Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Търсите подходящ жилищен кредит? Вижте нещата, които трябва да имате предвид!

Търсите подходящ жилищен кредит? Вижте нещата, които трябва да имате предвид!

Търсите подходящ жилищен кредит? Вижте нещата, които трябва да имате предвид!

Искаме да ви помогнем с избора на правилна банка и да превърнем сдобиването с нов дом по-лесно и прозрачно.

Да откриете идеалния дом за себе си и семейството си може да се окаже сложна задача. Трябва добре да прецените локацията, самото място, изложението и разпределението на стаите в потенциалния нов дом. Но дали това наистина е най-сложната задача?

След като вече сте открили мечтания дом, трябва да имате с какво да го купите. Осигуряването на средства за финансирането на новия дом не е нещо, с което много хора могат да се справят.


Ето защо банките предлагат т.н. жилищен кредит. На пръв поглед изглежда лесно: Банката финансира покупката, а вие започвате да изплащате кредита си с към банката.


Но дали това е всичко?

Ние, в Izbiram.bg искаме да ви помогнем с избора на правилна банка и да превърнем сдобиването с нов дом по-лесно и прозрачно. Ето защо, отсяхме 5 важни неща, които да имате в предвид, когато решите да кандидатствате за ипотечен кредит:

1. Какъв процент от сумата ще покрие банката?

Може би ви се иска банката да финансира 100% от стойността на имота, но това рядко се случва. В повечето случаи, ипотечният кредит покрива до 80-85%, а останалата сума трябва да осигурите вие. Ето защо, още преди да започнете да търсите имот, прегледайте добре спестяванията си и определете бюджет за имота, който включва както тях, така и допълнителните разходи.


Например:

Ако искате имот, чиято цена е 100 000 евро, банката ще финансира до 80 000. Това означава, че вие трябва да разполагате с минимум 20 000 евро спестявания, с които да покриете остатъчната сума. Но не забравяйте и допълнителните разходи!


За да бъдете максимално сигурни и уверени в сметките си, можете да кандидатствате за предварително одобрение. Това е процедура, при която банката ви прави оферта за максималната сума, която би ви отпуснала, още преди да сте избрали имота. Така ще знаете с какво разполагате и ще бъдете много по-улеснени при избора на жилище и преговорите с продавача.


Използвайте нашия Калкулатор за жилищни кредити , за да сравните условията на банките.

2. Какви разходи ще имате освен самия имот?

Разходът за имота е само една част от сумата, която ще трябва да заплащате. Ето защо, добре е да имате в предвид и останалите разходи:

 • Комисионна на брокер: ако търсите имота с такъв;
 • Адвокатски разходи: адвокатът в случая ще проучи и потвърди, че всички документи с избрания имот са изрядни;
 • Документи и такси при кандидатстване за кредита;
 • Застраховка на имота.

3. Каква е лихвата, която банката предлага?

Знаете, че колко по-голям е лихвеният процент, толкова по-голяма сума ще сте заплатили на края на периода. Освен това, обърнете внимание на таксите за кандидатстване, които ще трябва да заплатите. В най-добрия случай, изберете по-малка лихва за по-кратък период от време. Така ще избегнете заплащането на прекалено големи суми в края кредита. Друг фактор, който трябва проследите, е дали лихвата е фиксирана или плаваща. Така по-добре ще можете да изчислите разходите си. Ако имате проблем с тези изчисления, най-добре се обърнете към кредитен консултант.


Научи повече: Жилищен кредит с равни или намаляващи месечни вноски? Кое да избера?

4. Какви са месечните ви доходи?

Тъй като ипотечните кредити често са с по-дълъг период на изплащане, добре е да имате яснота относно месечните си доходи, за да бъдете спокойни във времето. Ето защо е добре да помислите добре и да отговорите на следните въпроси:

 • Каква е сумата, която можете да отделяте за месечните си вноски?
 • Очаквате ли промяна в приходите си в близко бъдеще и каква?
 • Имате ли достатъчно спестявания, които да влязат в употреба, ако се наложи?
 • Какви ще бъдат средствата, с които ще разполагате след вноската за кредит и дали ще ви бъдат достатъчни да живеете спокойно?

5. Каква е процедурата при отпускане на ипотечен кредит?

Преди да търсите имот или подходяща банка, която да ви отпусне жилищен кредит, добре е да се запознаете със самата процедура. Често тя се извършва в 4 стъпки:

 • Получаване на предварително одобрение. За да можете да прецените с каква сума разполагате при избора на имот;
 • Изготвяне на оценка за избрания недвижим имот;
 • Получаване на правно становище. То е необходимо, за да бъдете сигурни, че всичко с имота е наред;
 • Получаване на окончателно одобрение по кредита ;
 • Подписване на договор и усвояване на кредита.

Всички тези стъпки изискват допълнителни разходи, които е добре да предвидите. А, ако искате да се улесните максимално, можете да потърсите помощ от експерт. Ние, в Izbiram.bg предоставяме на своите читатели съдействие/консултиране при кандидатстване за жилищен кредит. Не се колебайте да се свържете с нас или да използвате нашите калкулатори, които ще ви покажат коя банка предлага кредит, отговарящ на вашите нужди!

Научи повече: Защо да предпочетем работа с кредитен посредник при търсенето на подходящ жилищен кредит?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *