Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Внимание! 5 грешки, които не трябва да допускате при теглене на жилищен кредит!

Внимание! 5 грешки, които не трябва да допускате при теглене на жилищен кредит!

жилищен кредит

Направихте ли необходимото, преди да изтеглите жилищен кредит, за да не се окажете неприятно изненадани в бъдеще?

През последната година пазарът на жилища у нас отново започна да върви устойчиво нагоре, което доведе и до по-голямо търсене на жилищните кредити, като средство за сдобиване с мечтания дом. А банките, в стремежа си да привлекат повече клиенти, предлагат все по-изгодни оферти.

Но дали ние, потребителите, сме направили необходимото, преди да пристъпим към теглене на жилищен кредит, за да не се окажем неприятно изненадани в бъдеще?

За ваше улеснение, ние от Izbiram.bg , ще ви кажем кои са 5-те най-допускани грешки, при теглене на жилищен кредит, за да се предпазите от тях.

1. Не сте си направили бюджет преди кредита

Много често, когато взимаме решение за покупка на собствен дом, се съобразяваме единствено с мястото на което искаме да живеем и забравяме, че цената на жилището, особено ако ще се възползваме от жилищен кредит, има пряко отношение.

Това на което искаме да ви обърнем внимание са два факта:

  • Задължително трябва да имате налични пари, тъй като банките предлагат максимално финансиране до 85% от пазарната цена на жилището;
  • Трябва да съобразите размера да вноската така, че да не е непосилна за вас, не само сега, но и в бъдеще. За целта е най-добре да си съставите бюджет. Направете разчет на всички месечни плащания – битови сметки, вноски по съществуващи кредити и кредитни карти, транспорт. От остатъка от сумата, използвайте до 50% за вноска по новия кредит. Т.е, ако доходът на домакинството ви е 2 000 лева и месечните ви разходи, до момента, са 1 000 лева, на вас ви остават 1 000 лева. Това означава, че вноската по жилищния кредит трябва да е максимум 500 лева. Разбира се, може да е и повече, но това ще ви задъхва, а и ако финансовата ви ситуация рязко се промени, може да изпаднете в тежки просорочия и дори да се наложи да се разделите с жилището. Повече за управлението на бюджета прочетете тук .

2. Не сте сравнили всички оферти

Ако сте решили да се възползвате от жилищен кредит, не си пестете усилията, а проверете офертите на всички банки. Не забравяйте да сравните всичко, до най-малките подробности, включително наказателните такси и таксите за предоговаряне на кредита.

За начало разберете условията на банката, на която вече сте клиент. Твърде е възможно там да ви предложат програма за лоялни клиенти. Но дори от банката да се опитат да ви убедят, че това е най-изгодната оферта за вас, направете собствено проучване. Използвайте нашия Калкулатор за жилищни кредити , за да сравните условията.

3. Водите се само от размера на лихвата

Най-често допусканата грешка е да сравняваме офертите само и единствено по лихвата. Имайте предвид, че това, което наистина е важно да сравните, е крайната цена и месечната вноска.

В крайната цена влизат: такса за кандидатстване и разглеждане на документите, нотариални такси, оценка на имота, месечна такса за обслужване на кредита, застраховки, такса за предсрочно погасяване, такса за предоговаряне на кредита и наказателни лихви и такси при просрочие. Не забравяйте, че жилищните кредити са с дълъг срок, за това е важно да сте подготвени за всякакви ситуации.

4. Избирате „евтина” валута

Всяка от валутите, в които банката предлага жилищен кредит, е с различен лихвен процент, което много често създава илюзия, че кредит в дадена валута е супер изгоден за вас. Това обаче не е съвсем така. Някои хора, за тяхно съжаление, сами го изпитаха на гърба си, когато изведнъж рязко се промени курса на швейцарския франк и клиентите осъмнаха с няколко стотин хиляди повече кредит.

Истината е, че плащането на кредит във валута, различна от тази в която получавате заплатата си, означава превалутиране, което никога не е безплатно. Освен това, ако валутата не е евро, промяната в курса много рядко ще е във ваша полза. За това, освен ако не сте валутни спекуланти, не ви препоръчваме кредит във валута различна от тази, в която са ви приходите.

5. Не сте включили ремонта в крайната цена

Независимо дали си купувате ново или „старо” жилище, ще е необходим ремонт. Много често улисани в другите сметки забравяме, че и за него ще са ни необходими пари, защото всеки ремонт, дори козметичния, оскъпява имота. Да не говорим, че не са малко случаите, когато трябва да се направи основен ремонт, което не само може да ви струва много пари, но и да превърне жилището от изгодна в неизгодна сделка.

Можете да избегнете този неприятен момент, като още по време на огледите прецените какъв ремонт ще е необходим, каква ще е приблизителната сума за него и на база на тази информация да решите дали това жилище е за вас или не. Това ще ви помогне да определите правилно и размера на кредита.

Запомнете! Подходете към тегленето на жилищен кредит логично, премислено и разумно. За да можете да се наслаждавате на усещането да живеете в собствен дом, а не постоянно да се тревожите за връщането на заема.

За да сравните условията на жилищните кредити, използвайте нашия Калкулатор.

Прочетете още полезни съвети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *