Търсите подходящ жилищен кредит? Вижте нещата, които трябва да имате предвид!

Търсите подходящ жилищен кредит? Вижте нещата, които трябва да имате предвид!

Искаме да ви помогнем с избора на правилна банка и да превърнем сдобиването с нов дом по-лесно и прозрачно.

Да откриете идеалния дом за себе си и семейството си може да се окаже сложна задача. Трябва добре да прецените локацията, самото място, изложението и разпределението на стаите в потенциалния нов дом. Но дали това наистина е най-сложната задача?

След като вече сте открили мечтания дом, трябва да имате с какво да го купите. Осигуряването на средства за финансирането на новия дом не е нещо, с което много хора могат да се справят.


Ето защо банките предлагат т.н. жилищен кредит. На пръв поглед изглежда лесно: Банката финансира покупката, а вие започвате да изплащате кредита си с към банката.


Но дали това е всичко?

Ние, в Izbiram.bg искаме да ви помогнем с избора на правилна банка и да превърнем сдобиването с нов дом по-лесно и прозрачно. Ето защо, отсяхме 5 важни неща, които да имате в предвид, когато решите да кандидатствате за ипотечен кредит:

1. Какъв процент от сумата ще покрие банката?

Може би ви се иска банката да финансира 100% от стойността на имота, но това рядко се случва. В повечето случаи, ипотечният кредит покрива до 80-85%, а останалата сума трябва да осигурите вие. Ето защо, още преди да започнете да търсите имот, прегледайте добре спестяванията си и определете бюджет за имота, който включва както тях, така и допълнителните разходи.


Например:

Ако искате имот, чиято цена е 100 000 евро, банката ще финансира до 80 000. Това означава, че вие трябва да разполагате с минимум 20 000 евро спестявания, с които да покриете остатъчната сума. Но не забравяйте и допълнителните разходи!


За да бъдете максимално сигурни и уверени в сметките си, можете да кандидатствате за предварително одобрение. Това е процедура, при която банката ви прави оферта за максималната сума, която би ви отпуснала, още преди да сте избрали имота. Така ще знаете с какво разполагате и ще бъдете много по-улеснени при избора на жилище и преговорите с продавача.


Използвайте нашия Калкулатор за жилищни кредити , за да сравните условията на банките.

2. Какви разходи ще имате освен самия имот?

Разходът за имота е само една част от сумата, която ще трябва да заплащате. Ето защо, добре е да имате в предвид и останалите разходи:

 • Комисионна на брокер: ако търсите имота с такъв;
 • Адвокатски разходи: адвокатът в случая ще проучи и потвърди, че всички документи с избрания имот са изрядни;
 • Документи и такси при кандидатстване за кредита;
 • Застраховка на имота.

3. Каква е лихвата, която банката предлага?

Знаете, че колко по-голям е лихвеният процент, толкова по-голяма сума ще сте заплатили на края на периода. Освен това, обърнете внимание на таксите за кандидатстване, които ще трябва да заплатите. В най-добрия случай, изберете по-малка лихва за по-кратък период от време. Така ще избегнете заплащането на прекалено големи суми в края кредита. Друг фактор, който трябва проследите, е дали лихвата е фиксирана или плаваща. Така по-добре ще можете да изчислите разходите си. Ако имате проблем с тези изчисления, най-добре се обърнете към кредитен консултант.


Научи повече: Жилищен кредит с равни или намаляващи месечни вноски? Кое да избера?

4. Какви са месечните ви доходи?

Тъй като ипотечните кредити често са с по-дълъг период на изплащане, добре е да имате яснота относно месечните си доходи, за да бъдете спокойни във времето. Ето защо е добре да помислите добре и да отговорите на следните въпроси:

 • Каква е сумата, която можете да отделяте за месечните си вноски?
 • Очаквате ли промяна в приходите си в близко бъдеще и каква?
 • Имате ли достатъчно спестявания, които да влязат в употреба, ако се наложи?
 • Какви ще бъдат средствата, с които ще разполагате след вноската за кредит и дали ще ви бъдат достатъчни да живеете спокойно?

5. Каква е процедурата при отпускане на ипотечен кредит?

Преди да търсите имот или подходяща банка, която да ви отпусне жилищен кредит, добре е да се запознаете със самата процедура. Често тя се извършва в 4 стъпки:

 • Получаване на предварително одобрение. За да можете да прецените с каква сума разполагате при избора на имот;
 • Изготвяне на оценка за избрания недвижим имот;
 • Получаване на правно становище. То е необходимо, за да бъдете сигурни, че всичко с имота е наред;
 • Получаване на окончателно одобрение по кредита ;
 • Подписване на договор и усвояване на кредита.

Всички тези стъпки изискват допълнителни разходи, които е добре да предвидите. А, ако искате да се улесните максимално, можете да потърсите помощ от експерт. Ние, в Izbiram.bg предоставяме на своите читатели съдействие/консултиране при кандидатстване за жилищен кредит. Не се колебайте да се свържете с нас или да използвате нашите калкулатори, които ще ви покажат коя банка предлага кредит, отговарящ на вашите нужди!

Научи повече: Защо да предпочетем работа с кредитен посредник при търсенето на подходящ жилищен кредит?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.