Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 10 идеи как да спестим пари в ежедневието си

10 идеи как да спестим пари в ежедневието си

как да спестим пари в ежедневието си

Когато попаднем в хипермеркет или търговски център „апетитът” ни за пазаруване се изостря и кесията ни сякаш се развързва сама. Как да се справим с проблема?

Искаме или не, когато попаднем в хипермеркет или търговски център „апетитът” ни за пазаруване се изостря и кесията ни сякаш се развързва от самосебе си. И започваме едно пазаруване, пазаруване – храна, дрехи , обувки, електроуреди… И въпреки, че всяко едно от тези неща е необходимо, има няколко начина, по които то може да ни излезе по-евтино.

1. Промоционални оферти.

Често подминаваме онези брошури, които намираме в пощенските си кутии – и виртуални, и във входа – и ги изхвърляме, дори без да сме ги прочели. Голям пропуск. В тях можете да намерите необходимите за Вас неща и то на изгодни цени. Така, че следващия път преди да ги изхвърлите ги прегледайте, може това да Ви спести някой лев.

2. Пазаруване „на едро”.

Има роднини, които преди 10 години заминаха да живеят в Канада и ми беше странно, когато казваха, че събота или неделя палят колата, отиват до супермаркета и пазаруват за един месец напред. Сега – 10 години и няколко вериги хипермаркети по-късно, вече и у нас това е съвсем естествено действие. По този начин спестявате веднъж от цените на промоционалните оферти, втори път от бензина на колата. А и винаги ще сте сигурни, че дори да „закъсате” в края на месеца, в хладилника и фризера ще намерите нещо за ядене. Така, че ако не го правите – започнете.

3. Използвайте кредитна карта с Cash back.

Използването на кредитна карта при пазаруване, особено на дрехи, обувки и стоки за бита на промоция, винаги е изгодно. Разбира се, при условие, че погасите цялата похарчена сума през гратисния период (т.е. преди банката да начисли лихва за използване на парите). Но още по-изгодно за Вас ще е ако използвате карта, при която има отстъпки за пазаруване или връщане на % от сумата, т.нaр. Cash back. Проверете картата, която използвате дава ли такива възможности и при кои търговци и започнете да се възпозлвате от тях.

4. Cash back сайтове за пазаруване.

Интернет е необятно пространство с необятни възможности, за всичко, включително и пазаруване. В последните няколко години все повече хора използват удобството на това да пазаруват без да стават от дивана. Но повечето потребители не са добре информирани за така наречените Cash back сайтове. Това са сайтове, които предлагат допълнителна отстъпка, или връщане на % от сумата при пазаруване. Тоест ако искате да си закупите нещо през конкретен сайт, но го направите не директно през сайта, а използвате cash back сайт (например www.pesti.bg или www.topcashback.co.uk ) ще спечелите допълнителна отстъпка или ще си върнете обратно част от похарчената сума. Тези сайтове не са много популярни у нас, но можете следващия път когато тръгнете да пазарувате онлайн да се поразровите в интернет и да се възползвате от тази възможност да спестите малко пари.

5. Списък с покупки.

Една много голяма част от месечните разходи е за храна. За това е важно, ако можете да спестите от тях. Един от начините е винаги да пазарувате със списък в ръка. Така ще избегнете купуването на неща, които точно в момента не са Ви необходими. Дори и да са на промоция, в момента ще похарчите за тях непредвидени пари.

Прочетете още: „Как лесно да управлявате бюджета си?”

6. Купувайте сезонни плодове и зеленчуци.

Купуването на сезонни плодове и зеленчуци има няколко ползи за вас. Безспорна е тази със спестяването на пари, тъй като в сезона цените са по-ниска. Например килограм доматите в летните месеци струва 1,50, а сега е около 3,00 лева. Но да не пропускаме и ползите от вкусовите им качества, и да имаме предвид наличието на вредни химикали при извънсезонните плодове и зеленчуци.

6. Подреждайте редовно шкафовете.

Това го казваме не от гледна точка на това у Вас да е подредено, а защото ако редовно подреждате шкафовете у дома, няма опасност да забравите, че имате някакъв уред или хранителен продукт. Така ще избегнете грешката да купите нещо което вече имате или да похарчите пари за храна, която вече Ви е налична.

7. „Проследявайте” парите за кафе и вафли.

Задавали ли сте си въпроса колко пари харчите в месеца, за да пиете кафе в почивката 10 или 4 часа, да си купите солети или вафла, защото задачата върху която работите Ви изцежда силите, или просто Ви се похапва нещо? Най-вероятно не, но ако всеки ден харчите по 2 лева за тези неща, това ще Ви струва 42 лева на месец, или около 500 лева годишно. Наистина ли искате да похарчите 500 лева за кафе и вафли? Никой не казва, че трябва да се лишите от тях, но можете да си купите от любимите вафли или солети от хипермаркета и да си ги занесете в офиса, вместо да плащате надценката на търговеца или автомата в офиса.

8. Гответе по-често.

Готовата храна е чудесно нещо, спестява време и на момента можете да си изберете какво да вечеряте. Но ако давате всеки ден по 10 лева, само за комфорта да не готвите това прави 300 лева за месец. Не е ли малко много? Разбира се, не се лишавайте от удоволствието да хапнете с приятели или да се поглезите с готова храна пред телевизора, например в петък вечер, но недейте да го превръщате в ежедневие.

9. Вашата идея.

Ние сме сигурни, че всеки си е изградил свой „трик” да спестява от ежедневните неща, който може да сподели с нас и с още над 30 000 души, които четат нашите съвети всеки ден. Направете го като напишете коментар под статията в социалните мрежи или на сайта на Izbiram.bg.

Ако търсите финансово предложение с което да не утежнявате месечния си бюджет, вижте какво може да ви предложим тук: Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб!


Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *