Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 3 факта и 3 заблуди за потребителските кредити

3 факта и 3 заблуди за потребителските кредити

човек, чувал, кредит

Потребителските кредити стават все по-търсени, но много често сме в заблуда за важните неща свързани с тях.

Все по-често и все повече хора търсят кредит , за да направят ремонт на дома, да си купят нови мебели или за да отидат на почивка със семейство и приятели. И въпреки, че живеем във време в което информацията буквално ни залива, все още когато стане дума за кредит , в обществото битуват различни тълкувания на условията и полезността.

Именно по тази причина, ние от Izbiram.bg ще ви кажем кои от общоприетите схващания са факти и кои – заблуди, за да можете да вземете информирано решение, при нужда от пари.

1. Потребителските кредити от банка са по-евтини от „бързите” кредити – факт!

Основната причина за това е по-дългата и сложна процедура на одобрение и отпускане на заема от банката, в сравнение с бързите кредити. Когато кандидатствате за банков кредит трябва да представите различни документи, като копие на лична карта, служебна бележка от работодателя за доходите и др. Имате нужда и от обезпечение, като например превод на заплата или поръчител. Това прави цената на кредита по-ниска, но удължава срока за отпускане на парите.

2. Можем да изтеглим банков кредит и без поръчител – факт!

С цел да привлекат повече клиенти по потребителските си кредити, в последните няколко години банките облекчиха процедурата по кандидатстване и вече не изискват задължително един или повече поръчители. Но ако искате да ви отпуснат по-голяма сума, или имате не много добра кредитна история, ще ви изискат такъв.

3. Пакетните услуги по потребителските кредити намаляват размера на лихвата – факт!

Колкото повече услуги ползвате в една банка, толкова по-преференциални условия ще получите, когато кандидатствате за кредит. Например, ако имате дебитна карта и разплащателна сметка, средната лихва по кредита е 9%. В случай, че не използвате никаква друга услуга на банката, ще платите около 11% лихва по кредита!

4. Най-важна е лихвата по кредита – заблуда!

Това е най-голямата заблуда за заемите. Лихвата е само един от компонентите, които оскъпяват кредита. Затова, когато отидете да проверите условията по потребителските кредити, попитайте освен за размера на лихвата и за размера на таксите по него, като: такса за кандидатстване и обслужване; такса за предсрочно погасяване; наказателна такса при просрочие. Не подминавайте последната, защото със сигурност не искате да забавяте вноските, но не знаете какви ще бъдат обстоятелствата в бъдеще. С една дума – не питайте каква е лихвата, попитайте каква е общата сума, която ще върнете, включително всички такси, както и какъв е размера на месечната вноска, която ще плащате.

5. Ако получавам заплатата си в дадена банка тя непременно ще ми отпусне кредит – заблуда!

Ако имате лоша кредитна история, или нисък доход, или сте поръчител по кредит със забава, то банката ще вземе това предвид, а не факта, че получавате заплатата си при тях. Така, че проверете какви пари трябва да ви останат, след плащане на всички месечни разходи, за да ви отпуснат кредит, и се грижете за кредитната си история.

6. Банковите потребителските кредити са винаги за дълъг срок – заблуда!

Банките се стремят да бъдат гъвкави и да предлагат на клиентите си условията, които те търсят. За това ако допреди 2-3 години срокът на потребителския кредит беше минимум 2 години, то сега има банки, които предлагат заеми и за срок от 6 месеца.

За да сравните бързо и лесно условията на банките по потребителските кредити, използвайте нашия Кредитен Калкулатор.

Специално за Вас подбрахме най-евтините и изгодни потребителски кредити в България!


Прочетете още полезни съвети ТУК. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *