Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Какви са ни правата, когато се осигуряваме в ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД?

Какви са ни правата, когато се осигуряваме в ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД?

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД

В професионален пенсионен фонд се осигурява всеки, който работи в условията на I-ва или II-ра категория труд.

Професионален пенсионен фонд е задължителен за работещите при условията на първа и втора категория труд. Вноската за него е изцяло за сметка на работодателя.Осигуряването в професионален пенсионен фонд дава право на срочна професионална пенсия за ранно пенсиониране, получавана до придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Според разпоредбите на член 142, алинея 1 от Кодекса за социално осигуряване, ако се осигуряваме в професионален пенсионен фонд имаме право на:

  • пенсия за ранно пенсиониране при условията на член 168, която е срочна;
  • изплащат ни до 50 % от сумата, натрупана по нашата индивидуална партида- еднократно, когато имаме трайно намалена работоспособност -над 89,99 %;
  • разсрочено или еднократно изплащат средства на наследниците ни, ако междувременно нещо ни се случи с летален край.

От 01.01. 2016 г. всички осигурени лица в професионален пенсионен фонд придобиват право на ранно пенсиониране от него при следните условия:

  • да имат не по-малко от 10 години осигурителен стаж, придобит след 31.12.1999 г. при условията на труд- първа категория и навършена възраст, 10 години по-ниска от възрастта им по алинея 1, член 68 от Кодекса за социално осигуряване;
  • да имат не по-малко от 15 години осигурителен стаж, придобит след 31.12. 1999 г. при условията на труд – втора категория или при условията на първа и втора категория труд и възраст 5 години по-ниска от възрастта, изискуема по член 68, алинея 1 от Кодекса за социално осигуряване.

Пенсията, която е отпусната от Професионалния Пенсионен Фонд се изплаща до навършване на възрастта по алинея 1, член 68 от Кодекса за социално осигуряване и не може да се получава едновременно с пенсия за трудов стаж или със социална пенсия за инвалидност, отпуснати по дял I от Кодекса за социално осигуряване от Държавно обществено осигуряване.

За това право на пенсия от Професионалния Пенсионен Фонд необходимият ни осигурителен стаж се удостоверява от Националния Осигурителен Институт с удостоверение , като при оценяването правото ни на пенсия, осигурителният ни стаж от труд- първа категория допълва осигурителния ни стаж от труд- втора категория, без превръщане.

Размерът на професионалната срочна пенсия за ранното ни пенсиониране, се определя според натрупаните ни средства в нашата индивидуална партида, от срока за нейното получаване и лихвен процент, прилаган в разчетите на конкретния пенсионен фонд, който е технически.

Важно е да знаем, че професионалната ни пенсия е срочна и се изплаща докато навършим изискуемата възраст по алинея 1 на член 68, от Кодекса за социално осигуряване.

Важно е да знаем тези условия, за да сме наясно и с нашите права, макар това да касае нашето, необозримо засега, бъдеще.

Сравнете условията на всички пенсионни фондове в България ТУК.

Прочетете още: 3 важни причини да се осигурявате в доброволен пенсионен фонд!

Научете още: Как да изберем доброволен пенсионен фонд?

Ако имате въпроси, свързани с Професионален пенсионни фондове, можете да ни ги зададете във форума на сайта .

Прочетете още полезни съвети ТУК.

1 коментар за “Какви са ни правата, когато се осигуряваме в ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД?”

  1. Людмила

    Пенсионира една година по-рано, имам ли право на допълнителна пенсия. Допълнителния фонд прехвърлен към Нои

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *