното министерство и Тристранният съвет.

След като преди около два месеца Министерство на финансите предложи нови промени в пенсионноосигурителния модел (повече можете да прочетете тук) , Дружествата от сектора излязоха с конкретни предложения как да бъде уредена пенсионната ни система така, че хората да не бъдат ощетени. Конкретните предложения са свързани с начина на получаване на пенсиите от Универсалния фонд, а Становището е внесено в Министерство на финансите.

В него на първо място се обръща внимание на факта, че натрупаните средства по индивидуалните партиди на техните клиенти са частна собственост и само осигурените лица имат право да се разпореждат с тях. Пенсионните дружества предлагат да се въведат различни видове пенсии, а осигурените лица сами да могат да избират кога и как да получат парите си.

На първо място са три вида допълнителни пожизнени пенсии за старост
, между които клиентите могат да избират. А именно – допълнителна пожизнена пенсия за старост, допълнителна пожизнена пенсия с гарантиран период на унаследяване и допълнителна пожизнена пенсия за старост, с право на наследяване.

Друг вид пенсия е допълнителна пожизнена пенсия за старост, с гарантиран размер.

Има и две предложния във връзка с обезщетения при трайни увреждания и инвалидна пенсия.
Дружествата предлагат възможност за еднократно или пожизнено изплащане на обезщетение, при трайна неработспособност над 89, 99%. Същата схема може да се приложи и при пенсиониране на осигуреното лице.

Последната група пенсии са наследствените.
Предложенията са свързани с изплащане на средствата от натрупаната партида на починало лице, което не се е пенсионирало и изплащане на наследствена пенсия на лице, което вече се е било пенсионирало. Наследниците могат да получат натрупаната сума еднократно или чрез разсрочено плащане.

Извън тези предложения дружествата настояват клиентите на Универсалните фондове, на които им остават 5 г. до пенсия, или са придобили право на пенсия, но не са се пенсионирали, да могат да получат до 50% от сумата,
която се е натрупала в индивидуалната им партида.

Важно е да отбележим, че няма и преди година бяха въведени промени в пенсионно- осигурителния модел, според които се даде възможност за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове в НОИ (повече за промените прочетете тук). Тогава от Дружествата подадоха жалба до Върховния Административен Съд. Според него законодателството не само нарушава правото на избор на осигуреното лице, но и нарушава съотношението между двата стълба на пенсионно-осигурителната система, което може да доведе до унищожаване на втория стълб. Това е причината ВАС да сезира Конституционния съд за тези промени.

Вчера стана ясно, че Владислав Горанов се отказва от идеята парите от Универсалния фонд да се прехвърлят в НОИ, малко преди пенсиониране, и пенсиите да се изплащат от общия пулп, а не от натрупаните индивидуални партиди. Освен това, прехвърля задължението за по-нататъшните преговори за реформата към Социалното министерство и Тристранният съвет. На нарочна пресконференция Горанов каза: „Реших да оставя темата на социалните партньори. Когато представителите на бизнеса, синдикатите и Комисията за финансов надзор (КФН) седнат и измислят най-доброто решение, което се съобразява с философията на тристълбовия пенсионен модел и с всички притеснения, които могат да възникнат по фазата на изплащане, тогава министерството на финансите може да се включи с експертиза в дебата” и призна, че „Очевидно не сме готови за решение по фазата на изплащане на вторите пенсии“.

А докато държавата и пенсионните дружества спорят, хората все повече се объркват и губят доверие в пенсионната ни система.


Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *